Betatt av vinden

Tuva Jansen er Norges eneste profesjonelle kvinnelige kiter. Hun reiser verden rundt for å finne de perfekte bølge- og vindforholdene!

TØFF JENTE: Tuva er verdensmester i speedkiting 
#2013 en idrettsgren som stiller store krav til mot og kroppsbeherskelse.  Foto: Henning Jensen
TØFF JENTE: Tuva er verdensmester i speedkiting #2013 en idrettsgren som stiller store krav til mot og kroppsbeherskelse. Foto: Henning Jensen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ingen frøkensport!


Askerjenta Tuva Jansen (25) er Norges eneste profesjonelle kvinnelige kiter. I 2002 ble hun verdensmester i speedkiting og den råtøffe jenta har vært oppe i en fart på hele 33,2 knop – over 60 km/t.


– Jeg elsker ekstremsport. Jeg drev med både wakeboard og snowboard i mange år, men da jeg prøvde kiting i 2001 ble jeg bitt av basillen, smiler hun.


– Å kite er å surfe på vannet med et brett. I tillegg har man trekkhjelp fra en kite, en slags skjerm, langt oppe i lufta, forklarer Tuva, og forteller at også kiting på snø er populært.
Hun startet karrieren med speedkiting. Nå er det kun vågale triks som får adrenalinet til å bruse for askerjenta.


– Det er en sinnssyk følelse! Til tider kan jeg være 10 meter oppe i luften før jeg lander igjen. Vi kiter gjennom bølger, hopper og gjør de kuleste ting!


Tuva er det man kaller «free-rider»: – Jeg tjener penger på å lage videoer og ta bilder for magasiner. Konkurranser tar vekk det frie i sporten, men kommer det en form for mesterskap jeg liker, stiller jeg nok opp, smiler Tuva.


Til daglig bor hun sammen med kjæresten Betrand Fleury (25) i Biarritz i Frankrike. Og det var kjærlighet ved første blikk da hun traff den sexy franskmannen på et fotooppdrag i Karibien.


– Det er et fint liv. Vi reiser rundt på alle verdens strender og leter etter perfekte bølge- og vindforhold, smiler Tuva, som nå er hjemme på sommerferie hos familien i Norge.


Tuvas kjæreste er en av verdens beste kitere og en god læremester.


– Det er ikke alltid like moro å bli satt på plass av kjæresten, men jeg lærer utrolig mye av å trene med gutta, smiler hun.


Tuva har ikke hatt skader i karrieren, men for noen år siden døde en tysk venninne i en kite-ulykke.


– Hun feilberegnet vinden og slo hodet i noen stolper i vannet. Det var forferdelig og satte en støkk i meg. Det er ikke en farlig sport, men ulykker forekommer. Man bør nok ta et kurs før man kaster seg ut i det, avslutter verdensmesteren.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer