Betty Ford er død

Den tidligere presidentfruen ble 93 år gammel.

<strong>GIKK BORT:</strong> Leder og med-grunnlegger av Betty Ford Center, Betty Ford, døde fredag 93 år gammel. Her er den tidligere presidentfruen avbildet utenfor senteret i 1990. Det var hennes egen kamp mot avhengighet som førte til grunnleggelsen av den verdenskj Foto: Reuters/ Scanpix
GIKK BORT: Leder og med-grunnlegger av Betty Ford Center, Betty Ford, døde fredag 93 år gammel. Her er den tidligere presidentfruen avbildet utenfor senteret i 1990. Det var hennes egen kamp mot avhengighet som førte til grunnleggelsen av den verdenskj Foto: Reuters/ Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
SEHER.NO: Betty Ford, enken etter tidligere president Gerald Ford, har nå gått bort. Den tidligere presidentfruen ble 93 år gammel. Det skriver People.

Ford var også med på å grunnlegge den berømte avrusningsklinikken Betty Ford Center, i 1982. Hun døde fredag kveld med familien rundt seg, men noen dødsårsak er ikke blitt offentliggjort, melder CNN.

- Hun var en mektig forkjemper for kvinners helse og rettigheter. Etter at hun forlot Det Hvite Hus, bidro fru Ford med å minske stigma rundt avhengighet og inspirerte tusenvis til å søke nødvendig behandling, sier president Barack Obama i en offentlig uttalelse ifølge People.


Ifølge TMZ slet Ford selv med alkoholproblemer, noe som skal ha bidratt til at hun ønsket å grunnlegge avvenningsklinikken, sammen med forretningsmannen og filantropen Leonard Firestone.

Som USAs førstedame, fra 1974 til 1977, var Betty Ford opptatt av både handikappede barn, kvinnespørsmål og kunst. Hun hadde selv studert moderne dans ved Bennington College i Vermont.

Etter at hun gjennomgikk operasjoner på grunn av brystkreft i 1974, kjempet hun for å øke den offentlige oppmerksomheten rundt sykdommen. «Kanskje hvis jeg, som førstedame, kan snakke om dette åpent og uten skam, så vil mange andre mennesker også kunne gjøre det», skal hun ha sagt på den tiden.

Hun og ektemannen Gerald tilbragte alderdommen på Betty Ford-senteret ved Eisenhower Medical Center i California. Gerald Ford gikk bort i 2006. Klinikken er fortsatt en av de ledende institusjonene i sitt slag. En rekke kjendiser har fått behandling ved klinikken, deriblant Lindsay Lohan, Drew Barrymore, Johnny Cash, Ozzy Osbourne og David Hasselhoff.

Også etter at president Ford forlot Det Hvite Hus, fortsatte Betty Ford med å være en ivrig aktivist for barn, kunst, brystkreft, leddgikt og AIDS-forskning.

Bli fan av Seher.no på Facebook her

Sjekk ut våre nye mobilsider på http://m.seher.no

Vi belønner gode kjendistips. Tips oss på [email protected], ring vår tipstelefon 22555522 eller send sms/mms med kodeord TIPS til 2255.

LES OGSÅ: - Hun var kun ute etter berømmelse  

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer