Solveig Kloppen om sorgen:

- Ble sint og urimelig

Solveig Kloppen snakker ut om det brede følelsesregisteret hun kjente på da hun mistet moren og søsteren.

SORG: Solveig Kloppen forteller om den vanskelige tiden etter moren og søstererens bortgang i ny podkast. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SORG: Solveig Kloppen forteller om den vanskelige tiden etter moren og søstererens bortgang i ny podkast. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

2017 skulle vise seg å bli et tungt år for den folkekjære programlederen Solveig Kloppen (48), som i løpet av få uker mistet både mor og søster.

Da mora Bjørg Hjelmstad gikk bort i slutten av juni 2017, hadde hun året i forveien blitt diagnostisert med uhelbredelig kreft. Da Hjelmstad gikk bort, var yngstedatteren i gang med innspilling av en tv-serie om døden.

Fokuset ble dermed raskt skiftet, og Kloppen valgte heller å lage en serie med utgangspunkt i sin egen historie. Da søsteren Kathrine tok sitt eget liv seks uker etter, kom døden enda tettere på. Hun ble bare 50 år.

I TV 2-serien «Det jeg ikke fikk sagt», fikk Norge et nært møte med Kloppen og hennes familie i sorgen.

TAR TIL TÅRENE: Solveig Kloppen sliter med å holde tilbake tårene hos «Lindmo» når hun snakker om den tøffe tiden etter både morens og søsterens død. Video: NRK Vis mer

Nå snakker 48-åringen igjen om den tunge tiden og sorgen hun gikk gjennom da hun mistet to av sine aller nærmeste på såpass kort tid.

Det gjør hun i Ida Fladens (33) podkast, «Ida med hjertet i hånden».

- Takknemlig

I podkasten forteller Kloppen at hun på sett og vis var forberedt på at moren ville bli syk, da hun jo var 80 år gammel og hadde levd et langt liv.

Hun legger likevel ikke skjul på at det kom som et sjokk da det omsider skjedde. Valget om å heller formidle sitt eget møte med sykdom og døden ble naturlig da moren ble syk.

- Jeg er veldig takknemlig for at vi fikk lov til å være så tett på henne, og for at vi fikk følge henne hele veien inn, liksom. Jeg savner henne jo, og det var en sorg, men jeg er veldig takknemlig for at vi fikk lov til å være der, sier Solveig Kloppen til Fladen.

Et enda større sjokk ble det imidlertid da storesøsteren Kathrine tok livet sitt bare seks uker senere.

PROGRAMLEDER: Solveig Kloppen har i flere år vært et kjent ansikt på tv-skjermen. I 2017 gikk hun gjennom en personlig tragedie, som hun valgte å dele med hele landet. Foto: NTB Scanpix
PROGRAMLEDER: Solveig Kloppen har i flere år vært et kjent ansikt på tv-skjermen. I 2017 gikk hun gjennom en personlig tragedie, som hun valgte å dele med hele landet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det er en tydelig beveget Kloppen som forteller om hvordan hun i alle år så opp til og beundret søsteren si.

Med årene skjønte programlederen at søsteren hadde perioder der hun var dypt deprimert, og hun var selv tett på og så hvor mørkt og tomt det var for henne i disse periodene. At det var så vanskelig at hun ikke ville leve mer, så derimot ikke Kloppen.

48-åringen erkjenner at hun fortsatt kjenner på en fortvilelse der hun tenker på hvor ensom storesøsteren må ha vært. Hun er ikke i tvil om at det må ha vært et vanskelig valg å avslutte det hele, og tror at Kathrine var sliten etter å ha kjempet i flere år.

Traumatisk opplevelse

13. august 2017 våknet Solveig Kloppen midt på natta. Da hun sjekket telefonen sin hadde niesen hennes ringt mange ganger, og søsterens bestevenninne lurte på om Kloppen hadde hørt noe fra henne.

Da hadde søsteren forsvunnet.

Kloppen beskriver augustnatta som «traumatisk», og det var ikke før dagen etter at de fikk et endelig svar.

Da telefonen fra politiet kom, satt Solveig Kloppen på trappa sammen med sønnen. Hun husker hun hylte.

Dette øyeblikket har hun også tidligere fortalt om. I januar beskrev hun det på denne måten til TV 2:

- Jeg husker bare at jeg hylte da beskjeden kom. Det var et skrik som kom helt fra det innerste. Selv om Kathrine i perioder hadde vært veldig deprimert, var jeg ikke forberedt på at dette kunne skje, fortalte hun da.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 16.02.2015 GIKK I TERAPI: Jan Fredrik Karlsen dro med forretningspartneren til psykolog for å unngå misunnelse. Video: TV 2 Vis mer

- Sint og urimelig

For Kloppen ble det naturlig å returnere til jobb ganske raskt etter de to dødsfallene. Det gjorde hun både for å få en viss normalitet og fordi hun følte seg trygg på jobben.

Hun innrømmer likevel at det på sett og vis antakelig også var en flukt.

- Lenge følte jeg at jeg hadde to «rom». Et dagligliv, det normale som holdt hjula i gang, og også det sorgrommet med alle de vonde tankene. Og den døra klarte jeg nesten ikke å åpne opp, for det ble så vanskelig, sier hun i podkasten.

Dette skjønte hun imidlertid raskt at hun ikke kunne fortsette med.

- Alle de vonde og vanskelige tankene er jo der likevel, så på et tidspunkt kom de til uttrykk. Jeg ble sint og urimelig overfor mine nærmeste. Jeg ble brå og utålmodig, kort og kjip. Virkelig urimelig, liksom.

Kloppen begynte å gå til psykolog igjen, noe hun hadde gjort tidligere, og tok tak i de vonde følelsene. Også ektemannen Kjartan Brügger Bjånesøy (48) var med til psykolog.

Dette hjalp, da programlederen fikk satt ord på sorgen. Det hjalp også at ektemannen stilte opp på hjemmebane, og Kloppen beskriver ham som en «klippe» i hjemmet da tingene var på sitt aller tyngste.

GOD STØTTE: Solveig Kloppen hyller ektemannen for hvordan han taklet den vanskelige tida. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
GOD STØTTE: Solveig Kloppen hyller ektemannen for hvordan han taklet den vanskelige tida. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

Kloppen understreker i podkasten at hennes historie ikke er unik, og påpeker at folk går gjennom kriser hele tida. Hun oppfordrer de som går gjennom tunge ting til å oppsøke hjelp, og ta tida til hjelp. Det hjelper.

Se og Hør har forsøkt å få en kommentar fra Solveig Kloppen i forbindelse med denne saken. Hun har ikke besvart våre gjentatte henvendelser.

Hedret med nominasjoner

Kloppens nære og personlige serie, «Det jeg ikke fikk sagt», utløste et skred av sympati og hjerter i sosiale medier - og det var tydelig at mange satte pris på åpenheten hennes.

Hun ble også anerkjent med hele to Gullruten-nominasjoner. Til tross for at hun ikke vant, var hun takknemlig da hun ble nominert i april i år.

- Det er jo veldig godt når man lager noe så personlig. En ting er at det har vært en fin mottakelse, men så har det jo vært mange seere i tillegg, og man vil jo gjerne at det skal bli sett og snakket om, sa 48-åringen til Se og Hør den gang, og la til:

- Det er jo det som er målet, at man åpner litt opp, og det at jeg er åpen kan gjøre at det blir lettere for andre å snakke om de vanskelige tingene.

LES OGSÅ: - Tror ikke åpenheten har kostet familien noe

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer