ETABLERT: Sexpress i ungdommen tok ikke knekken på Kari-Ann Grønsund,  idag har hun over 30 års erfaring som skuespiller, her avbildet i rollen som Lilly i Lillys butikk. Foto: Scanpix
ETABLERT: Sexpress i ungdommen tok ikke knekken på Kari-Ann Grønsund, idag har hun over 30 års erfaring som skuespiller, her avbildet i rollen som Lilly i Lillys butikk. Foto: ScanpixVis mer

Ble tilbudt teaterrolle mot sex

Kari-Ann Grønsund ble grovt sexpresset som ung skuespillerinne.

SEHER.NO: Kari-Ann Grønsund (56) er i dag en veletablert skuespillerinne, som siden 1976 har vært ansatt ved Oslo Nye Teater.

I tillegg har hun blitt et kjent tv-fjes med roller i Lillys butikk, Kodenavn Hunter, Seks som oss og Jul i Blåfjell.

Men tidlig i karrieren holdt hun på å skremt vekk fra teaterlivet, skriver VG i sin 1. mai-utgave.

- Det gikk ut på at det ble utøvet sexpress i forhold til en rolle. Det å utøve makt overfor et menneske på den måten, det er vel noe av det styggeste som finnes, forteller hun til avisen.

Grønsund er langt langt fra alene om å ha hatt slike opplevelse.

Ifølge en større større undersøkelse VG har fått foretatt blant skuespillere, oppgir hele 16 prosent av de kvinnelige respondantene at de har har opplevd sexpress.

Da Grønsund som ung varslet teaterledelsen fikk hun ingen støtte, derimot ble hun truet med å aldri mer få en rolle hvis hun tok det videre.

- Da tenkte jeg at er det sånn det skal være, så vil jeg ikke være en del av dette miljøet, forteller hun til VG.

Hun beskiver seg selv som ung, usikker og utrygg da hun opplevde dette, og at hun følte seg svært modig da hun sa fra til Skuespillerforbundet. Der ble hun heldigvis tatt på alvor, og saken ble avklart med mannen det gjaldt.

Dagens leder for forbundet, Agnethe G Haaland mener 16 prosent er "et grotesk høyt tall", og sier de vil innhente profesjonell hjelp til å lage en handlingsplan mot sexpress.

VG har forelagt det oppsiktsvekkende funnet for tre av landets mest profilerte teatersjefer: Bjarte Hjelmeland på Den Nationale Scene, Vidar Sandem på Det Norske Teateret og Reidar Sørensen på Nordland Teater.

De forteller alle tre at de aldri har vært vitne til noe sexpress i teatermiljøet.

LES OGSÅ: USA-kultur truer norske nakenscener