Sophie Elise Isachsen og Fetisha Williams:

- Blir fort skummelt

Overlege reagerer på negativ innstilling til kondombruk i podkasten «Sophie og Fetisha».

VENNINNEPRAT: Fetisha Williams og Sophie Elise Isachsen diskuterer alt fra samfunnsproblemer til kondombruk i egen podcast. Foto: Henriette Dæhli / NRK
VENNINNEPRAT: Fetisha Williams og Sophie Elise Isachsen diskuterer alt fra samfunnsproblemer til kondombruk i egen podcast. Foto: Henriette Dæhli / NRK Vis mer
Publisert

Torsdag spisser hundretusenvis av unge folk ørene når influenservenninnene Sophie Elise Isachsen (27) og Fetisha Williams (28) tar opp ulike temaer i podkasten «Sophie og Fetisha».

Under en episode diskuterer kvinnene kondomer, og er tilsynelatende ikke store fans av prevensjonsmidlene. Blant annet blir kondomer beskrevet som «fette nørd».

Dette får overlege ved gynekologisk avdeling ved Oslo universitetssykehus (OUS) Guri Bårdstu Majak til å reagere.

PODCAST: Sophie Elise Isachsen (27) og venninnen Fetisha Williams (28) kommer nå med podcast på NRK. Bilder med tillatelse fra NRK. Vis mer

- Helt feil

Til TV 2 uttaler Majak, som har hørt podkastepisoden, at dialogen mellom venninnene er bekymringsverdig.

- Å drive med «prevensjons-shaming» når det er økende aborttall og kraftig økning av kjønnssykdommer blir helt feil. Selv om dette muligens er ment å være humor, bør de være mer bevisst på hvor mange de påvirker, mener overlegen.

Majak har også delt tanker rundt temaet på sin egen Facebook-side, søndag.

«Kondomer er kroneksemplet på å være en «fette-nørd». Noe for så vidt alle burde være nå når julas festligheter står for døra».

Til TV 2 forklarer overlegen at tallene for både hjemmeabort, sykehusabort, medisinsk abort og kirurgisk abort ved OUS øker og overgår tall fra før coronapandemien.

GIKK FEIL: Influenser Sophie Elise Isachsen var på plass på den røde løperen før åpningen av Petter Stordalens nye hotell, Sommerro, på Solli plass. Der delte hun sin verste hotellhistorie. Video: Luna Lea. Vis mer

Hun håper nå influensere tenker over hvilket budskap de kommer med til sine mange følgere på sosiale medier.

- Disse influenserne har veldig mange unge følgere, som har mange spørsmål rundt det med prevensjon. De er ofte sårbare for feilinformasjon. Det blir fort skummelt når unge jenter ser påstander om prevensjon i sosiale medier, som ikke har noen medisinsk grunnlag bak seg, forklarer Majak.

Se og Hør har forsøkt å komme i kontakt med Guri Bårdstu Majak, foreløpig uten hell.

Skapt reaksjoner

Etter bare to episoder i september, kunne Kampanje opplyse at Isachsen og Williams allerede hadde sørget for at 69.000 ulike enheter hadde lastet ned eller strømmet podkasten.

Podkasten har siden oppstart også skapt mange reaksjoner. I november ble den behandlet i Kringkastingsrådet. Den gang kunne NRK opplyse at det hadde kommet 42 klager på podkasten.

«Jeg reagerer kraftig på at dere hyrer Sophie Elise som nytt flaggskip og trekkplaster», skrev en av klagerne den gang.

LES OGSÅ: Røper ulykke: - Veldig leit

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer