Samuel Massie:

Blir forsker - uten utdanning

26-åringen er klar for nye eventyr.

NY JOBB: Samuel Massie tar fatt på rollen som forsker. Dette til tross for at han kun har grunnskoleutdanning. Foto: Geir Egil Skog
NY JOBB: Samuel Massie tar fatt på rollen som forsker. Dette til tross for at han kun har grunnskoleutdanning. Foto: Geir Egil Skog Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Eventyrer og tv-profil Samuel Massie (26) trer til høsten inn i rollen som medforsker ved Universitetet i Bergen, i et prosjekt på aktiv aldring. Med det begir han seg ut på et helt nytt eventyr, noe han gleder seg til.

- Enkelte ting er man mer stolt av enn andre, og det her er noe av det villeste jeg har gjort. Jeg hadde aldri trodd at jeg, som bare har grunnskoleutdanning, kunne jobbe ved et universitet, sier en tydelig engasjert Massie til Se og Hør.

26-åringen og bestefar Arne Ulvolden (83) har gjennom TV 2-programmet «Samuel og Bestefar» bevist at alder ikke er noen hindring for å nå drømmene sine, og Massie forteller at det er nettopp arbeidet han og bestefaren har gjort som gjorde forskergruppa interessert i dem.

View this post on Instagram

FRA HØSTEN AV FÅR JEG NY JOBB Litt spesiell timing, men uansett så har jeg en ny melding å komme med:D Dette er helt nydelig! Ser dere på bilde av ungdommelige meg så tror jeg ikke altfor mange av dere hadde tippet dette Jeg som egentlig ikke fullførte grunnskole utdanningen min har nå blitt tilbudt ny jobb som Forsker på Universitetet i Bergen. Det er innen for eldreomsorg og et prosjekt som heter aktiv aldring hvor de har fulgt nøye med hva meg og bestefar har bedrevet. De sier at det de har konkludert med etter over 20års forskning på tema har meg og bestefar kommet inn fra siden av og konkludert med på vår måte helt fra det blå. Igjen, dette er jo helt vanvittig, hadde noen sagt til meg for 10 år siden at jeg kom til å jobbe med universitet i Bergen som forsker så hadde ikke jeg skjønt mye:p Professor Massie 👌 Men uansett, jeg gleder meg til å komme med en ung angrepsvinkel på det hele og se problemstillingen på en ny måte. Noe av det viktigste mener jeg før jeg legger ut på dette handler om endring av holdningene vi har mot eldre, og holdningene de har mot seg selv. Man må slutte snakke om eldrebølgen og definere individene som nettopp det og heller begynne å se på dem som en resurs og hvordan vi kan bruke dem i samfunnet vi ønsker å skape. Ungdommer idag har aldri vært mer ensomme Altfor mange eldre er ensomme. Her har bestefar vært en enorm ressurs for meg, og hvorfor kan ikke flere prøve å begi seg ut på slike relasjoner. To be continued, men en ting er sikkert, kan jeg ende opp på universitet i Bergen, JO DA ER FAEN ALT MULIG 🥊:P https://www.uib.no/med/127502/samuel-og-bestefar-blir-medforskere #forsker #forskning #uib #allekan #fremtiden foto Brit embry

A post shared by Samuel Massie (@samuelmassie) on

- Denne gruppa har forsket i over 20 år, og gjort mange gjennombrudd. Og at de tenker at vi kan tilføre noe nytt, det er jo helt rått, forteller Massie, og legger til at relasjonen mellom ham og bestefaren er noe de vil bruke i arbeidet i tiden framover.

Mangler utdanning

Det at Massie har fått jobb som forsker uten å ha gjennomført høyere utdanning, har en naturlig forklaring. 26-åringens skal nemlig jobbe som medforsker, og i denne stillingen er det i utgangspunktet ingen krav til noen spesifikk utdanning.

Erfaringskonsulent og medforsker i Nasjonal kompetansetjeneste for samtidig rusmisbruk og psykisk lidelse, Morten Brodahl, forteller til Se og Hør at en medforskers jobb er å bidra i prosessen med sin egen brukererfaring på temaet.

- Medforskeres brukererfaring bidrar blant annet til å gjøre forskningen enklere å forstå, mer folkelig, sier han.

BESTEVENNER: Den reiselystne oppdageren Samuel Massie har et helt spesielt forhold til sin bestefar. Se reaksjonene på de rørende hilsnene til hverandre. Video: Henning Lillegård/Linn-Christin Marthinussen / Redigering: Ørjan Ryland Vis mer

Også Brodahl understreker at det ikke trengs utdanning for å bidra som medforsker, men han påpeker at det ofte er en fordel om man har noe bakgrunn fra temaet. Derfor får flere av dem som medvirker i forskningsprosjekter ved hans arbeidsplass tilbud om utdanning.

Ønsker å inspirere

Universitetet i Bergen skriver på sine nettsider at forskningsprosjektet satser på å forbedre livet til eldre ved at de skal bli mer selvstendige og få anledning til å bo lenger hjemme.

Dette ved hjelp av forskning på både ny teknologi og nye måter å benytte menneskelige ressurser på. Spesielt på det siste punktet har Massie og Ulvolden mye å bidra med.

PÅ TURNÉ: Samuel Massie har den siste tiden reist rundt med sin bestefar på foredragsturné i Norge. Til høsten blir den eventyrlystne duoen medforskere ved Universitetet i Bergen. Foto: Marcus Brenden/Se og Hør
PÅ TURNÉ: Samuel Massie har den siste tiden reist rundt med sin bestefar på foredragsturné i Norge. Til høsten blir den eventyrlystne duoen medforskere ved Universitetet i Bergen. Foto: Marcus Brenden/Se og Hør Vis mer

- Mitt mål er å få de eldre opp av sofaen og i aktivitet. Det har stor effekt, noe jeg merket tydelig nå som jeg har reist med bestefar. Før vi dro ut klarte han så vidt å gå til postkassa, og etter tre dager på tur tok han armhevinger ved bassenget, sier Massie om effekten av fysisk aktivitet.

Massie tror også at det er viktig å fokusere på aktivitet før medisinering.

- Jeg tror mange eldre blir overmedisinert, og tenker at man framfor en pille bør gå dypere til verks og se menneskene i situasjonen. Når jeg ser på bestefar så ser jeg hva lykke har gjort for ham, sier 26-åringen.

- Bestefar er jo en kjempestor inspirasjonskilde for meg. Han viser engasjement, og evner å relatere til den yngre generasjonen så vel som den eldre. Med denne jobben ønsker jeg å inspirere andre til å begi seg ut på de relasjonene jeg har med min bestefar, og det trenger ikke nødvendigvis være familiebånd der heller, legger han til.

Uventet yrkesvei

Massie mener samfunnet kan dra mer nytte av de eldre enn det som blir gjort i dag, og tror en holdningsendring er viktig.

- Vi er flinke til å tenke at når man blir pensjonist kan man ikke bidra med noe mer. Vi glemmer litt at eldre mennesker er ressurser de og, og jeg tror det er viktig å tenke på dem som det - framfor å tenke på eldrebølgen som «kommer og tar oss», sier Massie, og fortsetter:

- God helse handler også om å være aktiv, bidra og føle at man er til nytte. Jeg har jo sett den ressursen som bor i eldre mennesker, og det føles nok godt for dem å ha makten til å skape en god alderdom.

De kommende månedene skal Massie ut og reise litt med bestefaren, før han går i gang med prosjektet. At han en dag skulle jobbe ved et universitet, er det nok få - inkludert ham selv - som hadde trodd.

- Det å plutselig bli forsker som tidligere skoletaper, det er kjempegøy. Jeg tror ikke noen i vennekretsen min hadde gjettet det for ti år siden, ler han.

LES OGSÅ: - Jeg har lyst på mange barn

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer