SKYHØYT: Paret Trine Adolfsen (29) og Petter Nylende (30) har i underkant av en million kroner i samlet gjeld, og får svart på hvitt servert av Hallgeir Kvadsheim hvorfor det har blitt sånn. Video: TV3 Vis mer Vis mer

«Luksusfellen»

Brast i gråt etter «Luksusfellen»-ekspertens kritikk

Samboerparet fra Hamar hadde skyhøy gjeld.

Publisert
Sist oppdatert

I kveldens episode av «Luksusfellen» reiser forbrukerøkonom Hallgeir Kvadsheim og økonom Lene Drange til Stange ved Hamar.

Målet er å gi økonomisk førstehjelp til Trine Adolfsen (29) og Petter Nylende (30), som møttes på Tinder for to og et halvt år siden. Til sammen har paret fire barn, der den største drømmen er å kjøpe hus med plass til hele familien. Etter mange års økonomisk rot, er imidlertid alle fremtidsplaner satt på vent.

Begge har nemlig havnet i stor gjeldskrise. Petter, som er vekter i en bowlinghall, har slitt med økonomien siden han var 18 år gammel. Han sitter både på billån, forbrukslån og privat lån. Trine, som er tilkallingsvikar på en omsorgsbolig, forteller på sin side at den nedadgående spiralen for hennes del startet i 2014.

<strong>GJEMTE GJELD:</strong> Petter og Trine møtte hverandre på Tinder, og bor i dag sammen med fire barn. Begge hadde gjeld, som etter hvert ble et voksende problem for familien i Hamar. Foto: TV3
GJEMTE GJELD: Petter og Trine møtte hverandre på Tinder, og bor i dag sammen med fire barn. Begge hadde gjeld, som etter hvert ble et voksende problem for familien i Hamar. Foto: TV3 Vis mer

Gigantgjeld

Foruten at hun bytter både telefon og bil én gang i året, sløser paret penger på mat, interiør og tobakk. Hver eneste måned går de hele 29 000 kroner i minus.

Trine og Petter tror at de skylder drøyt 400 000 kroner til sammen. Virkelighetsbildet forandrer seg imidlertid kraftig når «Luksusfellen»-ekspertene presenterer en sluttsum på 898 000 kroner.

LUKSUSFELLEN: Programleder Lene Drange i «Luksusfellen» oppdager at en deltager har holdt viktig informasjon skjult for henne. Video: TV3 Vis mer

- Vi visste ikke noe om hverandres økonomiske situasjon da vi møtte hverandre. Det var bare noe som kom opp, og ikke noe vi tok opp på første date akkurat. Jeg husker ikke når vi fant ut av det - det skjedde bare. Jeg kan ikke huske at vi reagerte noe særlig på det den gang, sier Petter til Se og Hør nå.

Reaksjonene kom først da begge innså at det hadde gått for langt. Etter flere titalls krav og ubetalte regninger som er fire år på overtid, sitter paret altså på en gjeld som er over dobbelt så høy som de selv hadde sett for seg.

<strong>KONFRONTERT:</strong> Lene Drange og Hallgeir Kvadsheim oppdager raskt at det skjuler seg mer gjeld for paret enn hva de er klar over selv. Det resulterer i en hard konfrontasjon. Foto: TV3
KONFRONTERT: Lene Drange og Hallgeir Kvadsheim oppdager raskt at det skjuler seg mer gjeld for paret enn hva de er klar over selv. Det resulterer i en hard konfrontasjon. Foto: TV3 Vis mer

Løsningen ble å få TV3s ekspertpanel inn i bildet, slik at de kunne ta hånd om den problematiske pengebruken. Lene Drange la ikke noe mellom linjene da hun konfronterte firebarnsforeldrene.

- Du har 69 ulike krav. Det er helt ekstremt mange, sier Drange i episoden og retter blikket mot Trine, før hun fortsetter:

- Og du Petter, du har 31 krav.

På skjermen beskriver paret situasjonen som «helt jævlig», men er ellers særs ordknappe overfor ekspertene.

- Det er altså 100 krav, folkens! Det virker ikke helt som om det går inn, sier Kvadsheim.

<strong>TØFT:</strong> Flere ganger i episoden tar Trine til tårene. Å få høre om alle deres utestående krav ble blant annet en utløsende faktor. Foto: TV3
TØFT: Flere ganger i episoden tar Trine til tårene. Å få høre om alle deres utestående krav ble blant annet en utløsende faktor. Foto: TV3 Vis mer

Mye minus

I episoden kommer det frem at Trine jobber som tilkallingsvikar på en omsorgsbolig, samtidig som hun er student. De siste tre månedene har hun bare hatt to vakter, noe som definitivt ikke er med å løfte den økonomiske situasjonen.

- Det fungerer ikke, sier Drange, hvorpå Trine brister i gråt.

En skulle kanskje tro at en slik økonomisk situasjon enkelt kunne påvirket samlivet, men Petter kan avsløre at det i all hovedsak har gått helt fint å være kjærester gjennom denne stormen. Sammen står man sterkere, mener han.

- Det blir jo snakket om, for det er ikke akkurat positivt dette her. Men vi har ikke hatt noen problemer, sier han, og fortsetter:

- Det har ikke holdt på å ødelegge forholdet. Det har heller styrket oss fordi vi har vært gode på å samarbeide og å få ting til, sier han.

<strong>INN MED TESKJE:</strong> Hallgeir Kvadsheim tok paret med på butikken for å vise dem hvorfor de går i minus hver måned. Det enorme forbruket må stagneres om paret skal klare å bli gjeldfrie. Foto: TV3
INN MED TESKJE: Hallgeir Kvadsheim tok paret med på butikken for å vise dem hvorfor de går i minus hver måned. Det enorme forbruket må stagneres om paret skal klare å bli gjeldfrie. Foto: TV3 Vis mer

Det skulle likevel bli tøft. Når Kvadsheim informerer duoen om at de går 29 000 kroner i minus hver eneste måned, har paret nærmest ikke troen på tallene som blir presentert på tavla. Kvadsheim tar dem dermed med seg på butikken for å illustrere de røde tallene ved hjelp av faktiske produkter.

Når Kvadsheim ikke får noen form for respons etter seansen, blir han tydelig irritert og ber om en reaksjon fra paret. Da renner begeret over for Trine, som nok en gang tar til tårene over den tøffe situasjonen.

Når ektemannen ser tilbake på situasjonen i dag, sliter han med å finne ord for hvor vanskelig det var.

- Det var verst for Trine. For min del var det … Jeg vet ikke helt … Vi har jo vært klar over at vi har slitt med penger, men jeg vet ikke helt hvordan jeg skal forklare det. Dette er noe som må oppleves for at man kan forstå det, sier Petter til Se og Hør.

FÅR HAKESLEPP: «Luksusfellen»-ekspertene blir fullstendig satt ut av månedsregnskapet til Anita og ektemannen Thomas Georg Johansen (33). Video: TV3 Vis mer Vis mer

- Driter i dem

Petter sier han ikke vet hvordan paret endte med å gå 29 000 i minus hver måned. «Regningene hopet seg bare opp», forteller han rolig. Det er kanskje derfor ikke så rart at paret så en siste løsning i å melde seg på et utleverende tv-program, hvor deres personlige inntekt og forbruk blottlegges.

Til Se og Hør forteller Petter at det likevel var en vanskelig avgjørelse å ta.

- Vi måtte jo tenke oss litt om. Det var Trine som meldte oss på, for vi kom frem til at det var en god del fordeler med dette. For det første er det jo veldig gode avtaler man får. Det er veldig vanskelig å få til på egen hånd, sier han, og fortsetter:

- I tillegg er det lettere at noen som kan dette hjelper deg med å sette opp et budsjett og alt som hører med det. De fleste som kjenner oss vet godt om situasjonen vår, så det har ikke så mye å si for dem at vi gjør dette på tv. Og jeg driter i dem som ikke kjenner oss. De får mene hva de vil, sier han bastant.

Trine Adolfsen har ikke besvart Se og Hørs henvendelser.

Hvordan ekspertene går løs på den økonomiske krisen til paret kan du se i kveldens episode av «Luksusfellen» på TV3.

LES OGSÅ: Dette svarer hun på babyryktene

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer