DRAPSTRUET: Høyre-leder Erna Solberg måtte få livvakter da hun i 2003 ble drapstruet av en 31 år gammel iraker. Foto: Anders Myhren/Seher.no
DRAPSTRUET: Høyre-leder Erna Solberg måtte få livvakter da hun i 2003 ble drapstruet av en 31 år gammel iraker. Foto: Anders Myhren/Seher.noVis mer

Ble truet på livet tre ganger

Høyre-leder Erna Solberg snakker ut om de alvorlige truslene.

Se videointervjuet med Erna Solberg nederst i saken!

SEHER.NO: I 2003 ble en 31 år gammel iraker dømt til ett års fengsel for å ha fremsatt trusler mot daværende kommunalminister, Erna Solberg (48). Men Høyre-lederen var aldri redd for sin egen sikkerhet, ifølge henne selv.

- Nei, jeg var ikke redd. Det viktigste man kan gjøre er ikke å tenke på det. Man må bare skyve det vekk, og regne med at politiet gjør jobben sin skikkelig, forteller hun til Seher.no.

Den 31 år gamle irakeren kom til Norge i oktober 1999. Han skal ha hatt store psykiske problemer, og var ved flere anledninger innlagt på psykiatrisk sykehus i Norge.

Etter å ha fått avslag på en søknad om arbeidstillatelse, påklaget mannen avslaget 4. april 2002. Det at han ikke hadde fått svar på søknaden sin, skal ha vært den direkte årsaken til at han fremsatte trusler mot Solberg.

- Jeg skal skyte kommunalminister Erna Solberg, sa irakeren, som også hevdet at han hadde kjøpt seg en pistol.

- Hvordan kontaktet denne mannen deg, Erna?

- Han kontaktet meg aldri. Han hadde fremsatt disse truslene - at han hadde drapsplaner - overfor andre mennesker, blant annet en psykiater. Så truslene ble aldri fremsatt direkte til meg, sier hun.

Erna selv fikk vite om truslene da Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) ringte henne mens hun befant seg i Paris. Den neste tiden ble 48-åringen fotfulgt av livvakter som fulgte hver eneste steg hun tok.

- Det er betryggende å se at politiet tok saken alvorlig. Jeg opplever at PST og politiet er veldig opptatt av politikeres trygghet, for det er jo en del av demokratiet - at folk skal tørre å stå frem. Dessuten vet vi at kvinnelige politikere er mer utsatt enn mannlige politikere.

- Tror du dette kan skremme andre fra å bli politiker i Norge?

- Jeg håper ikke det. Det er ikke farlig å være politiker i Norge. Det er faktisk mange fler som blir truet i hverdagen sin ved å jobbe på et sosialkontor eller i UDIs førstelinje - når de jobber direkte med mennesker, sier Erna Solberg til Seher.no.

Har du et kjendistips? Tips oss her, eller ring vår tipstelefon 93076767!

LES OGSÅ: - En helt forferdelig dag

Se videointervjuet med Erna Solberg her:

[obj:media:7932]