«Familien Hammarström»

Ble elleve­barnsmor som 52-åring

- Folk skal få bestemme selv om de vil bli foreldre.

SVENSKE «KARDASHIANS»: Familjen Hammarström består av hele 12 familiemedlemmer, og har sin egen reality-serie i Sverige. Video: SVT Play. Vis mer
Publisert

Den svenske realityserien «Familien Hammarström» hadde premiere i 2018 på SVT Play. Realityserien kretser rundt den fremgangsrike familien på 13 fra Skåne, og er for tiden aktuelle med sin andre sesong.

Serien har gått på NRK, og familien ble der beskrevet som en blanding av Kardashians og Ingebrigtsen-brødrene - bare at det er ridning denne familien fokuserer på.

Det er Anna Hammarström (53) som er mora til de elleve barna i serien. Hun har til sammen elleve barn i alderen fire måneder til 24 år. Det siste tilskuddet i familien kom etter fylte 50 år.

Til daglig jobber 53-åringen som lege og entreprenør, men som sagt har hun også en travel hverdag som ellevebarnsmamma.

«Familjen Hammarström»: Her er familien avbildet i anledning den første sesongen av realityserien. Mamma Anna synes i bakgrunnen. Foto: NRK
«Familjen Hammarström»: Her er familien avbildet i anledning den første sesongen av realityserien. Mamma Anna synes i bakgrunnen. Foto: NRK Vis mer

Møtes av fordommer

Hammarström har blitt et stort forbilde for mange eldre kvinner som ønsker seg barn. Det å få barn fylte 50 år har imidlertid ikke bare blitt møtt av positive tilbakemeldinger.

Til svenske Expressen forteller nemlig Hammarström at hun både som lege og pasient har møtt på «ekstremt dårlige holdninger» fra visse hold i helsevesenet.

- Folk skal få bestemme selv om de vil bli foreldre. Jeg tror det er en systemfeil i svensk helsevesen, der det anses som et autoritets-spørsmål om hvem som skal ha rett til å få hjelp til å få barn, forteller hun til avisa.

Videre mener 53-åringen at de fleste enige om at abort er kvinnens valg, og at man har rett til å få hjelp fra helsevesenet.

Men, når det gjelder å få barn etter fylte 40 år, mener Hammarström at det er de samme kvinnene som bestemmer, og har meninger om hva andre kvinner skal gjøre. Og at det derfor lages regler og lover som gjør det umulig.

FØDSEL: Den svenske toppbloggeren Kenza Zouiten Subosic ble mor 14. juni etter mange vansker. Video: Kenza Zouiten Subosic. Reporter: Ingebjørg Iversen / Rød Løper Vis mer

Mener mange ikke tør å prøve

53-åringen forteller videre at hun har møtt på mange kvinner som er fem eller ti år yngre enn henne, og som forteller at de skulle ønske at de fikk et til barn, men at de ikke tør å prøve.

Redselen mener Hammarström kommer av at mange er redde for hva andre vil mene.

På spørsmål fra avisa på hva slags reaksjoner hun selv har fått fra andre, svarer ellevebarnsmora følgende:

- Da vi fikk trillingene var det vilt fremmede mennesker - ofte kvinner - som kom til meg på byen og sa «er det ikke slitsomt?». Siden jeg hadde fått barna mine frivillig og aldri tenkt på at det var slitsomt, var det utrolig irriterende, men jeg er en snill person og vil ikke såre noen.

View this post on Instagram

HAR NI MISSAT att de kommer en säsong 2? 🤩 WAY

A post shared by KLARA HAMMARSTRÖM (@klarahammarstromm) on

Videre forteller 53-åringen at kommentarene tok slutt da de fikk tvillinger. Hun får derimot stadig spørsmål om hun er «fornøyd», noe hun synes er et merkelig spørsmål å få.

- Selvfølgelig er jeg fornøyd, det var jeg før jeg fikk barn også. Hver gang vi har fått barn har det vært fantastisk, og det å være fornøyd betyr ikke for meg at man ikke vil ha flere barn eller at man skal slutte.

FÅR EN SØNN: Louise Angelica Riise føder i nyeste episode av «Kjendismødre». Video: Viafree / Thea Hope. Reporter: Kine Falch Vis mer

Tar med barna på jobb

Når hun får spørsmål om det har vært en annerledes opplevelse å få barn i senere alder, er hun klar i sin sak på at det har hun ikke lagt noe merke til.

53-åringen mener derimot at det er svært viktig at man planlegger livet om man skal ha så mange barn.

Hammarström forteller videre at de driver sine egne selskap i familien, og at hun flere ganger har valgt å ta med seg de nyfødte babyene på jobb.

Hun avslører også at hun har ammet under møter og forhandlinger opp gjennom åra - selv de møtene hun har ledet an.

Det er uansett ingen tvil om at 53-åringen trives i rollen som ellevebarnsmor, og hun forteller at det beste med å ha mange barn er at det alltid skjer noe, og at det alltid er mange prosjekter på gang.

LES OGSÅ: Kom med humoristisk stikk

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer