ENGASJERT: Artist Christian Ingebrigtsen reagerer sterkt på TV-bildene av mennesker på flukt. Han var ikke i tvil da han ble spurt om å være med på en innsamlingsaksjon. Foto: Andreas Fadum
ENGASJERT: Artist Christian Ingebrigtsen reagerer sterkt på TV-bildene av mennesker på flukt. Han var ikke i tvil da han ble spurt om å være med på en innsamlingsaksjon. Foto: Andreas Fadum Vis mer

- Bestefar måtte flykte

Christian Ingebrigtsen dramatiske familiehistorie har gitt ham et sterkt forhold til dagens flyktningkrise.

Publisert

SEOGHØR.NO: – Vi kan ikke hjelpe alle, men det kan bety mye for de vi hjelper, sier A1-artisten Christian Ingebrigtsen (38).

Artisten reagerer sterkt på TV-bildene av mennesker på flukt. Bildene får ham til å tenke på sine egne besteforeldre, som reddet livet da de fikk hjelp til å flykte fra tyskerne i mai 1943.

– Mormor og morfar kom seg unna med nød og neppe, forteller Christian til Se og Hør.

Rømte til Sverige

En av besteforeldrenes venner jobbet i politiet. Han tipset dem om at de ikke burde dra hjem etter jobb.

- Tyskerne visste at de hadde skjult motstandsfolk på flukt, og at de var engasjert i illegalt arbeid. De skulle arresteres samme natt.

Saken fortsetter under bildet.

GIFT UNDER KRIGEN: Christians besteforeldre, Mary og Sverre Lindegård giftet seg 22. november 1942. Bare et halvt år senere måtte de flykte til Sverige. Foto: Tor Lindseth / Se og Hør
GIFT UNDER KRIGEN: Christians besteforeldre, Mary og Sverre Lindegård giftet seg 22. november 1942. Bare et halvt år senere måtte de flykte til Sverige. Foto: Tor Lindseth / Se og Hør Vis mer

Godt tatt imot

Besteforeldrene Mary og Sverre Lindegård fortalte ofte om hvordan de ble tatt imot som flyktninger i Sverige. Og de var ikke de eneste i familien som søkte trygghet utenfor Norges grenser.

Også Christians oldefar, Frithjof Lindegård, rømte landet med sine nærmeste. Han var tungt involvert i motstandsarbeidet. Blant annet brukte han bilen sin til å kjøre flyktninger til grensen, og til å levere forsyninger til «gutta på skauen».

Morfar Sverre var oppkalt etter sin onkel, Sverre Henry Lindgaard, som ble skutt under fluktforsøk i januar 1945.

Uante ringvirkninger

At noen brydde seg, og utførte den farlige jobben med å hjelpe flyktninger, fikk uante ringvirkninger.

– Det er rart å tenke på. For hadde de ikke fått hjelp til å flykte, ville jeg rett og slett ikke vært til, sier Christian.

MÅTTE FLYKTE: Morfar Sverre Lindegård fortalte ofte barnebarna Christian (t.v.) og broren Martin hvor godt han ble tatt imot som flyktning i Sverige.
MÅTTE FLYKTE: Morfar Sverre Lindegård fortalte ofte barnebarna Christian (t.v.) og broren Martin hvor godt han ble tatt imot som flyktning i Sverige. Vis mer

Stolt av besteforeldrene

Morfar Sverre døde i 1990, mormor Mary i 2006.

– De snakket ikke veldig mye om det de hadde vært med på, men fortalte en del om sin tid som flyktninger i Sverige, forteller Christian.

– Jeg er stolt av at de gjorde det som var riktig, selv om det var forbundet med fare for eget liv. Det er ufattelig modig og tappert gjort. Jeg kan jo bare håpe at jeg hadde gjort det samme i en lignende situasjon,sier Christian.

- VIL HJELPE: Rune Larsen (fra v.), Christian Ingebrigtsen og Tor Enderesn synger på den nye CD-singelen "Når båten seiler inn" sammen med oiver 30 andre norske toppartister og Carola. Foto: Tor Lindseth
- VIL HJELPE: Rune Larsen (fra v.), Christian Ingebrigtsen og Tor Enderesn synger på den nye CD-singelen "Når båten seiler inn" sammen med oiver 30 andre norske toppartister og Carola. Foto: Tor Lindseth Vis mer

Når båten seiler inn

Christian, 35 andre norske artister og svenske Carola Häggkvist er med på den nye sangen «Når båten seiler inn» (Kjøp den her på iTunes). Kjendisene har samlet seg å hjelpe medmennesker i nød, og alle inntekter går uavkortet til Kirkens Nødhjelps arbeid for flyktninger.

Her kan du se video fra innsamlingsaksjonen:

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer