Bettan og Gertrude (10) fant tonen i Zambia

- Hun er en så klok og åpen jente, som har store muligheter hvis hun får sjansen i livet, sier Elisabeth Andreassen etter det hjertelige møtet.

SEOGHØR.NO: Tobarnsmor Elisabeth Andreassens (56) hjerte banker for verdens fattige barn. Nylig var hun i den lille landsbyen Chibombo i Zambia, for å besøke 10 år gamle Gertrude.

Der går jenta på skole i regi av fadderorganisasjonen Plan.

Moren hennes døde da hun var bare tre år, og nå bor Gertrude hos tanten sin et stykke utenfor landsbyen.

– Det var så fint å bli kjent med Gertrude. Hun er en så klok og åpen jente, som har store muligheter hvis hun får sjansen i livet. Hennes største ønske er å bli lærer, fordi hun vil hjelpe andre barn til å få utdannelse, forteller Elisabeth engasjert til Se og Hør.

Møtet skjedde i forbindelse med TV 2s artistgalla, som sendes lørdag kl. 21.40.

BALANSEKUNST: Elisabeth fikk blant annet bli med Gertude for å hente vann. Foto: TV 2
BALANSEKUNST: Elisabeth fikk blant annet bli med Gertude for å hente vann. Foto: TV 2 Vis mer

Øverst i artikkelen kan du se video fra deler av Elisabeths besøk i Zambia.

Frykter barneekteskap

Oppholdet i Zambia gjorde sterkt inntrykk på Bettan. Innbyggerne er blant de aller fattigste i verden, og livet byr på mange utfordringer for barn.

Mange er foreldreløse, og sult, sykdom og HIV-smitte fører til at mange dør i ung alder.

Mange barn får ikke fullført skolegangen sin, fordi de må hjelpe til hjemme.

Unge jenter blir ofte giftet bort.

– Gertrude var veldig moden for alderen, og klar over utfordringene som ventet i fremtiden.

- Hun var så søt og håpefull, men samtidig hadde hun sorg i øynene. Det er trist å tenke på at hun muligens ikke får oppfylt drømmene sine, sier Elisabeth.

LES MER: I nyeste nummer av Se og Hør Weekend kan du lese mer om Elisabeth Andreassens besøk i Zambia. Foto: Faksimile
LES MER: I nyeste nummer av Se og Hør Weekend kan du lese mer om Elisabeth Andreassens besøk i Zambia. Foto: Faksimile Vis mer

– Barn i Zambia mangler ofte penger til å fullføre utdannelsen sin. Det fører til at mange blir offer for barneekteskap, noe Gertrude frykter. Hun vet om flere det har skjedd med. Det er tungt å tenke på, sier 56-åringen.

Ble fadder da døtrene var små

Elisabeth engasjerte seg i verdens fattige barn da døtrene Nora (17) og Anna (19) var små. Hun var en av de aller første som ble Plan-fadder, etter at organisasjonen etablerte seg i Norge i 1996.

– Da jeg selv fikk barn syns jeg det var en fin anledning til å hjelpe andre. Jentene har vokst opp med flere fadderbarn fra ulike steder i verden, og de syns det er veldig fint å se resultater av det vi gir, forteller Bettan.

I dag er hun og familien faddere for en ni år gammel jente på Haiti.

– Å ha fadderbarn er en enkel og gledelig måte å bidra på. Det er også en fin mulighet for våre egne barn til å lære om situasjonen for verdens fattige barn, fastslår Elisabeth.

TV 2s artistgalla sendes lørdag kl. 21.40.