Elizabeth Smart:

Ble kidnappet og misbrukt som 14-åring - nå smiler lykken

- Jeg er så glad over å ønske Olivia velkommen til familien vår.

BLE FORELDRE: Elizabeth Smart forelsket seg i skotten Matthew Gilmour da de begge jobbet som misjonærer i Paris i 2011. Året etter giftet de seg. Foto: NTB Scanpix
BLE FORELDRE: Elizabeth Smart forelsket seg i skotten Matthew Gilmour da de begge jobbet som misjonærer i Paris i 2011. Året etter giftet de seg. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Det skapte store overskrifter verden over da Elizabeth Smart (31) ble kidnappet fra sitt eget hjem i Salt Lake City i Utah i 2002. Hun var den gang 14 år gammel, og det var den hjemløse gatepredikanten Brian David Mitchell og hans kone, Wanda Barzee, som tok seg inn i familiehjemmet og tvang henne med seg.

I ni måneder ble hun jevnlig voldtatt og torturert i fangenskapet, før hun våren 2003 ble funnet. Samtidig ble Mitchell og Barzee arrestert.

I etterkant av de grufulle hendelsene har Elizabeth Smart blitt en aktivist og pådriver i arbeidet med å finne bortførte og misbrukte barn. I tillegg har hun også startet sin egen familie.

Saken fortsetter nedenfor.

Tre barn på fire år

I 2012 giftet hun seg med Matthew Gilmour i en intim seremoni på Hawaii, og sammen har de datteren Chloe (3) og sønnen James (1).

Mandag avslørte Smart at hun nå er blitt mamma for tredje gang.

- Jeg er så glad over å ønske Olivia velkommen til familien vår, skriver hun på Instagram sammen med dette søte bildet av seg selv, ektemannen og den nyfødte jenta.

Den hyggelige kunngjøringen kommer bare noen måneder etter at Smart fikk triste nyheter.

I midten av september ble nemlig Wanda Barzee, som nå har blitt 72 år gammel, løslatt fra fengselet, og dette brakte selvfølgelig opp mange vonde minner for Smart.

- De siste dagene kan definitivt beskrives som sjokkerende. For bare noen få måneder siden ble jeg informert om at en av mine kidnappere, Wanda Barzee, ikke ville bli løslatt før i 2024. Nå blir hun løslatt om under en uke. Dette er svært forstyrrende og helt uforståelig, skrev Elizabeth på sin Instagram-profil 13. september, og fortsatte:

- Det virker ikke som om jeg har noe jeg skulle sagt juridisk sett. (...) Jeg mener at hun er en trussel og en fare, ikke bare mot meg, men mot samfunnet for øvrig. Jeg er utrolig bekymret og vi har derfor valgt å ta våre forholdsregler. Samtidig nekter jeg å leve i frykt. Jeg har brukt de siste 15 årene på å gjenoppbygge og å komme videre med livet mitt. Jeg har fått en familie og har fulgt drømmene mine. Jeg levde i absolutt frykt og terror i ni måneder, og uansett utfall, nekter jeg å gjøre det igjen.

Saken fortsetter under bildet.

Ble kidnappet og misbrukt som 14-åring - nå smiler lykken

Dømt til livstid

I slutten av 2010 ble Brian David Mitchell funnet skyldig i kidnapping og voldtekt, etter at rettssaken ble betydelig forsinket grunnet en diskusjon om tilregnelighet.

Til slutt ble det imidlertid konkludert med at han var fullt tilregnelig da han kidnappet og forgrep seg på Elizabeth i tidsrommet mellom 2002 og 2003.

Han ble dømt til livstid i fengsel.

Kona Wanda Barzee ble på sin side funnet skyldig i medvirkning, og ble dømt til 15 års fengsel. Parallelt med soningen i fengselet i Salt Lake City, har hun også fått behandling ved et mentalsykehus. Og i september ble hun altså løslatt.

SNAKKEt UT: Elizabeth Smart var bare 14 år gammel da hun ble kidnappet av Wanda Eileen Barzee og ektemannen i 2002. Videre fulgte flere måneder med voldtekt. I september ble Barzee løslatt fra fengsel. Video: CNN Vis mer Vis mer

LES OGSÅ: Hollywood-stjernen ble mamma i all hemmelighet

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer