«Sommerhytta»:

Blodig ulykke under «Sommerhytta»-innspilling

Alt gikk galt da Preben skulle slå av sirkelsagen.

SKADET: Da Preben Karlsen (28) skulle bruke en elektrisk sag i TV 2-programmet «Sommerhytta», gikk det galt. - Saga river tak i både lille- og ringfingeren min, sier Karlsen. Video: TV 2 Vis mer
Publisert

De tre deltakerlagene i TV 2-programmet «Sommerhytta» har i en oppussingsperiode på totalt ti uker jobbet seg gjennom rom for rom i håp om å realisere sin hyttedrøm.

Hver for seg kjemper de om å vinne sin helt egen sommerhytte, der de hver uke må gjennom omfattende oppussing, konkurranser og utfordringer.

På tross av å ikke ha noen formell kompetanse innen byggfag, har gruppene så langt klart å ferdigstille både hage, soverom, kjøkken og bad, nærmest fra grunn av.

- Hansken fast i sagbladet

Da det denne uka var dags for å ferdigstille oppholdsrommet, gikk det imidlertid svært galt for én av deltakerne.

- Det som skjedde var at jeg brukte en elektrisk sag til å kappe en planke. Etter å ha slått av sagen, skulle jeg plukke ut plankebiten jeg skulle bruke. Da greier jeg å sette fast hansken min i sagbladet, sier Preben Karlsen (28) til Dagbladet.

Selv om sirkelsagen var slått av, tar det som regel noe tid før bladet slutter å spinne. Selv innrømmer Karlsen at han ikke var like oppmerksom som han burde vært.

- Sagen river tak i både lille- og ringfingeren min. Jeg reagerer først med å dra til meg hånden, kaste av meg hansken og holde armen høyt opp. Jeg ble veldig redd.

- Fryktet av fingrene var borte

- Hvor alvorlig var det?

- Jeg fryktet at fingrene mine var borte. Kuttet av. Heldigvis var det ikke så ille. Ringfingeren var verst, med et ganske så dypt kutt. Etter 20 minutter var jeg på legevakta, hvor jeg måtte sy sju sting i ringfingeren, og stripse lillefingeren.

- Hvordan preget dette ukesoppdraget for deres del?

- Jeg fikk beskjed fra legen om at jeg kunne jobbe som vanlig. Jeg måtte la smerten bestemme når det var på tide å gi seg. Det var jo naturligvis noe hemmende, men jeg fikk egentlig gjort det meste. Jeg måtte bare passe på å være forsiktig og ikke dunke fingrene borti noe.

Karlsen forklarer at han slettes ikke bærer nag overfor TV 2 eller produksjonen, og tar skaden helt på «egen kappe». 28-åringen forklarer også at samtlige deltakere på forhånd hadde fått HMS-kurs og innføring i hvordan de ulike verktøyene fungerer.

- Jeg har vel lært at man virkelig må respektere farene ved å håndtere slike apparater. Jeg var ikke like forsiktig som jeg burde ha vært, sier han.

- Potensielt farlig verktøy

Overfor Dagbladet bekrefter kommunikasjonsansvarlig i TV 2, Unn Grethe Berge at produksjonsteamet gjennomgikk en HMS-plan med risikovurdering, handlingsplan og varslingsplan.

- Dette er normal prosedyre for denne type produksjoner. Alle deltakere gjennomførte et HMS-kurs hvor de ble drillet på bruk av potensielt farlig verktøy, sier Berge, og understreker at kurset ble utført av en godkjent HMS-instruktør.

- I tillegg hadde tømmermester Lars Fossum (produksjonens byggekspert) ytterligere gjennomgang med riktig bruk av verktøy med deltakerne. Dette skjedde jevnlig under hele produksjonen.

Berge forklarer videre at samtlige deltakere har hatt tilgang på all nødvendig verneutstyr underveis i oppussingsprosessen.

- Det er også viktig å påpeke at den enkelte deltaker må vise varsomhet og følge de sikkerhetsråd som er gitt. Men dessverre kan skader oppstå selv om alle forholdsregler og opplæring er gitt.

- Blodig, med klede rundt hånden

- Hvordan ble situasjonen håndtert da Karlsen kom til skade?

- Preben ble skadet da TV-crewet hadde lunsjpause. Han kom blodig, med et klede rundt hånden til produksjonsbasen. Produksjonsteamet tok bort kledet forsiktig og fikk oversikt over skadeomfang, forbandt midlertidig med førstehjelpsutstyr og fraktet Preben og Emelie (kjæreste og meddeltaker journ.amn.) raskt til Oslo Legevakt.

Berge forklarer at de alltid er forberedt på at skader kan oppstå i slike produksjoner, men at man forsøker så langt det lar seg gjøre å forebygge ved å gi grundig opplæring i forkant.

- Er ulykken likevel ute er det viktig at alle ledd er drillet på hva man skal gjøre. Det fungerte i dette tilfellet tilfredsstillende. Vi er alle glade for at det gikk så bra som det gjorde, sier hun.

«Sommerhytta» sendes på TV 2 mandag til torsdag.

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer