Bill Clinton og Gennifer Flowers:

Bill Clintons «ukjente» sidesprang

Påsto å være ekspresidentens elskerinne i tolv år. Så kom forløsningen.

KAMPEN: Gennifer Flowers er kanskje ikke et navn alle har umiddelbar kjennskap til. Mens hun prøvde å fortelle sin side av affæren med Bill Clinton, prøvde makter i Washington D.C. å dysse henne ned. Så, etter å ha kjempet i årevis, kom sannheten fram. Foto: NTB scanpix
KAMPEN: Gennifer Flowers er kanskje ikke et navn alle har umiddelbar kjennskap til. Mens hun prøvde å fortelle sin side av affæren med Bill Clinton, prøvde makter i Washington D.C. å dysse henne ned. Så, etter å ha kjempet i årevis, kom sannheten fram. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Når man kobler Bill Clinton (73) opp mot begrepet utroskapsskandale, vil Monica Lewinsky (46) raskt bli et sentralt navn. Historien er veldokumentert, og består av løgn, fornektelse, svik, en hasardiøs affære - samt en sittende president som ble stilt for riksrett.

Seks år før Clintons upassende forhold til den unge praktikanten rystet en hel verden, kom en annen kvinne på banen med påståtte liknende erfaringer. Ei som aldri oppnådde like massiv medieinteresse som Lewinsky, men som ropte høyt i håp om at historien aldri ville gjenta seg.

IKKE FORNØYD: Etter å ha holdt en tale på et arrangement i Jerusalem, ble Monica Lewinsky intervjuet på scenen av den israelske journalisten Yonit Levi. Da Lewinsky fikk spørsmål om Bill Clinton, svarte hun ved å gå av scenen. Video: AP DV Vis mer

Gennifer Flowers ble midtpunktet i presidentvalgkampen i 1992, da nattklubb-sangerinnen sto fram i ukebladet Star og erklærte at hun hadde hatt et tolv år langt hemmelig seksuelt forhold til Bill Clinton.

På dette tidspunktet var sistnevnte guvernør i hjemstaten Arkansas. Foruten at Flowers påsto å sitte på lydbåndopptak som skulle bevise at de to hadde en affære, var Oklahoma-kvinnen langt fra sparsommelig med pikante detaljer.

OPPSTYR: Da The Star trykket saken om den påståtte affæren, fikk Flowers oppmerksomhet internasjonalt. Foto: NTB scanpix
OPPSTYR: Da The Star trykket saken om den påståtte affæren, fikk Flowers oppmerksomhet internasjonalt. Foto: NTB scanpix Vis mer

Hun hevdet blant annet at Clinton ved en anledning hadde bønnfalt henne om å ha sex i selve guvernør-boligen ved Little Rock. De to skal ha møttes med jevne mellomrom - hvor ektefellen Hillary i ett av tilfellene angivelig befant seg på plenen noen få meter unna rommet de to var i.

- Det skjedde ikke bare på soverommet, men på gulvet, på kjøkkenet, på verandaen og selv i dusjen, påsto hun overfor Star.

- STILLE: Det skulle ta mange år før den påståtte affæren ble anerkjent av Clinton selv. Foto: NTB scanpix
- STILLE: Det skulle ta mange år før den påståtte affæren ble anerkjent av Clinton selv. Foto: NTB scanpix Vis mer

Clinton avviste den gang alle påstandene til den da 42 år gamle Flowers. Hillary Clinton sto også fjellstøtt ved ektemannens side.

- Det stemmer ikke. Vi må bare stole på at de amerikanske velgerne gjør opp sin mening, uttalte hun, ifølge CNN.

Ingen kunne da forutse sjokkbølgen som skulle komme - og som nå aktualiseres gjennom dokumentarserien «Bill Clinton - en nasjonal affære», på NRK.

EKTESKAPET: Bill og Hillary Clinton har vært gift i en årrekke. Alle ryktene om affærer styrket ikke akkurat ekteskapet. Foto. NTB scanpix
EKTESKAPET: Bill og Hillary Clinton har vært gift i en årrekke. Alle ryktene om affærer styrket ikke akkurat ekteskapet. Foto. NTB scanpix Vis mer

- Han lyver

Etter hvert som tida gikk, ble Flowers ansett som en «falmet blondine», uten troverdighet - særlig fordi hun ifølge Time fikk en klekkelig sum for Star-intervjuet. Likevel ulmet det kraftig under overflaten. I 1992 forsøkte Bill Clinton å slå en siste spiker i kista, da han og kona stilte til intervju i programmet «60 Minutes».

Ifølge Washington Post erkjente paret at Flowers var en bekjent, men avviste samtlige påstander om et sidesprang.

- Forholdet vårt var begrenset. Vennlig, men begrenset. (...) Du ser nå på to mennesker som elsker hverandre. Det finnes ingen «ordning» mellom oss. Dette er et ekteskap. Det er noe helt annet.

- LYVER: Flowers var klar i sin sak, selv om Clinton-paret til stadighet slo tilbake. Foto: NTB scanpix
- LYVER: Flowers var klar i sin sak, selv om Clinton-paret til stadighet slo tilbake. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Vet du, jeg sitter ikke her som en liten kvinne som står ved min manns side, som en slags Tammy Wynette (avdød countrystjerne kjent for låta «Stand by Your Man», journ.anm.) Jeg sitter her fordi jeg elsker ham, respekterer ham, og hyller det han - og vi - har vært gjennom sammen, la Hillary Clinton til.

Gennifer Flowers var derimot en av flere som ikke kjøpte ekteparets uttalelser.

- Jeg så en side av Bill som jeg aldri har sett før. Han lyver som bare det, uttalte Flowers etter intervjuet, ifølge CNN.

Hun var rasende, og svarte med å spille av deler av lydbåndopptakene under en pressekonferanse. Selv om innholdet ikke sto helt til forventningene om hva hun hadde forespeilet offentligheten, førte det til ytterligere spekulasjoner rundt den egentlige sannheten.

Kansellert

De påfølgende to åra var saken i ferd med å støve ned. Den påståtte affæren var likevel langt fra gjennomkvernet. I 1996 stilte Flowers opp i det amerikanske talkshowet «The Richard Bey Show» for igjen å fortelle om sitt seksuelle forhold til Clinton, som da var president.

Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert. Dagen etter at intervjuet gikk på lufta, ble talkshowet lagt ned. Tv-verten Richard Bey ble informert om at årsaken var lave seertall, men gikk langt i å antyde at det ikke var den egentlige sannheten.

- Jeg har ingen bevis. (...) Jeg sier ikke at programmet ble kansellert grunnet den episoden, men dette er faktaene: Episoden fikk skyhøye seertall og dagen etter trakk de pluggen, uttalte han til The Post tre år seinere.

bYDMYKET: Monica Lewinsky ble kjent over natten da hennes affære med Bill Clinton ble avslørt. Nå snakker hun ut om skammen hun har levd med for å hjelpe andre, og erklærer seg som det første offeret for netthets. Video: Reuters Vis mer

Avsløring

Flowers hadde på dette tidspunktet kjempet i årevis for at sannheten skulle fram.

Så, i 1998, kommer forløsningen.

I forbindelse med Paula Jones-saken, der hun som kjent saksøkte presidenten for seksuell trakassering, forklarte Clinton seg under ed om upassende forhold til totalt sju kvinner.

Under den seks timers lange forklaringa i slutten av januar vedgikk presidenten å ha hatt sex med Gennifer Flowers. Han innrømmet også forholdet i selvbiografien «Mitt liv». Han mener derimot at dette ikke var noen tolv år lang romanse, men at de bare hadde sex ved én anledning, i 1977 - to år etter at han giftet seg med Hillary.

ANERKJENNELSEN: I 1998 bekreftet endelig presidenten at han og Flowers hadde hatt et seksuelt forhold. Her er hun fotografert året etter. Foto: NTB scanpix
ANERKJENNELSEN: I 1998 bekreftet endelig presidenten at han og Flowers hadde hatt et seksuelt forhold. Her er hun fotografert året etter. Foto: NTB scanpix Vis mer

Byttet politisk fil

For Gennifer Flowers - som i dag er 69 år gammel - var målet omsider nådd. Hun trakk seg unna den politiske arenaen og rampelyset for øvrig. Flowers flyttet til Las Vegas, og har - med få unntak - holdt seg unna offentlighetens søkelys i seinere tid.

I 2004 fikk Flowers medieomtale da hun debuterte i teaterstykket «Boobs! The Musical», før det igjen var stille fram til 2007. Hun forble i Las Vegas, men hadde beveget seg til en annen side av industrien - journalistikken.

Tidvis skrev hun en spalte i lokalpressen i den neonlysende byen, der hun blant annet uttrykket støtte til Hillary Clintons daværende presidentkampanje, fordi hun ville «støtte sitt eget kjønn».

Hun fikk riktignok ikke helt fred fra den mannlige delen av Clinton-paret. I 2005 skal han ha bedt om et møte med henne, noe hun imidlertid takket pent nei til. I 2008 ble lydbåndopptakene med samtalene hun hadde med presidenten, for øvrig lagt ut på aksjon.

OPPSTYR: På slutten av 1990-tallet visste «alle» om Clintons affærer. Denne russiske matrjosjka-dukka ble solgt på gata av flere selgere, og symboliserer kvinnene Clinton løy om. Avbildet: Bill Clinton, Monica Lewinsky, Paula Corbin Jones og Gennifer Flowers. Foto: NTB scanpix
OPPSTYR: På slutten av 1990-tallet visste «alle» om Clintons affærer. Denne russiske matrjosjka-dukka ble solgt på gata av flere selgere, og symboliserer kvinnene Clinton løy om. Avbildet: Bill Clinton, Monica Lewinsky, Paula Corbin Jones og Gennifer Flowers. Foto: NTB scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Hinter om hvorfor forholdet tok slutt

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer