«Mesternes mester»:

- Bestemte meg for at jeg ikke skulle dø

Bjørn Einar Romøren rører mange med deltakelsen sin i «Mesternes mester».

Det blir et sterkt øyeblikk i «Mesternes Mester» når Bjørn Einar Romøren forteller om kreften. Video: NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg var på lekeplassen med guttungen, så hoppet vi på noen små trampoliner. Det var snakk om at jeg skulle operere bort hele hoften og det å ikke kunne følge barna syntes jeg var noe av det verste. Jeg bestemte meg bare for at jeg ikke skulle dø, forteller tidligere skihopper Bjørn Einar Romøren (40) i fredagens episode av «Mesternes mester».

Sommeren 2019 mottok han nemlig skrekkbeskjeden om at det han trodde var en prolaps i ryggen, viste seg å være en svulst. Etter omfattende prøver viste det seg at skihopper-stjernen hadde fått den sjeldne kreftsykdommen Ewings sarkom.

Det er klart for en ny sesong av «Mesternes Mester», og allerede i første konkurranse «90-graderen» ble den gamle rekorden knust. Video: NRK/Rød Løper Vis mer

Åpen om sykdommen

Romøren har hele veien vært åpen om sykdommen og de medfølgende utfordringene, og i april 2020 kunne han avsløre overfor Se og Hør at han endelig var blitt frisk igjen.

Det var nok likevel mange som ble overrasket da det i fjor ble kjent at han bare et drøyt år senere skulle stille i «Mesternes mester», hvor flere av landets fremste idrettsprofiler er med og konkurrerer.

NEKTET Å GI SEG: I en av fredagens oppgaver ble det beinhardt for alle deltakerne. Også Bjørn Einar Romøren nektet å gi seg. Foto: Stian Foss, Nordisk Film/ NRK
NEKTET Å GI SEG: I en av fredagens oppgaver ble det beinhardt for alle deltakerne. Også Bjørn Einar Romøren nektet å gi seg. Foto: Stian Foss, Nordisk Film/ NRK Vis mer

- Prioriteringene endrer seg litt og du sitter kanskje igjen etter karrieren og er mer fornøyd med hvordan du har gjort ting, hvordan du har vært, enn bare hvilke medaljer som ligger i skuffen. Jeg er veldig, veldig stolt og jeg fikk i hvert fall poeng i dag, selv om jeg ikke var på pallen. Det er viktigere, sier han videre i fredagens episode.

Reaksjoner på deltakelsen

Når Se og Hør snakker med ham denne uken, legger ikke Romøren skjul på at reaksjonene har vært mange, og at de også kom lenge før premieren forrige uke.

- Allerede da det ble kjent at jeg skulle være med fikk jeg mange fine reaksjoner. Det kommer inn noen meldinger og kommentarer her og nå også. Nå er det jo lettere å gjemme seg bort bak munnbind, så det er ikke så mange som stopper opp helt ennå, men jeg får veldig mange fine meldinger om at det er utrolig tøft å bare bli med, forteller han.

«MESTERNES MESTER»: Dette fikk du ikke se på TV i en finale av «Mesternes Mester». Vis mer

40-åringen beskriver tilbakemeldingene som utrolig fine, samtidig som han påpeker at dette var en av grunnene til at han ønsket å være med i NRK-programmet.

- Det var ikke fordi jeg nødvendigvis hadde så tro på egne muligheter der, men gjennom det å ha vært åpen om sykdommen hele veien, så har jeg fått inntrykk av at noen sånne småting kan inspirere, forklarer han.

Kreftbehandling

Også folk som har vært i toppidretten vet at dørstokkmilen kan være ganske hard av og til, forklarer han, og legger til at noen ganger handler det bare om å komme i gang og ha troa på at man klarer ting.

- Jeg tenkte at det hadde vært kult å vise at det går an, og tenkte at hvis jeg skulle være med, så skulle jeg være med så kort tid etter siste cellegiftbehandling.

GA ALT: De andre deltakerne var tydelig rørt da skihopperen kom i mål. Foto: Stian Foss, Nordisk Film/NRK
GA ALT: De andre deltakerne var tydelig rørt da skihopperen kom i mål. Foto: Stian Foss, Nordisk Film/NRK Vis mer

Skihopperen var gjennom sin siste cellegiftkur i slutten av januar for to år siden, og i mars samme år viste undersøkelsene at behandlingen hadde vært vellykket.

KREFTSJOKK: Da Karsten Warholm løp seg inn i de norske hjertene med VM-gull i London i 2017, hadde kjæresten Oda Djupvik nettopp fullført sin siste kreftbehandling. Det kommer frem i NRK-serien «Karsten og Leif». Foto: NTB Vis mer

Det er imidlertid ikke bare tv-seerne som trolig blir rørt av Romøren i kveldens program. Også de andre deltakerne blir svært tårevåte rundt middagsbordet.

- All støtte er selvfølgelig veldig rørende. Og så er det litt overraskende også, i forhold til at du går inn i en konkurransesetting hvor det er de du skal kjempe mot som backer deg så veldig, sier han.

Rørende

Romøren forklarer at det føltes godt å kjenne litt på hvordan toppidrettslivet var igjen.

STOR STØTTE: Bjørn Einar ville ikke ha hjelp til å fullføre konkurransen, men ble tatt imot av både tårer, glede og støtte da han kom i mål. Foto: Stian Foss, Nordisk Film/NRK
STOR STØTTE: Bjørn Einar ville ikke ha hjelp til å fullføre konkurransen, men ble tatt imot av både tårer, glede og støtte da han kom i mål. Foto: Stian Foss, Nordisk Film/NRK Vis mer

- Du bare glemmer det av og til. Jeg har drevet med en idrett hvor jeg har hatt lagkompiser rundt meg som virkelig har villet meg vel, og jeg tror det er en del av nøkkelen til suksessen på hopplandslaget og den prestasjonskulturen som ligger der. Jeg hører det fra mange andre idretter også, sier han.

BAR BAKKE: For tre år siden fikk Sarah Elise Kolpus en mystisk sykdom som endret livet hennes totalt. Vis mer

Samtidig legger ikke 40-åringen skjul på hvordan det er å gå inn i de individuelle konkurransene med de andres støtte i ryggen, selv om også de ønsker å vinne.

- Det er veldig rørende og en god følelse, innrømmer han.

IMPONERER: Den tidligere skihopperen blir beskrevet som et stort forbilde for mange. Foto: Stian Foss, Nordisk Film/NRK
IMPONERER: Den tidligere skihopperen blir beskrevet som et stort forbilde for mange. Foto: Stian Foss, Nordisk Film/NRK Vis mer

- Sterkt forbilde

Det er ikke bare «Mesternes mester»-gjengen og tv-seerne som kan sette pris på Romørens åpenhet. Det gjør også Kreftforeningen, ved generalsekretær Ingrid Stenstadvold Ross.

- Bjørn Einar er blitt et sterkt forbilde for kreftoverlevere i hele Norge, og da spesielt menn. Det har ikke vært så mange mannlige forbilder som har snakket åpent om sin kreftsykdom før Bjørn Einar og Kristian Jørgensen ble frontfigurer for Kreftforeningens kampanje «Menn snakk om det» i 2020, sier hun til Se og Hør.

HYLLER DELTAKEREN: Generalsekretær i Kreftforeningen, Ingrid Stenstadvold Ross, beskriver Romøren som et sterkt forbilde. Foto: Jorunn Valle Nilsen
HYLLER DELTAKEREN: Generalsekretær i Kreftforeningen, Ingrid Stenstadvold Ross, beskriver Romøren som et sterkt forbilde. Foto: Jorunn Valle Nilsen Vis mer

I de to årene som er gått siden da, har de fått mange takknemlige tilbakemeldinger fra menn som føler seg mindre alene takket være deres åpenhet, sier Stenstadvold Ross. Hun legger til at de er stolte over å ha Romøren på laget - og at de heier på ham i «Mesternes mester».

- Vi vet at hans deltagelse kan bety svært mye for mange flere enn ham selv. Bjørn Einar viser oss at selv en tidligere toppidrettsutøver som er vant til å hevde seg og kjempe om en plass på pallen, kan våge å prøve selv om man kanskje ikke lenger klarer alt. Han har en imponerende kraft og ståpåvilje som vi vet motiverer og inspirerer andre, fortsetter hun.

SJELDENT: Virsaviya, som bor i Florida med familien, er født med en sjelden sykdom. Video: @legendari_love / @virsaviya_art_heart / @little_prince_ervin_joseph / @legenDari_Liquid_Love. Reporter: Ingebjørg Iversen Vis mer

Ifølge Stenstadvold Ross er det samtidig viktig å erkjenne at mange som lever med senskader etter kreft synes det er vanskelig at de ikke finner tilbake til formen de hadde før de ble syke.

- De beskriver en følelse av ikke å kjenne sin egen kropp igjen. Og det er ikke alle som blir så spreke at de kan delta i «Mesternes mester» etter en hard kreftsykdom. Vårt mål er likevel at alle skal nå sitt eget fulle potensiale, og oppleve så god mestring som mulig, med både en «ny» kropp og en ny hverdag.

LES OGSÅ: Brakk ryggen - så ble hun rammet av kreft

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer