«Friends»:

Blir slaktet av seerne i sosiale medier

TV-serien blir beskrevet som kjønnsdiskriminerende, kvinnehatende og homofob.

«FRIENDS»-STJERNENE: TV-serien får gjennomgå i sosiale medier av seerne, og innholdet i serien blir ikke lenger kun omtalt som positivt. Foto: Warner Bros/ Discovery Networks Norway
«FRIENDS»-STJERNENE: TV-serien får gjennomgå i sosiale medier av seerne, og innholdet i serien blir ikke lenger kun omtalt som positivt. Foto: Warner Bros/ Discovery Networks Norway Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Se og Hør): Det er snart 24 år siden den verdenskjente TV-serien «Friends» ble vist på TV-skjermen første gang. Serien hadde premiere på den amerikanske TV-kanalen NBS den 22. september 1994, og siden den gang har serien blitt vist på TV igjen og igjen.

«Friends», eller «Venner for livet» som den heter på norsk, ble raskt en av de mest populære TV-seriene i hele verden.

Siden seriens begynnelse tilbake i 1994 har det blitt født en helt ny generasjon av seere, og det er tydelig at innholdet i serien ikke blir oppfattet på samme måte som før.

- Det er sykt å se

Nylig fikk brukerne av strømmetjenesten Netflix tilgang til den kjente og kjære amerikanske TV-serien, men det har tydeligvis oppstått blandede følelser og meninger blant seerne.

Ifølge Mirror beskriver seerne nemlig «Friends» som både homofob, kjønnsdiskriminerende og kvinnehatende.

Den velkjente TV-serien med hele 236 episoder får virkelig gjennomgå i sosiale medier.

«Det er sykt å se Friends på Netflix nå og innse hvor homofob og hvor sterke fordommer mot kvinner serien har», skriver en Twitter-bruker.

Andre mener at vitsene om det lesbiske paret Carol og Susan er usmakelige.

- Får lyst til å kvele Ross

Det er også tydelig at den ene episoden hvor karakteren Rachel (Jennifer Aniston) ansetter en barnevakt for datteren Emma, og faren Ross (David Schwimmer) blir bekymret over at barnevakten er en mann, vekker sinne hos mange av seerne.

Oppførselen til karakteren Ross er den som får hardest kritikk.

«Det er ingenting jeg hater mer enn Ross i episoden av «Friends» som handler om den mannlige barnevakten. Han er så kjønnsdiskriminerende og homofob at det gir meg lyst til å hoppe inn i TV-en og kvele ham», skriver en annen Twitter-bruker.

En annen faktor som blir nevnt er vitsene om karakteren Monica, spilt av Courteney Cox (53).

I TV-serien fikk karakteren Monica virkelig gjennomgå for at hun tidligere var overvektig, og i en av episodene skriker karakteren Joey (Matt LeBlanc) ut:

«Det er en jente som har spist Monica».

​​En Twitter-bruker problematiserer vitsene om Monica, og påpeker at de kan ha en uheldig innvirkning på tenåringer som sliter med selvbildet sitt.

Ifølge avisen Indenpendent mener det nye publikummet også at Rachel skulle ha blitt sparket for seksuell trakassering i episoden hvor hun ansetter en assistent som ikke er kvalifisert for jobben, kun fordi hun ønsker å date ham.

Saken fortsetter under bildet.

GJENGEN PÅ SEKS: Skuespillerne ble nesten stjerner over natten etter at den første episoden av «Friends» dukket opp på TV-skjermen. Foto: Warner Bros/ Discovery Networks Norway
GJENGEN PÅ SEKS: Skuespillerne ble nesten stjerner over natten etter at den første episoden av «Friends» dukket opp på TV-skjermen. Foto: Warner Bros/ Discovery Networks Norway Vis mer

Glemte tre av «Friends»-årene

For de fleste av skuespillerne i TV-serien er tiårene med «Friends» de mest minneverdige årene i deres liv.

HUKOMMELSESTAP: Skuespiller Matthew Perry har tidligere åpnet opp om sine problemer med alkohol og dop. Foto: NTB Scanpix
HUKOMMELSESTAP: Skuespiller Matthew Perry har tidligere åpnet opp om sine problemer med alkohol og dop. Foto: NTB Scanpix Vis mer

TV-serien gjorde at de seks skuespillerne Jennifer Aniston (48), Matthew Perry (48), Courteney Cox (53), Lisa Kudrow (54), Matt LeBlanc (50) og David Schwimmer (51) ble stjerner over natten.

Men til tross for den store suksessen har mange av årene gått i glemmeboken for Matthew Perry, som spilte karakteren Chandler.

Den populære skuespilleren har tidligere vært åpen om sine problemer med alkohol og dop, og det er nettopp disse problemene som har vært årsaken til hukommelsestapet.

- Jeg spilte i serien fra jeg var 24 til jeg var 34 år. Jeg var verdenskjent! Alle ville ha en bit av oss. Fra andres perspektiv, virket det som vi hadde alt vi kunne drømme om. For min del var det den mest ensomme perioden i livet mitt, fordi jeg slet med alkoholisme, har 48-åringen tidligere fortalt til People.

​Saken fortsetter nedenfor.

DE BESTE «FRIENDS»-ØYEBLIKKENE: I 2014 var det nøyaktig 20 år siden «Friends», eller «Venner for livet» på godt norsk, rullet i gang på amerikanske tv-skjermer. Her er ett av de mest minneverdige klippene fra serien. Video: TVNorge / Warner Vis mer Vis mer

TV-serien fikk dramatiske følger

Også for ​skuespiller David Schvimmer gikk berømmelsen hardt inn på ham, og han har tidligere avslørt at kjendisstatusen fikk ham til å endre synet på verden.

- Det var skikkelig skremmende til tider. Selvfølgelig var det veldig spennende og gøy, men for meg personlig var det ganske rystende. Det ødela forholdet mitt til andre mennesker på en måte som jeg brukte årevis på å tilpasse meg til og føle meg komfortabel med, sa han til The Hollywood Reporter i 2016.

Schwimmer var 27 år da han fikk rollen som Ross Geller og hadde ingen anelse om at showet - og berømmelsen som fulgte - ville snu livet hans helt på hodet.

- Det fikk meg til å ønske å ikke bli gjenkjent, så jeg skjulte meg alltid bak en caps. Og etter en stund innså jeg at jeg ikke lenger observerte andre mennesker, jeg prøvde i stedet å gjemme meg, uttalte han videre.

VENNER FOR LIVET: Matt LeBlanc, Courteney Cox, Matthew Perry, Jennifer Aniston og David Schwimmer ble alle stjerner gjennom ti sesonger av suksesserien. Lisa Kudrow er ikke emd på bildet. Foto: NTB Scanpix
VENNER FOR LIVET: Matt LeBlanc, Courteney Cox, Matthew Perry, Jennifer Aniston og David Schwimmer ble alle stjerner gjennom ti sesonger av suksesserien. Lisa Kudrow er ikke emd på bildet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Også Matt LeBlanc, som hadde rollen som Joey Tribbiani, gikk på en smell.

Stjernestatusen etter «Friends» ga LeBlanc spin off-serien «Joey», men programmet ble langt fra den suksessen TV-kanalen hadde håpet på, og ble kansellert etter bare to sesonger.

Dette førte til at Matt gikk på en skikkelig smell og trakk seg helt tilbake fra rampelyset.

​LES OGSÅ: Det ble ingen ordentlig «Friends»-gjenforening ​​

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer