Chippendales:

Blodig bak sceneteppet

Strippeklubben fikk stjernestatus, men i kulissene lusket tragediene.

ELSKET AV DAMENE: Michael Rapp, Brad Davenport og Dan Peterson fra Chippendales-kalenderen i 1985. Foto: NRK/Lightbox
ELSKET AV DAMENE: Michael Rapp, Brad Davenport og Dan Peterson fra Chippendales-kalenderen i 1985. Foto: NRK/Lightbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er fire tiår siden Chippendales' bare overkropper så dagens lys. Siden den gang har de mannlige stripperne blitt verdenskjente, og turnerer rundt i verden for elleville jenter.

Men bak lyskasterne skjuler det seg en mørk historie. Sjalusi, griskhet og paranoia har ført til flere enn et skjelett i skapet, noe dokumentaren «Chippendales: Sex, dop og mord» tar for seg. Den vises blant annet på NRK.

SJEKK UT: Trailer for «Curse Of The Chippendales». Video: Amazone Prime Vis mer

Chippendales ble til på 70-tallet, da Somen Banerjee møtte en nattklubbpromotør ved navn Paul Snider. Banerjee eide et diskotek i Los Angeles, som slet med å holde hodet over vann. Snider foreslo at de skulle starte den første mannlige strippeklubben for kvinner. Det skulle bli en braksuksess.

Drap på randen av stjernestatus

18 år gamle Dorothy Stratten krysset også veier med Paul Snider. Den åtte år eldre mannen oppdaget henne på en iskrembutikk, der hun hadde jobbet i fire år for å hjelpe moren finansielt.

Den vakre blonde piken fanget fort oppmerksomheten hans, og etter en rekke glamorøse dater, ble de kjærester.

STRÅLENDE KARRIEREMULIGHETER: Dorothy Stratten hadde en lysende karriere foran seg. Foto: REX/NTB
STRÅLENDE KARRIEREMULIGHETER: Dorothy Stratten hadde en lysende karriere foran seg. Foto: REX/NTB Vis mer

Snider var sulten på suksess, og overtalte Stratten til å ta nakenbilder for herremagasinet Playboy. Her ble hun lagt godt merke til, og grunnlegger Hugh Hefner tok henne inn i varmen. Hun giftet seg med Snider i 1979. Planen hans var med andre ord vellykket, men han hadde ikke regnet med å havne i skyggen av oppmerksomheten til kona.

Jo mer suksess hun fikk, jo mer ble han tilsidesatt.

Han skal ikke ha vært særlig populær i Playboy-kretser, spesielt ikke da han ble fersket i å prøve seg på flere av de andre Playboy-jentene.

I 1980 ble fikk hun utmerkelsen «årets Playmate», og hun landet flere filmroller. Karrieren skjøt oppover, og Snider hadde mindre og mindre kontroll over henne.

- Da hun begynte å gli unna, innså han at han ikke eide noen ting. Han gjorde ingenting, ingen beundret ham. Hugh Hefner ville ikke ha ham tilbake, og så begynte denne dype, dype, skremmende greia inni ham å ta kontroll, og han mistet det helt, sier Mariel Hemingway, som spilte Dorothy Statten i filmen «Star 80» til ABC News.

GIFTET SEG: I 1978 ga Dorothy og Paul Snider hverandre sine ja. Foto: AP/NTB
GIFTET SEG: I 1978 ga Dorothy og Paul Snider hverandre sine ja. Foto: AP/NTB Vis mer

Stratten møtte så en filmskaper i New York, og fortalte at hun ville separeres fra Snider. Hun flyttet ut. 14. august 1980 dro hun til sitt tidligere hjem for å forhandle frem en skilsmisseavtale.

To leieboere skulle den dagen oppdage et grufullt syn. Både Snider og Stratton lå nakne på førstnevntes soverom - døde.

- Det så ut som en skrekkfilm - en iscenesatt skrekkfilm - som utstillingsdukker og falskt blod. Det er et bilde som aldri går vekk, et mentalt bilde som sitter fast for alltid, sier Patti Laurman, som på tidspunktet var en ny jente Snider ville få inn i Playboy.

Politiet slo senere fast at Snider hadde voldtatt kona og skutt henne i ansiktet, før han tok livet av seg selv. Stratton ble bare 20 år gammel.

Dette skulle bare bli starten på Chippendales bekmørke historie.

Uløst i flere år

DeNoia beskrives av tidligere kolleger som en som tok stadig mer kontroll over showet. Han satte både Banerjee og artistene i skyggen, og omtales som en som foretrakk at rampelyset var rettet mot ham.

STARTET DET HELE: Somon «Steve» Banerjee kom fra Mumbai i India, men fuglte den amerikanske drømmen. Det tok en tragisk vending for ham. Foto: NRK/Lightbox
STARTET DET HELE: Somon «Steve» Banerjee kom fra Mumbai i India, men fuglte den amerikanske drømmen. Det tok en tragisk vending for ham. Foto: NRK/Lightbox Vis mer

Det skal ikke ha falt i smak hos Banerjee, og skal ifølge flere ha begynt å tære på ham. Det gikk så langt at de til slutt nektet å prate med hverandre. Banerjee fikk til slutt nok, og kastet ham ut av klubben i New York.

En ny koreograf kom på banen, Steve Merritt, og endret på hele oppsettet til forgjengeren. Det førte til en heftig krangel mellom Banerjee og DeNoia.

På en serviett skrev de ned en avtale som skulle løse konflikten - DeNoia skulle ha ansvar for å ta Chippendales ut på turné, mens Banerjee skulle holde i klubbene. Inntektene fra turneen skulle de splitte 50/50. På den måten ville de slippe å ha særlig med hverandre å gjøre.

KONFLIKT: Nick DeNoia koreograferte Chippendales, men hadde altfor mye makt - ifølge grunnlegger Steve Banerjee. Foto: NRK/Lightbox
KONFLIKT: Nick DeNoia koreograferte Chippendales, men hadde altfor mye makt - ifølge grunnlegger Steve Banerjee. Foto: NRK/Lightbox Vis mer

Turneen skulle imidlertid bli en langt større suksess enn noen hadde sett for seg. Den ble langt mer innbringende enn klubbene, og Banerjee begynte å mistenke sin makker for å lure unna penger til seg selv.

Han likte heller ikke at DeNoie brukte navnet Chippendales, som han hadde enerett på, og fiendtligheten nådde et nytt nivå. Samtidig følte DeNoia at han hadde bygget opp suksessen til Chippendales, og ville ikke drasse med seg Banerjee på veien til stjernene.

Den 7. april 1987 kommer det inn en nødsamtale til politiet i New York.

«Herregud! Han er skutt rett gjennom hodet».

Nick DeNoia ble drept på sitt eget kontor i New York, men gjerningspersonen hadde flyktet før politiet kom på åstedet. Drapet forble uløst i flere år, og i Chippendales var det «business as usual». Banerjee kjøpte tilbake turnérettighetene fra DeNoias familie.

HELE HISTORIEN: I ABC-programmet «20/20» fortelles hele historien om drapsdømte Robert Bierenbaum og hans avdøde kone Gail Katz. Progrmamet kan strømmes på Hulu fra 23. oktober. Video: ABC/«20/20» Vis mer

«Noen er ute etter deg»

90-tallet kom, og flere mannlige strippeklubber dukket opp. En av dem var Adonis i London, som ble startet av tidligere Chippendales-medlemmer. I førersetet for forestillingen var Read Scot. Det som startet som en vanlig dag i showbiz ble avbrutt av at Scot ble bedt om å gå ned fra scenen.

- Det er to herrer i dress, og de introduserte seg selv som FBI. De sa at «vi tror noen er ute etter deg», sier han til ABC Chicago.

POPULÆRE MENN: Chippendales lokket til seg fulle hus hver eneste kveld. FotoNRK/Lightbox
POPULÆRE MENN: Chippendales lokket til seg fulle hus hver eneste kveld. FotoNRK/Lightbox Vis mer

Agentene skal ha lyttet til en samtale som de tror handlet om et leiemord på ham og to andre Adonis-medlemmer - gjennom cyanid-injeksjon.

- Jeg kunne ikke tro at det var sant. Jeg trodde virkelig ikke at noen ville gjøre det mot meg. Men da det først sank inn, så skjønte jeg at dette er alvorlig. Noen prøver å drepe meg. Og jeg sa «Banerjee. Det må være Banerjee».

FBI i Las Vegas fikk i 1991 et tips fra en informant kalt «Strawberry», som fortalte at en mann ved navn Ray Colon forøkte å hyre ham for å drepe ansatte ved Adonis.

- Colon ga ham en øyedråpeflaske full av cyanid. «Strawberry» tok det imot, fløy til England, men fikk kalde føtter, sier spesialagent Scott Garriola til ABC.

FBI ransaket hjemmet til denne Colon, og fant 46 gram med cyanid - nok til å drepe 230 mennesker. Han ble pågrepet og siktet for konspirasjon til leiemord.

TRAILER: Her er traileren for «What Happened, Brittany Murphy?». Video: HBO MAX Vis mer

Etter flere måneder i varetekt bestemte han seg for å samarbeide med «the feds», og han innrømmer at Steve Banerjee sto bak plottet.

Han slapp også en bombe - han fortalte at det var Banerjee som også sto bak drapet på Nick DeNoia.

Begikk selvmord

FBI fikk etter hvert kloa i Banerjee etter å ha fått Colon til å gå undercover. Banerjee var svært forsiktig, og det tok flere forsøk for FBI fikk overhørt ham prate om drapet.

Han ble arrestert i september 1993, og erklærte seg skyldig i utpressing og leiemord. Dagen før han skulle få utmålt straffen tok han sitt eget liv.

- Han fikk ikke straffen han fortjente. Han sonet ikke for Nick DeNoia, for å ødelegge liv, for å forsøke å drepe folk. Han tok den enkle veien ut. Han var en feiging, Scot.

Mannen som trykket på avtrekkeren og drepte Nick DeNoia, Gilberto Rivera Lopez, ble dømt til 25 år til livstid for forsettlig drap.

VILLE TILSTANDER: Køene strakte seg lang utenfor nattklubben Chippendales i Los Angeles på 80-tallet. Foto: Huynh/AP/NT
VILLE TILSTANDER: Køene strakte seg lang utenfor nattklubben Chippendales i Los Angeles på 80-tallet. Foto: Huynh/AP/NT Vis mer

Colon erklærte seg skyldig i konspirasjon og leiemord, og fikk en redusert straff grunnet samarbeidet med FBI. Han ble løslatt i 1996.

Chippendales lever videre den dag i dag, selv om flere liv har gått tapt på grusomt vis på veien. Strippetruppen har et fast show i Las Vegas, i tillegg til at de fortsatt reiser verden rundt. De har blant annet opptrådt i Norge flere ganger.

LES OGSÅ: Drepte utkledd som Hollywood-stjerne

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer