Ruby Rose:

Brast i tårer etter å ha fått kritikk for kvisene sine

Ruby Rose tar et oppgjør med et tabulagt tema.

UTBRUDD: Skuespiller Ruby Rose sminket og fikset seg til en rød løper i Australia. Enkelte valgte i stede å fokusere på de minimale kvisene hun hadde på høyre kinn. Nå tar hun et oppgjør med problematikken. Foto: NTB scanpix
UTBRUDD: Skuespiller Ruby Rose sminket og fikset seg til en rød løper i Australia. Enkelte valgte i stede å fokusere på de minimale kvisene hun hadde på høyre kinn. Nå tar hun et oppgjør med problematikken. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

(Se og Hør): Alle som noensinne har hatt en kvise, eller flere for den saks skyld, vet at det kan være irriterende. Spesielt vanskelig kan det være om man får det i voksen alder, mens de rundt deg tilsynelatende har plettfri hud.

Det fikk skuespiller og modell Ruby Rose (31) erfare. Den australske modellen, kjent fra blant annet «Orange Is the New Black» på Netflix, hadde nylig pyntet seg til en rød løper.

For å kaste glans over den australske premieren til «Pitch Perfect 3», en film hun for øvrig spiller i, dukket hun opp i paljettkjole - profesjonelt sminket og fikset.​

NÆRMEST USYNLIG: Rose sine kviser synes nesten ikke, men ble likevel kommentert. Det fant hun seg ikke i. Foto: NTB scanpix
NÆRMEST USYNLIG: Rose sine kviser synes nesten ikke, men ble likevel kommentert. Det fant hun seg ikke i. Foto: NTB scanpix Vis mer

For det har hun fått kritikk fra flere hold. Britisk presse har kritisert vekten hennes, mens fans i kommentarfelt og på Twitter har kommentert huden hennes. Sistnevnte sjikane gikk dypt inn på stjerna. I et oppgjør på Instagram går hun hardt ut mot kvisekritikerne.

På gråten

På sin Instagram-story har hun lagt ut flere innlegg der hun tar et oppgjør med kritikerne. Bildene ble trolig tatt på en flyplass, noen dager etter den glamorøse premieren.

DEN NAKNE SANNHET: Vi er vant til sminketips-videoer på nettet, men her har vi en litt annen vri. Denne jenta viser hvor stor forskjell det er på de to øynene når det ene er uten sminke. Video: 牛男网 Vis mer Vis mer

«Denne aknen tilhører meg og ikke dem», skriver hun og understreker at kviser selvfølgelig ikke er noe hun vil ha.

«Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle forlate mitt flotte land med øynene fulle av tårer. Og jeg som gledet meg sånn til å være hjemme», skriver hun videre.

​Rose hevder utbruddet på hennes venstre ansiktsdel skyldes et skittent putevar og en telefon hun har vært nær.

Saken fortsetter under:

OPPGJØR: Dette er ett av to bilder hun la ut på sin Instagram-story, der hun usminket fortalte om hudproblemene. Foto: Ruby Rose / Instagram
OPPGJØR: Dette er ett av to bilder hun la ut på sin Instagram-story, der hun usminket fortalte om hudproblemene. Foto: Ruby Rose / Instagram Vis mer

Ifølge Helse-Norge skyldes kviser, eller akne, tette porer i huden der talg hoper seg opp. Dersom det oppstår en betennelse i talgkjertelen kalles det en kvise. Jenter kan oppleve at kviser kommer under hormonsvingninger ved menstruasjon eller på grunn av visse p-piller.

Ifølge Det amerikanske akademiet for dermatologi opplever 85 prosent av alle mennesker mellom 12 og 24 år en eller annen form for kviser. Samme akademi opplyser om at kviser kan sørge for depresjoner og et lavt selvbilde.​​

NRK har tidligere skrevet at det finnes få tall på hvor mange som sliter med kviser i voksen alder, men det er vanligere hos kvinner enn hos menn. Voksne får også ofte kviser på kinnet, haka og halsen, mens tenåringer ofte får det i den såkalte T-sonen i ansiktet.

Det anbefales at man, slik som Rose har gjort, tar kontakt med lege eller spesialist om man har et vedvarende problem med akne i 20-åra.

«Ja, det suger ... for meg. Jeg forstår ikke hvorfor det plager så mange andre der ute? Jeg er bare et menneske. Sånt skjer. En side av ansiktet mitt er rent og den andre er kaotisk», understreker hun på den sosiale plattformen.

Hyllet for ærlighet

I kommentarfelt under andre bilder på Instagram, fordi det ikke er mulig å kommentere en Instagram-story offentlig, forteller flere at de støtter Rose i kampen hennes. På Twitter har også enkelte forklart at de synes det er flott med fokus på saken.​

I Norge har vi hatt et liknende fenomen. Tidligere i år valgte blogger Sunniva Pollestad Haugland, som til vanlig brukte mye sminke og redigerte huden sin, å vise leserne sannheten.

MYE RETUSJERING: I et innlegg på bloggen sin tidligere i år, viste Pollestad Haugland hvor kraftig hun retusjerte bildene sine tidligere. Foto: Privat
MYE RETUSJERING: I et innlegg på bloggen sin tidligere i år, viste Pollestad Haugland hvor kraftig hun retusjerte bildene sine tidligere. Foto: Privat Vis mer

Allerede som ung tenåring hadde rogalendingen funnet veien til bildedelingstjenesten Instagram. Hun tenkte, at det var viktig å være «feilfri» hvis hun skulle ha sjangs til å bli «like populær som de andre Insta-jentene».

Bilderetusjeringsappene på mobilen var ikke langt unna. Pollestad Haugland fikk etter hvert flere lesere på bloggen, som hadde lagt merke til den unge jentas sminkebilder.

Da leserne begynte å spørre Pollestad Haugland om tips til hudprodukter, og hvordan de kunne få like «perfekt» hud som henne, fikk bloggeren et problem.

- Det ble plutselig veldig vanskelig å svare, og klumpen i magen vokste. Jeg fikk dårlig samvittighet, rett og slett, særlig overfor unge jenter.

I februar bestemte Stavanger-jenta seg for å starte med blanke ark. Hun slettet hele(!) bloggarkivet sitt, og la ut et nytt innlegg på bloggen sin - der hun for første gang viste ansiktet uten verken sminke eller retusjering.

- Det satt fryktelig langt inne, men jeg tenkte at det var nødvendig både for meg selv og andre. Det er jo faktisk bare sånn huden min er.

Innlegget fikk enorm respons, og ble hyllet av eksperter. Liknende innlegg og videoer har gått viralt på Youtube ved flere anledninger, der kjente profiler har vist fram huden sin, som ofte er glammet til perfeksjon, helt uten så mye som et foundationstrøk på.

LES OGSÅ: Slik ser kjendisene egentlig ut

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer