17. mai:

Blåser i «bunadsregler»

Ikke alle kjendisene er like opptatt å følge nasjonaldraktens uskrevne regler.

BUNADSFIN: Kjendisstylist Jan Thomas, tvillingene Vita og Wanda Mashadi og modell Kathrine Sørland er blant dem som finner fram bunaden på 17. mai. Foto: TV 2 / Privat
BUNADSFIN: Kjendisstylist Jan Thomas, tvillingene Vita og Wanda Mashadi og modell Kathrine Sørland er blant dem som finner fram bunaden på 17. mai. Foto: TV 2 / Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg er fra Bærum, der vi ikke brukte bunad. Jeg var den første voksne i min familie som kjøpte bunad - og valgte derfor den jeg syntes var den fineste av dem alle, sier «God Morgen Norge»-programleder Vår Staude (53) til Se og Hør.

I likhet med hundretusener av nordmenn kan Staude endelig hente fram bunaden for 17. mai.

Plagget mange gjerne omtaler som «sitt fineste antrekk» er ofte forbundet med sterke tradisjoner, og de uskrevne kleskodene man blir oppfordret til å følge er ikke få.

Likevel vil mange av oss gjerne gjøre det på vår egen måte, om det så er å legge til moderne tilbehør, droppe hodeplagg eller stryking av skjorta. Å velge drakt ut fra hvilken man synes er finest, er heller ikke noe man (ifølge bunadspolitiet) bør snakke høyt om.

Vis mer

«Designet» egne deler

Vår Staude bryr seg ikke nevneverdig om «regelen» som sier at man skal velge bunad ut fra et sted man har tilknytning til. Hun mener vi har kommet lenger enn som så.

BELTESTAKK: Vår Staude har fått flere tilbud om å selge beltestakken sin. Denne har hun i stor grad designet selv. Foto: Espen Solli / TV 2
BELTESTAKK: Vår Staude har fått flere tilbud om å selge beltestakken sin. Denne har hun i stor grad designet selv. Foto: Espen Solli / TV 2 Vis mer

- Jeg synes det er flott at folk uansett bruker bunad, og tenker ikke at man må bruke én spesiell - bare fordi det er noen eller en selv som er derfra, sier hun, og fortsetter:

- Jeg synes min bunad er den fineste i verden. Det er en versjon av beltestakken fra Telemark. Fargene og mønsteret har jeg riktignok valgt selv.

Programlederen har mørkeblå stakk og lyseblått bærestykke. Alle båndene på forkleet, og broderier på skjorta, valgte hun altså ut selv. Dermed er Staudes bunad helt unik.

Norske bunaders hjemmeside har beltestakken en startpris på mellom 30 900 og 38 200. Staude sparte lenge for sin drømmebunad.

- Jeg er som sagt ikke så opptatt av bunadsreglene, jeg synes det er fantastisk at så mange ønsker seg, og investerer i dette. Vi bærer disse tradisjonsdraktene med stolthet og glede.

PÅ JOBB: Vår Staude og Jan Thomas ledet «God Morgen Norge»-sendingen på nasjonaldagen i fjor. Foto: Privat
PÅ JOBB: Vår Staude og Jan Thomas ledet «God Morgen Norge»-sendingen på nasjonaldagen i fjor. Foto: Privat Vis mer

Vilt tilbud

Ettersom Staude flere ganger har vist fram bunaden sin på tv, får programlederen ofte spørsmål om drakten. Noen har til og med tilbudt seg å kjøpe den.

BUNADSSKJEF: Kjendis-stylist og skjønnhetsekspert Cecilie Krogh Sundbø kommer med 17. mai-tips. Video: Cecilie Krogh Sundbø / Dagbladet TV. Vis mer

- En amerikaner ville en gang betale en formue for den, om han fikk meg på kjøpet, sier Staude og ler.

To andre som også blir å se i beltestakk på søndag, er tvillingene Vita og Wanda Mashadi (27). I motsetning til Staude har de imidlertid ikke spyttet inn store summer på folkedrakta.

Leier bunaden

Til Se og Hør forteller søstrene at de har leid hver sin bunad fire år på rad.

- Det fungerer veldig greit. Jeg fant ei dame på Finn som ville leie den ut, og har brukt henne siden, forteller Vita Mashadi.

Selv om feiringen i år blir noe annerledes, blir tvillingene å se i beltestakkene også i år. Prislapp: 5000 kroner for en uke, inkludert depositum.

- Hvis alt er som det skal ved tilbakelevering får vi tilbake 3000 kroner. Altså koster det 2000 å leie den, forklarer Vita.

FERDIGDATET: Tidligere ble det kjent at «Kompani Lauritzen»-aktuelle Vita Mashadi har datet realitydeltaker Ulrik Giske. Selv var hun usikker på hva som var greia mellom de to, mens nå har Ulrik svart. Reporter: Martine Johansen. Video: Rød Løper Vis mer

Sparer til egen

På sikt ønsker begge å investere i hver sin beltestakk.

- Fram til nå har vi bare brukt den på 17. mai, men ettersom vi blir eldre dukker det opp flere passende anledninger, forteller Wanda.

Influensertvillingene er født og oppvokst i Hedmark, men tvillingene synes ikke så mye om bunadene derfra, og vil heller ha beltestakk fra Telemark.

TVILLINGER: Vita og Wanda bød som vanlig på seg selv da de snakket med Rød Løpers utsendte reporter Jonas Scheie Hammer. Video: Mariann Habbestad. Vis mer

Kjøpte bunaden selv

Her til lands er bunad ofte en konfirmasjonsgave til ungdommen, men de går også i arv. Tv-profil og influenser Kristin Gjelsvik (33) har arvet sin etter mormoren, og er svært stolt over sognebunaden som har blitt hennes.

- Jeg er så stolt av den, det er den aller vakreste. Det å vite at mormor brukte denne, gjør den enda vakrere.

Mormoren til Gjelsvik var født og oppvokst i Vik i Sogn. Der har tv-profilen vært flere ganger, et sted hun bare har gode minner fra.

33-åringens samboer, Dennis Poppe Thorsen, har på sin side rogalandsbunad, som var et selvsagt valg ettersom han er stavangergutt.

I motsetning til Gjelsvik kjøpte Poppe bunaden sin selv, da han var 20 år.

Sammen prøver de å følge bunadsreglene til en viss grad.

- Sølvet er korrekt, nemlig arvet. Skjorta er alltid nystrøket, og ekstra «dilldall» - som sløyfer samt tilbehør som ikke hører til bunaden - droppes, forteller paret.

Skinner sola bryter de imidlertid én regel, ved å ha på seg solbriller.

- I tillegg får mine vipper et par strøk maskara og leppene rød leppestift, som etter boka heller ikke er riktig, sier Gjelsvik.

GRÅTER: Dennis Poppe, kjæresten til Kristin Gjelsvik, har klippet håret, og responsen ble ikke helt som forventet. Vis mer

Fikk bunad etter program

Da kjendisstylist Jan Thomas (53) lagde Norges første realityshow, «Fra Hollywood til Parkveien», ble han kontaktet av ei dame i Tønsberg som ønsket å gi ham en bunad.

- Jeg dro ned dit og fikk skreddersydd en bunad, noe jeg er evig takknemlig for i dag, forteller tv-profilen.

Jan Thomas er svært nøye på å gjøre ting riktig når han tar på seg bunaden. Det er imidlertid én detalj på stakken som han ikke klarer å venne seg helt til.

- Lommene på nikkersen går jo rett inn til «kronjuvelene». Dette er veldig merkelig, og ved flere anledninger har jeg sluppet mobiltelefonen inn i det jeg trodde var lomma, og vips så hadde jeg den rundt anklene, forteller han lattermildt.

I fjor ledet Jan Thomas 17. mai-sendingen på «God Morgen Norge» sammen med Vår Staude. Der fikk han også anledning til å bruke bunaden.

Lik som kronprinsessen

En som fikk bunaden i konfirmasjonsgave, er tv-profil Linni Meister (34). Hun forteller at hun fikk den av moren og bestemoren sin. Bunaden er en rogalandsbunad, etter hennes fars slekt i Stavanger.

- Jeg prøver å følge bunadsreglene, og synes personlig jeg har den fineste bunaden, sier hun, og trekker fram at hun har lik bunad som kronprinsesse Mette-Marit.

STOLT: Linni Meister er stolt som får bære rogalandsbunaden. Her med forloveden Niklas Tangen Klein og sønnen Dennis. Foto: Privat
STOLT: Linni Meister er stolt som får bære rogalandsbunaden. Her med forloveden Niklas Tangen Klein og sønnen Dennis. Foto: Privat Vis mer
LIK BUNAD: Kronprinsesse Mette-Marit har flere bunader, blant andre denne rogalandsbunaden. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix
LIK BUNAD: Kronprinsesse Mette-Marit har flere bunader, blant andre denne rogalandsbunaden. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix Vis mer

Konfirmasjonsgave

Mye kan tyde på at bunader fra Rogaland er populært. Modell og tv-profil Kathrine Sørland (40) har nemlig også sin derfra. Bunaden har hun arvet av sin kjære mormor, som sydde den til seg selv for omtrent 50 år siden.

- Jeg fikk den til konfirmasjonen min, og har brukt den på nesten hver 17. mai siden, forteller Sørland, som innrømmer at hun ikke tenker på alle reglene som følger en nasjonaldrakt.

PERSONLIG GAVE: Kathrine Sørland arvet denne rogalandsbunaden da hun konfirmerte seg. Foto: Privat
PERSONLIG GAVE: Kathrine Sørland arvet denne rogalandsbunaden da hun konfirmerte seg. Foto: Privat Vis mer

Sydd av oldemor

Tidligere «Farmen»-deltaker Amalie Snøløs (23) har bunad fra Åmli i Aust-Agder. Hennes bunad ble sydd allerede i 1948, av oldemoren hennes.

- Den var bestemors før jeg arvet den, forteller hun.

SYDD AV OLDEMOR: Amalie Snøløs' bunad ble laget allerede i 1948. Denne har hun arvet fra bestemoren. Foto: Privat
SYDD AV OLDEMOR: Amalie Snøløs' bunad ble laget allerede i 1948. Denne har hun arvet fra bestemoren. Foto: Privat Vis mer

Snøløs er blant dem som forsøker å følge alle regler, med røde strømper, som egentlig skal være av ull. Hun påpeker også at man kan velge mellom hvitt og sort forkle til bunaden. Selv har hun førstnevnte.

LES OGSÅ: Sofias søte gest til ektemannen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer