Den tidligere ishockeyspilleren Jan Tore Kjær (53) er tydelig på at det var tøft å være med på innspillingen av «Kompani Lauritzen». Å leve døgnet rundt i et hierarki, ga ham visse refleksjoner om livet.

Dette har aldri skjedd før
- Det sykeste med å delta på dette er når du kommer inn som 52-åring og blir fratatt personligheten. Du heter ikke Jan Tore Kjær lenger, men «Kompanirekrutt nummer 21», forteller han til Se og Hør.
- Du får ikke gå på do når du vil og du får ikke spise når du vil. Det kommer en 25-åring og forteller deg at nå må du holde kjeft for nå skal du sove. Neste morgen kommer et befal og vekker deg ved å riste og hyle. Det er det verste med «Kompani Lauritzen» – men så er jeg også den eldste deltakeren i serien noensinne …

Gjorde alt
Han er en ekte iskriger, Jan Tore. Han var med på å vinne to seriemesterskap og kongepokalen da han spilte ishockey for Vålerenga.
- Det er klubben i mitt hjerte – utvilsomt, sier mannen som senere ble direktør i Vålerenga i nesten 19 år. I hans periode som sjef ble det hele ti seriemesterskap og åtte kongepokaler.

- Jeg utførte alle type oppdrag, fra å vaske tribuner til å skaffe sponsorer. Det ble en livsstil for gjengen jeg var så utrolig glad i.
Da ble kanskje ikke overgangen til «Kompani Lauritzen» så stor likevel?
- Der tar du feil! I Vålerenga gjorde jeg alt med glede og stolthet. I «Kompani Lauritzen» fikk vi beskjed om å grave en grop i bakken, som vi trodde vi skulle overnatte i. Så kom beskjeden om å fylle igjen hullet. Totalt meningsløst!
Kanskje var det ikke tilfeldig at Jan Tore Kjær ble kastet ut da han i sin tid utførte verneplikten.

Derfor vant han ikke penger eller bil
Kastet ut
- Jeg tjenestegjorde i Luftforsvaret. En måned før jeg skulle dimittere var jeg på fest med Vålerenga. Jeg kom for sent til basen morgen etter og parkerte på plassen til troppssjefen. Det førte til at jeg måtte stå tre måneder ekstra i tjeneste!
Men ikke nok med det. Da sjefen hans helt på slutten av rekruttiden oppdaget at Jan Tore hadde betalt andre medsoldater for å ta hans nattevakter, skjedde noe drastisk.

- Jeg ble kastet ut av Forsvaret på dagen, og har aldri blitt kalt ut på repøvelser. Jeg antar at en og annen pensjonert militær med stjerner tenkte sitt da de oppdaget at jeg ble med i «Kompani Lauritzen» …
Jan Tore smiler mens han legger bena på bordet i familiens nybygde funkishus på Lørenskog utenfor Oslo.
Iført uniformen fra «Kompani Lauritzen», til ære for fotografen, åpner han en rødvinsflaske av Brunello 2015 årgang fra Toscana i Italia.
- Jeg er hekta på vin, og samler så mye jeg kan. Denne 2015-årgangen er helt spesiell. Jeg sendte datteren min Østlandet rundt for å hamstre inn da den kom i salg, sier Kjær som har nok å velge imellom fra sin egen vinkjeller.

Egen kultur
Mens han fornøyd nyter vinen, er han ikke sen om å understreke at oppholdet i «Kompani Lauritzen» helt klart også hadde sine positive sider.
Både tiden som hockeyspiller og klubbdirektør har lært ham hvor viktig det er med lagånd og fellesskap.

- Det blir som en garderobekultur i idretten. Du lever sammen, spiser sammen og dusjer sammen, forteller Jan Tore og fortsetter:

Risikerte skilsmisse
- Og da jeg som 52-åring opplevde at Emilie Nereng ba meg på 25-årsdagen sammen med vennene sine, ja da har du gode venner for livet. Det er det fantastiske med å være med i denne serien, sier Jan Tore som ble godt kjent med både Emilie og flere av de andre deltakerne.
Et spesielt forhold har Jan Tore til sin datter Jenny (20), som han har sammen med kona Anne (53).

-Det er veldig gøy å se pappa på «Kompani Lauritzen» og se hvordan han også er med andre folk. Han er en menneskekjenner, veldig positiv og flink til å få folk med seg, forteller Jenny.
- Jeg har alltid sett opp til ham siden jeg var liten. Da jeg gikk på barneskolen og skulle skrive om hvilket forbilde jeg har, så valgte jeg pappa!
Jenny ble under oppveksten godt kjent i Jordal Amfi. Med en pappa som klubbdirektør til alle døgnets tider, måtte Jenny ofte bli med til ishallen.
- Det har nok ført til at pappa og jeg har et helt spesielt forhold. Han er mer kompis enn pappaen min.
Det var derfor naturlig for Jenny å si ja til å flytte inn i en leilighet i foreldrenes nybygde hus.

- Den eneste ulempen er at det er alarm med videoovervåking. Dermed har pappa full oversikt når jeg får besøk!
- Så det er ingen langhåret ishockeyspiller som slipper usett unna her?
- Jeg har hatt besøk, svarer Jenny før Jan Tore lynraskt skyter inn:
- Jeg kjente igjen en av dem og ropte etter ham. Men han løp som bare det!
Selv føler ikke Jan Tore at han er i noen midtlivskrise, selv om han på kort tid har medvirket i hele fire TV-serier: «Sofa», «Fangene på Fortet», «Iskrigerne» og «Kompani Lauritzen».

Deltaker røpet seg: - En glipp
Nei til «Farmen»
- Om det er midtlivskrise? Nei, det er bare gøy, sier mannen som takket nei til å delta på «Farmen».
- Tilbudet kom samtidig som «Kompani Lauritzen» – så det hadde blitt for mye Jeg angrer ikke på valget, sier Jan Tore.
Det gjorde han heller ikke da han sluttet som klubbdirektør i 2015 – og ble salgs- og markedsdirektør i mobilteknologiselskapet LINK Mobility. Her tjente han mer på de tre første årene enn han gjorde i hockeyjobben i 19 år.
- Jeg var sliten etter så mange krevende år i klubben. Tiden var inne for et skifte. Men det var ingen som ga meg marsjordre – i klar kontrast til hva jeg opplevde i «Kompani Lauritzen»!
LES OGSÅ: Nyter livet som oberst