- Bortgangen hans har forandret meg

Jens Stoltenberg forteller om den første julen uten pappa Thorvald.

SILDEKONGEN: Thorvald Stoltenberg ble forundret over hvordan folk hadde fått med seg at han og sønnen Jens lagde sild i jula. Senere ha han ut bok om sild. Video: Marie Røssland / Dagbladet/ Bilde med tillatelse fra Jens Stoltenberg. Vis mer Vis mer
Publisert

Et halvt år er gått siden Thorvald Stoltenberg gikk bort, 87 år gammel.

Stoltenberg døde som følge av et kort sykeleie, med familien rundt seg. I etterkant ble han hyllet av store deler av det politiske Norge, og takket for innsatsen sin som blant annet Arbeiderpartiet-politiker, jurist, utenriksminister, forsvarsminister og toppdiplomat.

Ved siden av karrieren var 87-åringen kjent som en hjertevarm familiemann, med særlig sterke bånd til sine barn, Jens, Camilla og avdøde Nini.

Tar vare på minnene

Jens Stoltenberg (59) har aldri lagt skjul på tomrommet faren etterlater seg, et tema som igjen ble tatt opp da 59-åringen gjestet årets «Kvelden før kvelden» på NRK lille julaften.

Stoltenberg-familien var nemlig kjent for sine juletradisjoner, der Thorvald gjerne sto i spissen etter at Jens' mor, Karin, gikk bort i 2012. Til programleder Ingrid Gjessing Linhave erkjenner Jens at den første julen uten foreldrene blir ekstra spesiell.

DØD: Thorvald Stoltenberg døde fredelig hjemme i formiddag, med familien rundt seg, etter kort tids sykeleie. Dette er noe av det han vil bli husket for. Video: Dagbladet / NTB Scanpix Vis mer

- Veldig mye av meg var i Thorvald, så hans bortgang har forandret meg. Samtidig er jeg uendelig takknemlig for de årene jeg fikk med ham, og jeg har ufattelig mange gode minner. Jeg prøver å ta vare på dem selv om Thorvald er død, sier han.

Videre forteller Jens, som har tatt et juleferieavbrekk fra jobben som generalsekretær i NATO, at han hører farens stemme hver eneste dag.

- Naturlig julenisse

- Vi snakket jo sammen hver dag, og han var den som ga meg råd - eller sa fra hvis jeg måtte gjøre noe annerledes. Det er noe jeg tar med meg videre, sier han.

På spørsmål om hvilke juletradisjoner Jens er opptatt av å ta vare på, er svaret klart:

- Først og fremst sildesalaten, for den har alltid vært i familien vår. Så må vi gå rundt juletreet og synge julesanger. Vi har ikke så mange små barn lenger, men vi gjør det likevel, sier han.

Det skal uansett godt gjøres å toppe Thorvalds iver etter å skape julestemning, skal vi tro Jens.

- Han var en naturlig julenisse i væremåte, og elsket jul, legger 59-åringen til.

GLAD I JUL: Jens og Thorvald, her fotografert sammen før Nobelmiddagen i 2000, har alltid hatt et godt forhold, og skapte mange juletradisjoner sammen. Foto: NTB Scanpix
GLAD I JUL: Jens og Thorvald, her fotografert sammen før Nobelmiddagen i 2000, har alltid hatt et godt forhold, og skapte mange juletradisjoner sammen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ville dø hjemme

Det var i et intervju med NRK i juli at Jens snakket om farens bortgang for første gang. Jens reiste umiddelbart hjem til Norge da Thorvald ble syk, og fortalte blant annet om de siste ordene han sa til faren på dødsleiet:

- Det var «godt natt», fordi jeg var der til han la seg, da han lå i senga og skulle sove. Jeg kysset ham på pannen og sa god natt, og så dro jeg hjem. Så kom jeg tilbake morgenen etterpå, og han døde da med hele familien rundt seg, fortalte han til kanalen.

Jens opplevde det som at faren ventet på ham, og ikke ville gi slipp før hele familien var samlet.

Dermed var Thorvalds eneste sønn til stede da faren sovnet inn. Han døde i stuen i leiligheten på Frogner, der han har bodd i en årrekke. Det var også her han hadde sagt at han ønsket å dø.

Ifølge Jens var verandadøren åpen, og Thorvald så ut over Oslofjorden da hadøde. Sønnen beskriver det som at det ikke finnes noen bedre måte å dø på.

LES OGSÅ: - Gleder meg til å kunne kjefte litt igjen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer