ÅPNER OPP: Eli Rygg har akkurat skrevet ferdig selvbiografien «Jeg vet at man kan bli helt glad igjen». I boken forteller hun blant annet om overgrepene hun ble utsatt for som barn. Foto: Tore Skaar
ÅPNER OPP: Eli Rygg har akkurat skrevet ferdig selvbiografien «Jeg vet at man kan bli helt glad igjen». I boken forteller hun blant annet om overgrepene hun ble utsatt for som barn. Foto: Tore SkaarVis mer

Ble misbrukt som barn

Den folkekjære TV-personligheten Eli Rygg åpner opp om den vonde tiden.

SEOGHØR.NO: Eli Rygg, som fyller 60 år 22. september, er et kjent fjes for barn og ungdom som vokste opp på 80-tallet, etter at hun spilte side om side med Jarl Goli (58) i barne-tv-serien «Portveien 2» på NRK.

Men til tross for at hun har vært et trygt ansikt for mange barn, innrømmer hun selv at hun har hatt en svært tøff barndom. I et intervju med VG forteller hun åpent om at hun ble misbrukt av en familievenn da hun bare var tre år.

Dette skal Elis far ha kjent til, men det var ikke før på dødsleiet, mange år etter misbruket, at han avslørte at han hele tiden hadde visst om overgrepet.

DEN GANG DA: Eli Rygg og Jarl Goli fra «Portveien 2» på NRK. Dette bildet er fra mars 1987.
 

 Foto: Morten Eik / Se og Hør
DEN GANG DA: Eli Rygg og Jarl Goli fra «Portveien 2» på NRK. Dette bildet er fra mars 1987. Foto: Morten Eik / Se og Hør Vis mer

- Jeg prøvde mange ganger å fortelle hva som skjedde, si at mannen ikke var snill. Men de klarte ikke å ta det inn. Da var det hysj, dette snakker vi ikke om, det var skam og skyld. Altså, det er mange og femti år siden, tenk deg den tiden.

- Man snakket ikke om overgrep, det var som man ikke hadde en kropp. Da jeg fikk mensen trodde jeg livet rant ut av meg. Selv nå er det vanskelig å fortelle hvordan barn blir til. Så dette var helt umulig å snakke om, sier hun til VG.

Føler svik over at ingenting ble gjort

Overgrepene tok slutt før tenårene, men til tross for at den lille jenta ikke forsto hva som skjedde, skjønte hun at noe var galt. Til VG understreker hun at hun var glad i sin var, men følte svik ettersom han ikke gjorde noe mer for å avverge overgrepene.

- Jeg tror det ligger latent i oss, at uansett hvor tidlig man er blitt misbrukt, så er det et urinstinkt som sier at det er feil. At det er fare, sier hun videre til VG.

I samme intervju avslører hun også at hun nylig var døden nær, da hun ble rammet av et hjerteinfarkt - som nå har gjort at hun er sykemeldt på ubestemt tid.

Begynte å straffespise

Etter den tøffe oppveksten begynte Eli Rygg å straffespise, og på det meste veide hun 50 kilo for mye.

25 ÅR SENERE: I 2010 ble Se og Hør med da Eli Rygg og Jarl Goli dro tilbake til kolonihagen i Portveien 2 for å mimre.
 Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
25 ÅR SENERE: I 2010 ble Se og Hør med da Eli Rygg og Jarl Goli dro tilbake til kolonihagen i Portveien 2 for å mimre. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

I dag fremstår Eli i en adskillig slankere utgave enn hva hun gjorde på høyden av sin TV-karriere. Og i 2012 fortalte 59-åringen til Seoghør.no at hun opplevde å bli behandlet annerledes da hun tidligere «bodde i en stor kropp».

- Ja, det er mye skam. Du får blikk og fy-ord etter seg og strenge leger og sånn. Det er mange årsaker til at man bor i en stor kropp, og så dømmer vi det på samme måte som med røyking. Det må vi bare børste av oss å glemme, sa Eli til Seoghør.no den gang.

LES OGSÅ: Eli Rygg feiret jul med sine to eksmenn