Bertine Zetlitz:

Ble overrasket da sykdommen inntraff

Bertine Zetlitz åpner seg om sykdom, starten på karrieren og tilværelsen som tenåringsmamma i «Råning med Tone».

BLE SYK: Bertine Zetlitz fikk krystallsyke. Foto: Espen Solli/TV 2/NTB
BLE SYK: Bertine Zetlitz fikk krystallsyke. Foto: Espen Solli/TV 2/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

46 år gamle Bertine Zetlitz er gjest i podkasten «Råning med Tone», med podkastvertinne og artistkollega Tone Damli (33). Der snakker elektropopartisten om overgangsalder, sykdom og om å være tenåringsforelder.

I episoden forteller artisten, som til vanlig er yogainstruktør, om en helt ny tilværelse som traff henne for åtte måneder siden. Da fikk hun nemlig krystallsyke.

Måtte gi seg som yogainstruktør

Krystallsyke er en sykdom i indre delen av øret. Symptomene oppstår når løse partikler, ofte kalt, «krystaller», løsner og havner i buegangene. Et symptom er at man blir svimmel når man beveger på hodet, ifølge Lommelegen.

- Jeg kan ikke ha hodet opp ned. Da kan du ikke stå i «downward facing dog», spøker hun i podkasten.

Flere kjente navn lever med samme sykdom. Blant annet kronprinsesse Mette-Marit (48), podkaster Ida Fladen (35) og tidligere kulturminister Abid Raja (46).

INNLAGT: Krystallsyke er ikke alltid harmløst. Tidligere kulturminister Abid Raja var tidligere innlagt på Arendal sykehus. Innleggelsen skyldes ifølge Raja det som trolig var akutt komplisert krystallsyke. Foto: Twitter / NTB
INNLAGT: Krystallsyke er ikke alltid harmløst. Tidligere kulturminister Abid Raja var tidligere innlagt på Arendal sykehus. Innleggelsen skyldes ifølge Raja det som trolig var akutt komplisert krystallsyke. Foto: Twitter / NTB Vis mer

Men det som Zetlitz trodde skulle bli en krise, viste seg å være det motsatte.

- For meg, å drive med yoga, var bare å forsterke de samme mønstrene, de samme ønskene om å være best. Og plutselig kunne jeg ikke gjøre det.

- Det var kjempeinteressant. Jeg har blitt mye bedre kjent med meg selv de siste månedene, forteller Zetlitz til Damli.

Bertine Zetlitz har hittil ikke besvart Se og Hørs henvendelser.

Coffe table-bok om overgangsalderen

Tobarnsmoren er fortsatt ikke helt frisk fra krystallsyke. Blant annet kjenner hun at sansene fungerer på en annen måte enn før, fordi hun ikke lenger kan stole på balansesystemet.

Hun tror sykdommen kan ha en sammenheng med overgangsalderen, som hun sier hun begynner å merke. Det er flinke gynekologer og hormoner som har vært hennes redning.

SLITEN: Artisten sier hun blir sliten av sykdommen, som gjør at sansene jobber sammen på en annen måte. Foto: Ole Berg-Rusten/ NTB
SLITEN: Artisten sier hun blir sliten av sykdommen, som gjør at sansene jobber sammen på en annen måte. Foto: Ole Berg-Rusten/ NTB Vis mer

Zetlitz ble overrasket da krystallsyke og overgangsalderen inntraff. Hun opplever at opplevelsen av å bli eldre ikke blir snakket om.

Til Damli spøker hun om at hun vil skrive en bok om temaet. Gjerne en «dritlekker coffe table-bok» om overgangsalderen. Artisten er også en forkjemper for å oppsøke hjelp dersom man ikke kjenner seg frisk.

I podkasten oppfordrer hun til å «dra på» og få den hjelpen man trenger.

BAR BAKKE: For tre år siden fikk Sarah Elise Kolpus (25) en mystisk sykdom som endret livet hennes totalt. Vis mer

Flere nye tilværelser

Det er mer enn 20 år siden Bertine Zetlitz debuterte som artist og siden tok Norge med storm - med låter som «Adore Me» «Twisted Little Star» og «Fake Your Beauty».

Selv om hun som tenåring hadde vært et kjent ansikt for ungdom gjennom programlederrollen i det populære lørdagsprogrammet «Midt i Smørøyet», gjorde artistkarrieren henne til en av landets mest kjente personligheter i en årrekke.

Siden låtene hennes herjet hitlistene, har Zetlitz blant annet debutert som komponist og forfatter. De siste årene har hun likevel levd et langt mer tilbaketrukket liv enn det hun gjorde tidligere.

For et par år siden fortalte hun hvorfor til Se og Hør.

LES OGSÅ: Gir seg som influenser

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer