Bestefaren var hele Norges «Onkel Lauritz»

I den siste Varg Veum-filmen spiller han voldelig skurk. Som barn satt Jonathan Espolin Johnson ofte på fanget til sin bestefar – også kjent som «Onkel Lauritz».

STORE KONTASTER: På bildet til venstre er Jonathan Espolin Johnson 7 år, og sitter på fanget til bestefar «Onkel Lauritz», som var 73 år den gangen. På bildet til høyre er han i nærkamp med rollefiguren til Jon Øigarden i «I mørket er alle ulv Foto: Privat/Filmweb
STORE KONTASTER: På bildet til venstre er Jonathan Espolin Johnson 7 år, og sitter på fanget til bestefar «Onkel Lauritz», som var 73 år den gangen. På bildet til høyre er han i nærkamp med rollefiguren til Jon Øigarden i «I mørket er alle ulv Foto: Privat/Filmweb Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
SEHER.NO: - For alle andre barn i Norge var han «Onkel Lauritz». For meg var han en bestefar som fortalte fantastiske historier. Jeg elsket å sitte på fanget og høre på ham, sier Jonathan Espolin Johnson (39).

Etter 11 år som student og skuespiller i New York og Hollywood, vendte Jonathan hjem til Norge i 2007. Nå er han aktuell med Varg Veum-filmen «I mørket er alle ulver grå», der han spiller en kar du helst ikke vil møte i et mørkt smug.

I etterkrigstiden var Jonathans bestefar, Lauritz Johnson (1906 – 1992), super-kjendis i Norge. Etter krigen etablerte han «Barnetimen» på radio. Deretter gikk han over til TV, hvor han holdt på langt utover 1970-tallet.

Da «Onkel Lauritz» pensjonerte seg, var Jonathan liten.

- Bestefar hadde 10 barnebarn, og han elsket oss alle. Jeg har mange minner, ikke minst fra hytta ved Nøtterøy. Bestefar så tidlig mitt talent. I hytteboka for påsken 1975 – da jeg var tre og et halvt - skrev han følgende, sier Jonathan:

«Jonathans evne til å leke … med ikke-eksisterende leker er usedvanlig. Ut av tomme luften henter han biler og båter, mystiske pakker som han selv ”pakker opp” … og så undrer han  seg over ”innholdet”. Han er full av fantasifulle påfunn. Sitter alene og fabulerer, ofte i dialogform, men kan også underholde et helt selskap med lange monologer, fremført med nyanser både i mimikk og replikk. Er en smule redd for at det kan bli en skuespiller av ham.»

Reiste med 50.000 på underbuksa
«Onkel Lauritz» fikk rett. Men det tok tid.

- Frem til 1996, da bestefar hadde vært død i fire år og jeg selv var blitt 24, hadde jeg jobbet med helt andre ting. Jeg var golvsliper, telefonselger og DJ, forteller Jonathan.

I august 1996 tok han sitt livs avgjørelse:

- Jeg kjøpte énveisbillett til New York, tok ut alle sparepengene - 50.000 kroner - og dro. Første natten sov jeg i et åttemannsrom, med klærne på, og de 50.000 innpå underbuksa.

Første døgn i New York ga Jonathan en a-ha opplevelse:

- Jeg hadde alltid trodd at de dampende kumlokkene var filmeffekter. Men det var ekte!

Fra hånd til munn
Jonathan hadde ikke reist uten en plan. Han begynte å studere ved Lee Strasberg Feature Institute.   

- Skolen er berømt for sin «method acting». James Dean, Robert de Niro, Al Pacino og Marilyn Monroe har alle studert med avdøde Lee Strasberg.

- Hvordan overlevde du?

- De 50.000 rakk ikke langt, og skolen kostet. Jeg slipte golv, var dørvakt, DJ, personlig trener og pizzabud. Det siste tvang seg frem en førjul, etter at jeg ble ranet på åpen gate.

Dro til Hollywood. Han ble værende i New York i 9 år. Satte opp stykker, spilte i stykker og ble flinkere. Men like pengelens.

- I NY er det ikke penger i teater. Og filmbyen i USA er Los Angeles! Så i 2005 flyttet jeg til Hollywood. Jobbet som boksetrener, lagde fire kortfilmer, gjorde en større birolle i filmen «Black Ops» mot Lance Henriksen – og det samme i NBC-serien i «Third Watch» (Den tredje vakten, NRK3).

I 2007 vendte Jonathan hjem. Siden har han bodd i Norge.

- Det var riktig å reise hjem. Fantastiske ting skjedde i norsk film. Jeg ville være med, sier Jonathan, som har spilt pappa i filmen «Bestevenner», sjarmør i «Hotel Cæsar» på TV2 – og nå skurk i Varg Veum-filmen «I mørket er alle ulver grå».
   
- Å spille uspiselig skurk var befriende morsomt! Dessuten var det lærerikt å jobbe med Bjørn Floberg, Trond Espen Seim, Ane Dahl Torp og Jon Øigarden, sier Jonathan Espolin Johnson.
 
Bli fan av Seher.no på Facebook her

Sjekk ut våre nye mobilsider på http://m.seher.no

Vi belønner gode kjendistips. Tips oss på [email protected], ring vår tipstelefon 22555522 eller send sms/mms med kodeord TIPS til 2255.

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer