Stop Asian Hate:

Ble kalt «drittvirus»:
- Opplevd grunnløs hets

Rasisme mot asiater har økt heftig siden pandemiens start. Boybandet BTS bryter nå tausheten etter å selv ha vært utsatt for hat.

ÅPNER OM RASISME: BTS forteller at de selv har følt rasisme på kroppen, og lover nå å kjempe mot. Foto: Emma McIntyre / AFP / NTB
ÅPNER OM RASISME: BTS forteller at de selv har følt rasisme på kroppen, og lover nå å kjempe mot. Foto: Emma McIntyre / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Allerede før coronaviruset ble erklært en pandemi ble det meldt om økt rasisme mot asiater.

Særlig i USA har det vært meldt om en kraftig økning av hatkriminalitet mot asiater, og flere har dødd som følge av angrep med rasistiske motiv.

Flere retter pekefingeren mot avgåtte president Donald Trump og mener han har bidratt til rasisme mot asiater på grunn av omtale av coronaviruset som «kung flu» og «kinaviruset».

De siste ukene har flere demonstrert under plakater som «Stop Asian Hate». Også flere kjendiser har tatt i bruk emneknaggen med samme ordlyd, som Ariana Grande, Rihanna, John Legend og Kim Kardashian.

Bakgrunnen er blant annet en masseskyting mot massasjestudioer i Atlanta hvor åtte personer ble drept. Seks av de drepte var asiatiske kvinner. Gjerningspersonen nekter for at massakren var rasistisk motivert, men dette etterforskes fortsatt av politiet.

KRITISERES: Prins Harry og Hertuginne Meghan deltok i et zoom-møte med unge ledere om rasisme. Det falt ikke i god jord hos alle. Reporter: Emilie Rydning / Rød løper Vis mer

«Dritt-virus»

En hendelse som fikk mye oppmerksomhet i februar var da det koreanske boybandet BTS ble omtalt i svært negative ordelag av en tysk radiovert på lufta. Bakgrunnen var en coverversjon av låten «Coldplay», som han var svært misfornøyd med.

Ifølge nyhetsbyrået AP kalte han låten blasfemi og kalte bandet «et dritt-virus som det forhåpentligvis kommer en vaksine mot snart».

Videre delte han sine ønsker om at bandet skulle på ferie i 20 år i Nord-Korea som straff for låt-coveret.

Artisten Halsey var blant dem som krevde en unnskyldning på vegne av verdens største boyband. Selv uttalte ikke BTS seg om saken.

FULL POTT: Nate Kahungu tok et oppgjør med rasisme under «Skal vi danse». Reporter: Marcus Brenden. Video: TV 2 Vis mer

«Blitt latterliggjort»

Nå har bandet imidlertid publisert et innlegg på Twitter hvor de setter søkelyset på rasisme mot asiater. Her forteller de også at de selv har opplevd rasisme.

«Vi ser tilbake på øyeblikk hvor vi har stått overfor diskriminering som asiater. Vi har opplevd grunnløs hets og har blitt latterliggjort for måten vi ser ut på. Vi har til og med blitt spurt hvorfor asiater snakker engelsk», skriver de sju medlemmene i uttalelsen.

De nevner ikke direkte saken med den tyske radioverten.

«Vi klarer ikke å sette ord på smerten av å være offer for hat og vold for en slik grunn. Våre egne opplevelser er ubetydelige i forhold til hendelsene som har funnet sted de siste ukene. Disse opplevelsene var nok til å få oss til å føle oss maktesløse, og hakket vekk selvsikkerheten vår», skriver de videre.

BTS lover å finne en måte å bruke stemmen sin på, for å stå opp mot rasisme.

Demonstrasjon

Også skuespiller Sandra Oh (49), kjent fra «Grey's Anatomy» og «Killing Eve» har tatt aktiv del i oppgjøret. Hun talte i forbindelse med en demonstrasjon.

- For mange av oss i dette samfunnet er det første gang vi i det hele tatt har hatt muligheten til å snakke høyt om frykten og sinnet vårt, og jeg er veldig takknemlig for alle som er villige til å lytte, var blant det hun sa, ifølge BBC.

DEMONSTRASJONER: Flere tar til gatene etter økt rasisme mot asiater. Foto: Adam J Dewy/NurPhoto/Shutterstock/NTB
DEMONSTRASJONER: Flere tar til gatene etter økt rasisme mot asiater. Foto: Adam J Dewy/NurPhoto/Shutterstock/NTB Vis mer

Hollywood-stjernen er født og oppvokst i Canada av sørkoreanske foreldre.

Også i Norge har bevegelsen fått oppmerksomhet, blant annet ved at norsk-asiater har gått ut med sine opplevelser.

Blant dem er Oslo-jenta Eileen Kim (21) som har blitt hyllet for sitt Instagram-innlegg om hvordan det var å vokse opp som norsk-koreaner.

LES OGSÅ: Hetset før han døde: - Motbydelig

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer