DREPT AV TYSKERE: Både Arills far og bestefar var i nærkamp med tyskere under andre verdenskrig. Faren John overlevde på mirakuløst vis, mens bestefaren Martinus ble skutt tre dager etter frigjøringen av Norge i 1945.
DREPT AV TYSKERE: Både Arills far og bestefar var i nærkamp med tyskere under andre verdenskrig. Faren John overlevde på mirakuløst vis, mens bestefaren Martinus ble skutt tre dager etter frigjøringen av Norge i 1945.Vis mer

- Bestefar var trolig den siste som ble skutt og drept av tyskerne i Norge

Både faren og bestefaren til TV 2-profil Arill Riise har en dramatisk krigshistorie.

SEOGHØR.NO: TV 2s nyhetsanker Arill Riise (56) har tidligere fortalt om sin dramatiske start på livet, da han som niåring holdt på å bli begravd levende av et snøras.

Men familien hans opplevde også stor dramatikk under andre verdenskrig.

– Far så ikke på seg selv som en krigshelt, men for meg vil han alltid være det, sier Arill til Se og Hør.

Faren hans var 21 år gammel og soldat i 4. gardetropp da tyskerne invaderte Norge i 1940.

På krigens første dag, 9. april, klarte norske motstandsfolk å stanse tyskerne ved Midtskogen mellom Hamar og Elverum, slik at konge og regjering ikke ble tatt til fange.

FOLKEKJÆR: Arill er svært populær som nyhetsanker på TV 2 Nyhetene. Her med kollega Mah-Rukh Ali. Foto: TV 2
FOLKEKJÆR: Arill er svært populær som nyhetsanker på TV 2 Nyhetene. Her med kollega Mah-Rukh Ali. Foto: TV 2 Vis mer

I Elverum var Stortinget samlet en siste gang, og de ble enige om «Elverum-erklæringen», som ga regjeringen fullmakt til å handle på vegne av Stortinget og nasjonen.

John Riise var i fremste rekke i trefningene ved Strandlykkja, Ring og Brøttum.

– Det var et under at far overlevde. Etter kampene i april kom han tilbake, og arbeidet på farsgården under krigen.

STOLT AV FAMILIEN: – Far så ikke på seg selv som en krigshelt, men for meg vil han alltid være det, sier Arill til Se og Hør. Foto: Se og Hør
STOLT AV FAMILIEN: – Far så ikke på seg selv som en krigshelt, men for meg vil han alltid være det, sier Arill til Se og Hør. Foto: Se og Hør Vis mer

Bestefar derimot ble deportert til Hornindal i Sogn og Fjordane av tyskerne, fordi han som lensmann nektet å adlyde det tyske regimet, forteller Arill til Se og Hør.

Skutt tre dager etter frigjøringen

I begynnelsen av mai 1945 kom hendelsen som endret livet til Arills far totalt. Bestefaren var tilbake som lensmann etter frigjøringen 8. mai.

Tre dager senere rømte to tyskere fra en krigsfangeleir på Vigra ved Ålesund. De ga seg ut for å være engelske agenter, og da Arills bestefar Martinus, pappa John og hjemmefronten tok imot dem på Sæbø, kom de i kamp.

Tyskerne ble ført opp til lensmannskontoret, der den ene tyskeren skjøt Arills bestefar.

– Far kastet seg over ham og hadde våpenet til tyskeren rettet mot seg. Tyskeren trakk av, men maskinpistolen låste seg. Bestefar døde på sykehuset i Volda 16. mai 1945. Han er trolig den siste nordmannen som ble skutt og drept av tyskerne, sier Arill til Se og Hør.

Faren tok over stillingen som lensmann etter sin far og ble senere lensmann i Ørsta. Han døde bare 62 år gammel i 1980.

LES OGSÅ: Arill Riise var nær døden som niåring