Sarah Ferguson ble alltid målt opp mot prinsesse Diana

Ble omtalt som «hertuginne gris»

Først etter alvorlig sykdom i voksen alder har Fergie begynt å like seg selv.

ÅPENHJERTIG: Hertuginne Sarah innrømmer at hun måtte fjerne et bryst for å elske seg selv. Her avbildet med eksmannen, prins Andrew. Foto: Adam Davy / Ap Photos / NTB
ÅPENHJERTIG: Hertuginne Sarah innrømmer at hun måtte fjerne et bryst for å elske seg selv. Her avbildet med eksmannen, prins Andrew. Foto: Adam Davy / Ap Photos / NTB Vis mer
Publisert

Sarah Ferguson (63) er i dag en moden og trygg kvinne, men å komme dit har kostet både blod, svette og tårer, mange, mange tårer.

- Jeg vet hva det vil si å slite med vekten. Foreldrene mine skilte seg da jeg var 12, og jeg tenkte at det var min skyld. Da begynte jeg å trøstespise, avslørte hun i et innlegg i avisen The Sun for to år siden.

Faktisk var det var først etter at hun i voksen alder i all hast måtte fjerne et bryst på grunn av kreft at hun klarte å akseptere seg selv.

RØDTOPP: Hertuginne Sarah slet med selvbildet, og ble alltid sammenlignet med prinsesse Diana. Britisk presse mobbet henne for vekten. Foto: All Over Press Norway
RØDTOPP: Hertuginne Sarah slet med selvbildet, og ble alltid sammenlignet med prinsesse Diana. Britisk presse mobbet henne for vekten. Foto: All Over Press Norway Vis mer

Ukjent vennskap

Som ung jente var Sarah aktiv og i god form, til tross for at hun var noen kilo tyngre enn gjennomsnittet. Og kampen mot kiloene hadde allerede begynt.

- Jeg gikk opp i vekt, for så å pine meg ned igjen. Og så gikk jeg opp igjen. Jeg ville ikke fortelle moren min at jeg var sint og lei meg over at hun hadde forlatt meg. Isteden trøstet jeg meg med pølser, smør og kokte egg, fortalte Sarah i 2016.

KONGELIG: De to dronningene sine smykker har fått flere til å lure. Video: Nora Skavhaug, NTB. Vis mer

Den livlige rødtoppen hadde mange gode venner, deriblant Lady Diana Spencer, som senere skulle gå hen og giftet seg inn i den britiske kongefamilien.

Det var Diana som i 1985 inviterte Sarah med til det sagnomsuste hesteveddeløpet Ascot, og som introduserte henne for sin svoger, prins Andrew (63).

GIFTEKNIV: Det var prinsesse Diana som introduserte venninnen Sarah for prins Andrew. De to var venninner før de begge giftet seg inn i kongefamilien. Foto: Alan Davidson / REX
GIFTEKNIV: Det var prinsesse Diana som introduserte venninnen Sarah for prins Andrew. De to var venninner før de begge giftet seg inn i kongefamilien. Foto: Alan Davidson / REX Vis mer

Alltid sammenlignet

De to falt pladask for hverandre, og etter forlovelsen i mars 1986 ble Sarah allemannseie. Da hadde britene fulgt Diana tett i en årrekke, og den nye hertuginnen ble målt opp mot Diana i alt hun gjorde og foretok seg.

Også utseende og fremtoning ble sammenlignet.

BRYLLUPET: Hertuginne Sarah og prins Andrew giftet seg i 1986, og britisk presse begynte straks å sammenligne den nye hertuginnen opp mot prinsesse Diana. Foto: Historia / REX
BRYLLUPET: Hertuginne Sarah og prins Andrew giftet seg i 1986, og britisk presse begynte straks å sammenligne den nye hertuginnen opp mot prinsesse Diana. Foto: Historia / REX Vis mer

Prinsesse Diana led av spiseforstyrrelsen bulimi, noe som gjorde at hun var svært tynn. Mens Sarahs trøstespising gjorde at hun alltid veide litt mer enn hun skulle ønske.

Spesielt britisk presse var svært lite fintfølende på denne tiden, og la ingen ting imellom når de omtalte vekt og utseende.

GAMMELT MØNSTER: Helt fra hun var barn hadde Sarah brukt mat som trøst. Det gjorde hun også etter at hun ble gift. Foto: Dave Hartley / REX
GAMMELT MØNSTER: Helt fra hun var barn hadde Sarah brukt mat som trøst. Det gjorde hun også etter at hun ble gift. Foto: Dave Hartley / REX Vis mer
VAR SYK: Mens Sarah trøstespiste, hadde Diana bulimi. Foto: AP Photo
VAR SYK: Mens Sarah trøstespiste, hadde Diana bulimi. Foto: AP Photo Vis mer

Stygge tilnavn

«The Duchess of York» ble raskt omdøpt til «The Duchess of Pork», «Hertuginne Gris» på norsk. Hun ble ondskapsfullt også kalt «Fat Fergie», eller på norsk «Feite Fergie».

Det førte til enda mer trøstespising, og enda større misnøye med eget utseende. At prins Andrew var mye borte fra hjemmet på grunn av sin militærkarriere, gjorde ikke situasjonen noe bedre for Sarah.

Verdens øyne var nok en gang rettet mot Storbritannia og store kongelige øyeblikk da kong Charles ble kronet 6. mai. Sky News analyserte hva som ble sagt under den store dagen. Video: AP. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet. Vis mer

- Jo mer lei meg jeg ble av at Andrew var borte, jo større ble jeg. Jeg druknet sorgene mine i majones, pølser og sandwicher fra Marks & Spencer. Pressen skrev at 82 prosent av menn ville valgt en geit framfor meg. Det var grusomt, jo mer jeg leste jo mer trodde jeg på at jeg var en katastrofe, sa hun i innlegget i The Sun.

Paret skiltes som venner i 1996, og Sarah fikk beholde hertuginnetittelen – men måtte begynne å jobbe for livets opphold.

Det var starten på en karriere som jojo-slanker og talsperson for diverse slankekurer. Gang på gang har Sarah gått ut i mediene og fortalt at hun endelig har knekt koden for hvordan hun skal få idealvekten sin.

TALSKVINNE: Sarah har frontet flere slankeprodukter etter at hun gikk ut av kongehuset. Her er hun talsmann for Weight Watchers i 1997. Foto: Marty Lederhandler
TALSKVINNE: Sarah har frontet flere slankeprodukter etter at hun gikk ut av kongehuset. Her er hun talsmann for Weight Watchers i 1997. Foto: Marty Lederhandler Vis mer

Slankeklubb

Det begynte i 1997, da hun ble talskvinne for slankeklubben Weight Watchers, etter å ha gått ned mange kilo ved hjelp av deres strenge program.

- Poengsystemet deres har forandret livet mitt, fordi jeg nå kunne spise godt samtidig som jeg kunne forandre vanene som lå til grunn for min livslange kamp med vekten, sa hun stolt.

JOJO-SLANKER: Hertuginnen har kjempet med kiloene helt siden hun var barn. Her er hun i en av sine tynneste perioder i 1991. Foto: Mike Forster / Daily Mail / Shutterstock
JOJO-SLANKER: Hertuginnen har kjempet med kiloene helt siden hun var barn. Her er hun i en av sine tynneste perioder i 1991. Foto: Mike Forster / Daily Mail / Shutterstock Vis mer

Men i 2005 virket ikke Weight Watchers lengre. Da kastet Sarah seg over en hurtigkur – et tre uker langt opphold på eksklusive Mayr Health Spa i Østerrike. Her overlever man på 600 kilokalorier om dagen, og hver munnfull skal tygges 40 ganger før den kan svelges.

- Mayr-klinikken har gitt meg livet tilbake – eller kanskje bare vist meg livet mitt. Tusen takk, sa hun fornøyd.

KONGELIG: 15. oktober fylte prins Christian av Danmark 18 år. Flere la merke til én detalj under feiringen. Reporter: Caroline Vagle. Video: Nora Skavhaug/Se og Hør, NTB, Instagram/@detdanskekongehus Vis mer

I 2014 gikk hun til en te-produsent og fikk dem til å lage te med dessertsmak – blant annet smaken av rullekake, rabarbrapai og sjokoladekake. Året etter inngikk hun samarbeid med produsenten av en blender, og solgte et blender-sett med oppskriftsbok på nettsiden sin.

- Dette er løsningen for hvordan man skal endre oppførselen sin. Jeg har gått ned 25 kilo, og holdt det unna i ganske lang tid. Det er helt fantastisk, sa hun entusiastisk.

I 2016 avslørte hun at nøkkelen var en diett som blant annet besto av tomater, egg, majones og mandariner. Slik fortsatte det. Og i fjor fortalte Sarah at hun endelig hadde funnet løsningen. Da hadde hun gått ned 22 kilo ved hjelp av en spesiell lavkarbodiett kombinert med trening.

Søndag 3. september ble kongeparets yngste barnebarn Emma Tallulah Behn konfirmert. Reporter: Caroline Vagle. Video: Shad Madian. Klipp: Nora Skavhaug Vis mer

Glad i seg selv

Nå driver hertuginne Sarah en podkast sammen med en god venninne, «Tea Talks with the Duchess and Sarah». Her snakket hun nylig om hvordan det var å slite med selvbildet.

- Når jeg ser tilbake innser jeg at jeg hadde «flotte ben og så bra ut. Den gangen likte jeg ikke meg selv. Det tror jeg var fordi jeg alltid ble sammenlignet med Diana, og jeg begynte å tro på det pressen skrev om meg, at jeg ikke var god nok, sier hun i podkasten.

LIVSVISDOM: Dronning Elizabeth og hertuginne Sarah var nære helt til det siste. Og det siste dronningen sa til Sarah, var at hun skulle være seg selv. Foto: Hussein / ANL / REX
LIVSVISDOM: Dronning Elizabeth og hertuginne Sarah var nære helt til det siste. Og det siste dronningen sa til Sarah, var at hun skulle være seg selv. Foto: Hussein / ANL / REX Vis mer

Det var i en tidligere episode av denne podkasten at hun fortalte verden at hun var rammet av brystkreft. Og nå i høst fortalte hun hvordan denne livstruende situasjonen førte til en voldsom endring i livet hennes.

Sarahs leger anbefalte henne å fjerne hele det kreftrammede brystet, først som sist. Sarah skal først ha fått sjokk, men etter å ha summet seg ønsket hun få operasjonen overstått raskest mulig.

I juni ble hertuginnen operert på det private King Edward VII-sykehuset i London. Fem dager senere dro hun hjem til The Royal Lodge på Windsor til for å hvile ut og restituere seg.

Fergie bor fortsatt under samme tak sammen som eksmannen prins Andrew (63), selv om det er godt over 25 år siden de skilte seg.

Fredag fikk publikum seg en overraskelse da de så Meghan Markle og Prins Harry på tribunen. Reporter: Celina Morken. Video: Rød Løper / Tiktok. Vis mer

Enormt arr

I sesongens siste episode av «Tea Talks» forteller en åpenhjertig Sarah at operasjonen nå har ført til at hun endelig godtar seg selv.

- Man får et enormt arr, men man liker seg selv. Mye! Nå er jeg meg selv, og jeg er bare så glad over å være meg selv, sier hun entusiastisk.

Det lærte hun av en helt spesiell kvinne – sin eks-svigermor.

- Det var det aller siste dronningen sa til meg. «Bare vær deg selv, Sarah.» Hun ble så irritert når jeg ikke var meg selv. Og det var kanskje da jeg havnet i trøbbel, fortsetter 63-åringen.

Nå nyter Sarah livet, omgitt av sine to døtre, prinsesse Beatrice (35) og prinsesse Eugenie (33), og sine tre barnebarn – Beatrices datter Sienna (2), og Eugenies sønner August (2) og Ernest (1/2 år).

GOD STØTTE: Her er Sarah omkranset av døtrene sine før den store konserten på Windsor i anledning kroningen av kong Charles (75) og dronning Camilla (76). Foto: Skjermdump fra Instagram / @bencooke_lockonego
GOD STØTTE: Her er Sarah omkranset av døtrene sine før den store konserten på Windsor i anledning kroningen av kong Charles (75) og dronning Camilla (76). Foto: Skjermdump fra Instagram / @bencooke_lockonego Vis mer
STOLT MAMMA: De to døtrene er Sarahs øyenstener Her er hun sammen med prinsesse Eugenie og prinsesse Beatrice i 2009. Foto: Christine Chew / UPI / Shutterstock
STOLT MAMMA: De to døtrene er Sarahs øyenstener Her er hun sammen med prinsesse Eugenie og prinsesse Beatrice i 2009. Foto: Christine Chew / UPI / Shutterstock Vis mer

- Er man nødt til å fjerne en kroppsdel for å våkne? Våkne slik at du slutter å bekymre deg, hate deg selv, tvile på deg selv, ikke like deg selv? Er det det som må til, spør hun retorisk.

- For å være helt ærlig tror jeg faktisk at jeg var så heldig, sier hun.

LES OGSÅ: Avslører: - Vi ble arrestert

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer