Ble millionær etter dette

Jenta på bildet har nå blitt 21 år gammel - og millionær.

«DISASTER GIRL»: Zoë Roths fire år gamle ansikt er kjent for mange over hele verden. Foto: Dave Roth
«DISASTER GIRL»: Zoë Roths fire år gamle ansikt er kjent for mange over hele verden. Foto: Dave Roth Vis mer
Publisert

På det kjente bildet er Zoë Roth - bedre kjent som «Disaster Girl» - bare fire år gammel. Blinkskuddet ble tatt av hennes far, Dave Roth, da familien en lørdag morgen i 2005 gikk for å se på en husbrann i nabolaget i North Carolina.

Brannvesenet hadde med tillatelse satt fyr på huset for å trene på brannslukking, så flere naboer samlet seg for å kikke.

I 2007 vant faren en fotokonkurranse for bildet. Siden har det blitt delt flere millioner ganger på nett - gjerne i redigerte versjoner med ulike historiske katastrofer i bakgrunnen.

Nå har Zoë - som har blitt 21 år gammel - endelig fått solid avkastning for det populære bildet.

«OLSENBANDEN JR:» «Olsenbanden jr.» herjet på 2000 tallet, så vi har tatt en prat med Lars Andersen, kanskje bedre kjent som «Benny», for å høre hva han gjør på i dag. Vis mer

Solgt for 4 millioner kroner

Bildet ble nemlig solgt på en auksjon 18. april, som en såkalt Non-Fungible Token (NTF). En NTF er et digitalt sertifikat som sier hvem som eier et bilde, en video eller en annen form for digital media på nett.

Budene ble lagt inn i kryptovalutaen Ether, og høyeste bud endte på 180. Ifølge New York Times tilsvarte dette torsdag mer enn 495 000 dollar - eller i overkant av fire millioner kroner.

21-åringen forteller til avisen at hun opplevde salget som en mulighet til å endelig ta kontroll over situasjonen, som hun har følt seg maktesløs overfor siden barneskolen.

Hun skal ha rådført seg med andre kjente meme-motiver i forkant.

BARNESTJERNER: Tidlig på 2000-tallet fikk flere barnestjerner sitt gjennombrudd. Nå har alle blitt voksne - kjenner du dem igjen? Musikk: Epidemic Sound. Bilder: NTB Scanpix / Instagram Vis mer

- Når det først ligger der ute, så er det der. Det er ingenting du kan gjøre med det. Det finnes alltid en måte å holde bildet relevant på, med alle grusomme ting som skjer, så jeg har ledd mye av bildene, sier hun.

Familien planlegger å dele pengene seg imellom. Zoë vil bruke sin del til å nedbetale studielånet, samt å donere en del til veldedige organisasjoner.

Mister ikke alle rettigheter

Det er foreløpig ikke bekreftet hvem som kjøpte bildet. Vedkommende går under brukernavnet @3FMusic på markedsplattformen Foundation.app, og har kommet med følgende uttalelse anonymt overfor Gizmondo:

- Vårt team samarbeider med kunnskapsrike og erfarne kunstrådgivere, som mener at vi må vokse med den teknologiske utviklingen på en måte som ikke bare promoterer vår virksomhet, men som også støtter kunstnere og kunstmarkedet. Derfor har vi satt av betydelige midler og ressurser til investeringer i NTF-er.

GÅR VIRALT PÅ TIKTOK: Artisten Victoria Nadine har blitt en anerkjent artist. Video: Rød Løper Vis mer

Salget er kodet på en måte som gjør at far og datter ikke mister alle rettigheter til bildet. Ifølge The News & Observer vil de få 10 prosent av salgssummen hver gang NTF-en blir solgt.

Ben Lashes jobber som meme-manager, og representerer flere Internett-stjerner. Han har også bistått far og datter Roth i salgsprosessen. Han sier til New York Times at NTF-salg har bidratt til å etablere memes som en sofistikert kunstform.

- Hvis du kan finne en samler - uansett pris - som respekterer kunsten i det - da har du et vellykket salg.

FORBAUSER: Synkronsvømmeren Silvia Solymosyova har over en million følgere på TikTok hvor hun gjennomfører spektakulære ting i vannet. VIDEO: Rødt Kort / Pambou. Vis mer

LES OGSÅ: Slik ser de ut 17 år senere

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer