Julianne «Pilotfrue» Nygård:

«Bloggerne»-profilen får burka-kritikk

- Det er jo helt på trynet og skulle selvfølgelig ikke skjedd.

DRO PÅ FERIE: I en episode av «Bloggerne» kunne man denne uka følge Julianne Nygård, best kjent som «Pilotfrue», og ektemannen Ulrik Nygård på ferie i Dubai. At førstnevnte ikledde seg en turban på stranda har vekket reaksjoner. Foto: Andreas Fadum
DRO PÅ FERIE: I en episode av «Bloggerne» kunne man denne uka følge Julianne Nygård, best kjent som «Pilotfrue», og ektemannen Ulrik Nygård på ferie i Dubai. At førstnevnte ikledde seg en turban på stranda har vekket reaksjoner. Foto: Andreas Fadum Vis mer
Publisert

«Bloggerne» er i gang med sin ellevte sesong, og denne uken kunne seerne følge toppbloggeren Julianne Nygård (28), best kjent som «Pilotfrue», og ektemannen Ulrik Nygård (38) på ferie i Dubai, sammen med sin ett år gamle sønn, Severin.

I episoden kunne man blant annet se at «Pilotfrue» hadde ikledd seg en turban under et besøk på stranden, som hun i episoden feilaktig omtalte som «en burka».

Det har fått mange til å heve øyenbrynene.

I et innlegg på sin blogg, legger hun seg flat for kritikken, men til Se og Hør forteller Nygård at det heller ikke bare er ordbruken hun har fått reaksjoner på.

- Beklager

«Hei dere. Jeg skriver dette innlegget for å beklage min uttalelse i «Bloggerne» om turbanen jeg hadde på hodet i Dubai som jeg av en eller annen grunn kalte for «burka» i programmet. Jeg vet hva en turban er og jeg vet at hodeplagget mitt ikke er en burka. Jeg sa bare feil og det beklager jeg virkelig», åpner Nygård sitt blogginnlegg med.

I blogginnlegget tar hun også sine lesere med gjennom en forklaring på ulike hode- og heldekkende plagg som brukes i ulike deler av verden. Det begrunner hun med at kanskje ikke alle andre heller «har stålkontroll på hva en burka er».

MED TURBAN: Det er denne turbanen Julianne Nygård feilaktig omtaler som en burka i «Bloggerne»- episoden. Foto: Pilotfure.blogg.no
MED TURBAN: Det er denne turbanen Julianne Nygård feilaktig omtaler som en burka i «Bloggerne»- episoden. Foto: Pilotfure.blogg.no Vis mer

Til Se og Hør sier Nygård at hun har fått mye kjeft etter episoden fra Dubai, men at mange har sagt at det var fint at hun beklaget seg - og ikke minst innrømmet flausen. Men det er heller ikke bare begrepsbruken mange har reagert på. Mange har også uttalt at det er galt av henne som blogger og «påvirker» å dra til et land som anses både kvinneundertrykkende og homofili-fiendtlig.

Ukritisk promotering

Det er ikke første gang Nygård mottar kritikk for en reise til Dubai. Også for drøye halvannet år siden mottok hun kritikk for det samme.

Så sent som i begynnelsen av året raste også debatten etter at blogger-kollegaer som Espen Hilton, Hedda Skoug og Anniken Jørgensen hadde vært med Norwegian på en sponset tur til Dubai for å promotere landet som reisemål.

KRITISERES: Det er ikke første gang Julianne Nygård har fått kritikk for å lege ferien til Dubai. Før hun fikk barn, mottok hun også kritikk for det samme. Foto: Pilotfure.blogg.no
KRITISERES: Det er ikke første gang Julianne Nygård har fått kritikk for å lege ferien til Dubai. Før hun fikk barn, mottok hun også kritikk for det samme. Foto: Pilotfure.blogg.no Vis mer

Flere av influenserne la ut bilder av seg selv på strender, shopping og restauranter på Instagram, noe de mottok massiv kritikk for. Den ukritiske promoteringen av Dubai som reisemål fikk også generalsekretær i Amnesty Norge, John Peder Egenæs, til å reagere.

- At norske influensere bruker tiden, ytringsfriheten og stemmen sin i det offentlige rom til å tilsynelatende ukritisk reklamere for Dubai, gir meg en litt vond smak i munnen, uttale han til VG.

TILBUD: Bloggerne svarer på hva som er de rareste forespørslene de har fått fra annonsører. Vis mer

- Forskjellige turer

Nygård mener at en del av kritikken hun nå har mottatt, kommer som følge av den nevnte saken, men mener likevel at de to turene er forskjellige.

- Jeg synes fortsatt ikke at vår familieferie, som jeg hadde betalt selv, har noe å gjøre med den debatten som nylig pågikk. Men jeg fortjener kritikk for å kalle en turban for en burka. Det er jo helt på trynet og skulle selvfølgelig ikke skjedd.

- Men har du forståelse for at flere reagerer på at dere tar et bevisst valg om å legge ferien til et land som av mange anses både kvinneundertrykkende og homofili-fiendtlig?

- Nei, jeg forstår ikke hvorfor vi skal boikotte akkurat Dubai som en feriedestinasjon, framfor alle andre land hvor det også skjer grusomme ting. Dessuten tror jeg turisme generelt, på lengre sikt, kan påvirke positivt til endringer av slike holdninger til kvinner og homofile.

Nygård sier hun var forberedt på kritikk etter at Dubai-episoden ble vist på tv, ettersom hun også mottok negative reaksjoner mens familien var på ferie. Hun sier også at kritikken la en demper på ferieopplevelsen. Kommentaren hennes om at hun valgte en turban som hodeplagg, var det likevel mange som tok med et smil.

- Når det gjelder tipset mitt om at turbanen var kjekk på ferie for en småbarnsmor med fett hår, så var det heldigvis mange som tok humoren, sier Nygård.

LES OGSÅ: - Dette har aldri vært min våte drøm

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer