Asap Rocky:

Blir i varetekt en uke til

Rapperen Asap Rocky må bli værende i svensk fengsel til 25. juli.

FORLENGES: Selv om USAs president og flere stjerner har forsøkt å få rapperen Asap Rocky ut av fengsel, vil aktor forlenge varetektsfengslingen med en uke. Foto: NTB scanpix
FORLENGES: Selv om USAs president og flere stjerner har forsøkt å få rapperen Asap Rocky ut av fengsel, vil aktor forlenge varetektsfengslingen med en uke. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den 30. juni var den amerikanske rapperen Rakim Mayers (30), bedre kjent som Asap Rocky, involvert i en voldshendelse i Stockholm. Det ledet til at artisten ble varetektsfengslet, siktet for grov kroppsskade. Mye er blitt skrevet om fengslingen, som har sørget for overskrifter i internasjonale medier siden dag én.

Flere artister har sagt at de nå ønsker å boikotte Sverige for alltid, mens andre har gått langt i å kalle behandlingen 30-åringen har fått for umenneskelig. Nyhetsbyråer har hevdet at forholdene i svensk fengsel nærmest bryter med menneskerettighetene, og at han sliter med å holde motet oppe.

Rett etter klokka 14:00 fredag ettermiddag bestemte påtalemyndighetene seg for at rapperen skulle forbli varetektsfengslet, noe aktor la ned påstand om fredag morgen. De mener det fortsatt er mulig at han kan rømme landet eller etterforskningen kan påvirkes, og har derfor besluttet at han skal holdes i fengsel til den 25. juli. En ny avgjørelse blir tatt etter det.

SE TV: En video som ble tatt i Stockholm søndag kveld, skal vise Rakim Mayers, bedre kjent som «Asap Rocky» gå til angrep på en mann på gata. Reporter: Emilie Rydning. Video: @asaprocky og NTB Scanpix Vis mer

- I dypet av mitt hjertet kjenner jeg at det er feil at min klient er fengslet. Han er fengslet bare på grunn av fluktfaren, sa rapperens advokat, Slobodan Jovicic, til pressen etter møtet. Han mener at hans klient trolig vil bli frikjent.

- Han er ytterst påvirket av å sitte frihetsberøvet, sa advokaten om rapperens tilstand.

Advokaten ville derimot ikke kommentere det påståtte politiske presset svenske myndigheter har vært under det siste døgnet, som flere medier har skrevet om.

Innblanding

TMZ hevder nemlig at Kim Kardashian og Kanye West, paret kjent fra realityserien «Keeping up with the Kardashians» og utallige musikalske hits, har drevet alt annen enn diskré lobbyvirksomhet den siste tida. Kardashian skal ha bedt Jared Kushner, president Donald Trumps svigersønn, om å snakke med presidenten om fengslingen av rapperen.

BA OM HJELP: Kim Kardashian ba Donald Trump om hjelp med å få Asap Rocky ut av fengsel. Foto: NTB scanpix
BA OM HJELP: Kim Kardashian ba Donald Trump om hjelp med å få Asap Rocky ut av fengsel. Foto: NTB scanpix Vis mer

Sveriges ambassadør til USA, Karin Olofsdotter, sier til TMZ at det nå har vært direkte kontakt mellom Det hvite hus og Sverige i forbindelse med fengslingen.

- Min ambassade har vært i kontakt med USAs utenriksdepartement, medlemmer av USAs kongress og Det hvite hus, sier hun i intervjuet med kjendisnettstedet.

President Trump skal være velinformert om situasjonen, men valgte å gi oppgaven videre til utenriksminister Mike Pompeo. De skal ha sendt en representant fra utenriksdepartementet til USA, for å jobbe med løslatelsen av rapperen.

Påstandene til TMZ bekreftes av Kardashian på Twitter, der hun skriver følgende:

«Takk til Donald Trump, Mike Pompeo, Jared Kushner og alle som er involvert i å få Asap Rocky og hans to venner ut av fengsel», skriver hun blant annet til sine millioner av følgere.

Påstandene til Kardashian er ikke tatt helt ut av løse lufta. Hun har flere ganger tidligere samarbeidet med Kushner og Trump om andre politiske saker, spesielt vedrørende urettferdig lange dommer.

Rapperens umiddelbare framtid var avhengig av hva påtalemyndigheten bestemmer seg for i dag. Dagens Nyheter skrev at det var ventet at det ville bli bedt om en forlengelse av varetektsfengslingen, som det altså trolig blir. Det kan derfor virke som Det hvite hus' innblanding i saken ikke hadde stort å si.

Påtalemyndigheten har begrunnet fengslingen med risiko for at Mayers rømmer landet, at etterforskningen påvirkes og bevisforspillelse.

Får støtte av kollegaer

Asap Rockys verdensturné er nå kansellert. Artisten måtte avlyse en festivaljobb i Sandvika utenfor Oslo som følge av pågripelsen, og en rekke andre konserter i Europa.

Mayers støttes nå av musikerkollegaer og fans. Rapperne Tyler, the Creator og Schoolboy Q, sier på Twitter at de heretter vil boikotte Sverige for all framtid, og Travis Scott har i det siste ropt «free rocky» fra scenen.

Sverige har også fått rasismekritikk. Sveriges ambassadør til USA opplyser derimot overfor TMZ om at mørkhudede mennesker ikke burde være redde for å reise til Sverige.

Over 600 000 har signert en underskriftskampanje som har som mål å få artisten ut av fengsel, startet av apparatet til Mayers.

- Det er forferdelige forhold. Han sitter i isolasjon hele døgnet med brev- og besøksforbud og serveres vond mat i uhygieniske omgivelser, hevder manager Chace Infinite, som også hevder rapperen forhåndsdømmes og straffes uten lov og dom.

- Håper å få ham hjem

Fredag ettermiddag uttalte president Donald Trump seg om fengslingen under en pressekonferanse i Det hvite hus.

I SAMTALER MED SVERIGE: Donald og Melania Trump håper å få Asap Rocky hjem. Foto: NTB Scanpix
I SAMTALER MED SVERIGE: Donald og Melania Trump håper å få Asap Rocky hjem. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Sverige er et fantastisk land, venner av oss. Vi kommer til å snakke med dem, og er allerede i samtaler. Mange i det afroamerikanske samfunnet har spurt meg om jeg kan hjelpe. Jeg kjenner ikke Asap Rocky, men han har en stor støtte her i landet, sa Trump, ifølge svenske Expressen.

Videre kunne presidenten fortelle at det var kona Melania Trump som gjorde ham oppmerksom på saken. Hun uttalte følgende under pressekonferansen:

- Vi jobber med utenriksdepartementet og håper å fa ham hjem snart.

- Vi har en bra relasjon til Sverige, avsluttet Donald Trump.

Presidenten har også delt et innlegg på Twitter der han skriver at han har planer om å ringe Sveriges statsminister, Stefan Löfven.

- Snakket akkurat med Kanye West om vennen hans Asap Rockys fengsling. Jeg vil ringe den talentfulle statsministeren i Sverige for å se hva vi kan gjøre for å hjelpe Asap Rocky. Så mange mennesker ønsker å se dette løst raskt, skriver han.

LES OGSÅ: Forsvarer sin svindyre skilsmisse

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer