Miss Universe 2017:

Ble drapstruet etter Miss Universe-«selfie»

Familien til Miss Irak, Sarah Idan, har angivelig måttet flykte fra hjemmet sitt.

VILLE PROMOTERE KJÆRLIGHET OG FRED: Miss Irak, Sarah Idan (t.h.) og Miss Israel, Adar Gandelsman (t.v.) poserte sammen på en selfie under forberedelsene til Miss Universe i november. Reaksjonene som fulgte, hadde duoen neppe kunne forestilt seg. Foto: SARAH IDAN/Social Media/via REUTERS
VILLE PROMOTERE KJÆRLIGHET OG FRED: Miss Irak, Sarah Idan (t.h.) og Miss Israel, Adar Gandelsman (t.v.) poserte sammen på en selfie under forberedelsene til Miss Universe i november. Reaksjonene som fulgte, hadde duoen neppe kunne forestilt seg. Foto: SARAH IDAN/Social Media/via REUTERS Vis mer
Publisert

(Se og Hør): Forrige måned gikk skjønnhetskonkurransen Miss Universe 2017 av stabelen i Las Vegas, USA.

Det var til slutt 22 år gamle Demi-Leigh Nel-Peters fra Sør-Afrika som ble kronet til årets vinner, men hun var likevel langt fra den som vakte størst medieoppmerksomhet blant kandidatene.

IKKE GODT MOTTATT: Sarah Idan (27) har foruten selfien med Gandelman skapt furore i hjemlandet. Foto: NTB Scanpix
IKKE GODT MOTTATT: Sarah Idan (27) har foruten selfien med Gandelman skapt furore i hjemlandet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Etter at irakiske Sarah Idan (27) og israelske Adar Gandelsman (20) la ut hver sin selfie på Instagram der de poserte side om side, har kritikken haglet i sosiale, såvel som tradisjonelle medier.

- Brutalitet

Historisk sett har Irak og Israel vært fiendtlig innstilt til hverandre. Noen mente derfor at det var både framprovoserende og avskyelig å se de to kvinnene posere sammen.

Ifølge BBC har bildet vakt spesielt furore blant noen i den arabiske verden, som anklager Israel for overgrep.

- Iraks skjønnhetsdronning poserer velvillig med skjønnhetsdronninga av okkupasjon og brutalitet, skriver blant andre den USA-bosatte professoren Asaad Abukhalil, som opprinnelig kommer fra Libanon.

Selv om begge missedeltakerne la ut bilder på sine respektive kontoer, er det irakiske Idan som virkelig har fått kjenne på etterdønningene. Foruten selfien med Gandelsman, har hun også fått kritikk for å la seg avbilde i bikini under konkurransen.

- Flyktet landet

Ifølge Times of Israel har reaksjonene vært så sterke at 27-åringens nærmeste familie - som er bosatt i landets hovedstad, Bagdad - nå har måttet flykte fra sitt eget hjem, grunnet drapstrusler.

- De to bildene skapte et kaos for henne i hjemlandet. Folk kom med trusler mot henne og familien om at dersom hun ikke flyttet hjem og fjernet bildene, så ville man frata henne tittelen som Miss Irak, og at de ville drepe henne, påstår Adar Gandelsman, ifølge avisa.

Hun har hatt kontakt med sin missemotstander i løpet av de siste ukene, og forklarer at Idan og familien nå befinner seg i USA, hvor 27-åringen har bodd de siste åra.

- De (familien, journ.anm.) har forlatt Irak i frykt for hva som kunne skje. Slik blir det i alle fall fram til situasjonen har roet seg, legger hun til.​

- Be om unnskyldning

20-åringen understreker at hun har fått et spesielt bånd til Idan, og forklarer at venninna ikke angrer på publiseringen av bildet.

LYKKE: I natt kronet Iris Mittenaere, fjorårets vinner, Miss Sør-Afrika til årets Miss Universe i Las Vegas. Video: Miss Universe. Foto: AP Photo, NTB scanpix Vis mer

- Hun gjorde det for å få folk til å forstå at det er mulig å leve sammen. Når alt kommer til alt, er vi begge mennesker.

Ifølge BBC publiserte Idan - som på tross av stormen har valgt å la bildet stå - en offentlig uttalelse forrige måned, der hun svarte på kritikken.

- Jeg vil gjerne be om unnskyldning til alle som oppfattet bildet som støtende med hensyn til Palestina-saken. Dette var ikke tanken bak oppdateringen, den var bare en oppfordring til fred og håp om en løsning av krisen.

LES OGSÅ: Paradise Hotel-deltager kvalifiserte seg til norsk Miss Universe-finale

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer