Jahn Teigen er død:

Besøkte Jahn: - Var ikke frisk

Jahn Teigen har betydd mye for mange.

HYLLES: Jahn Teigen hylles av nære, kjære, kjente og ukjente etter sin bortgang. Foto: Tor Kvello/ Se og Hør
HYLLES: Jahn Teigen hylles av nære, kjære, kjente og ukjente etter sin bortgang. Foto: Tor Kvello/ Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag formiddag kom den triste nyheten om at den folkekjære artisten Jahn Teigen er gått bort, 70 år gammel.

I løpet av en imponerende karriere har Teigen betydd mye for mange, og det er derfor naturlig at hans bortgang vekker en rekke følelser hos menneskene rundt ham.

Tirsdag ettermiddag deler Teigens ekskone, Anita Skorgan, et innlegg på Facebook i anledning Teigens bortgang.

Innlegget inneholder en tegning av den avdøde 70-åringen sammen med diktet «Den stillaste vegen».

- En legende

- En veldig god kamerat har gått bort. Vi har skrevet mange sanger, men viktigst av alt så har vi hatt det gøy sammen. Tom og jeg var og besøkte han for litt siden, og da var han ikke frisk, sier Herodes Falsk (65) til Se og Hør.

HUSKET: Herodes Falsk og Tom Mathisen husker Teigen som en stor artist. Foto: Tor Kvello/ Se og Hør
HUSKET: Herodes Falsk og Tom Mathisen husker Teigen som en stor artist. Foto: Tor Kvello/ Se og Hør Vis mer

- Jeg tror i hovedsak han vil bli husket som en folkekjær artist. Med prima-vera revolusjonerte han norsk showbiz. Han var veldig unik og på scenen var han uslålig. Jeg tror han er den eneste som kunne gjøre seg bemerket sier Falsk.

Tom Mathisen (67) er også sjokkert over Teigens dødsfall.

BLIR TAKKET: Folk hyller og takker Jahn Teigen etter nyheten om hans bortgang. Foto: Twitter/Facebook Vis mer

- Jeg er satt ut. Det er en stor artist som er borte. Han var en fantastisk kollega. Vi jobbet sammen i nesten ti år. Han var redusert, det er jo ikke noen hemmelighet. Men uansett så er det et sjokk når folk blir borte. Dette er en trist dag.

Mathisen sier at Teigen vil gå inn i historien som en av de store.

- Han var kanskje den største artisten Norge har hatt. Han vil bli husket for sin magiske utstråling. Vi tre i Prima Vera var jo energibomber alle sammen, men Jahn vil gå inn i historien som en av de store, sier Mathisen.

«En hyllest til Jahn Teigen»

Musiker Alejandro Fuentes (32) kjenner Teigen gjennom en «Hyllest til Teigen» som gikk på tv i 2016. Han minnes en stor legende.

Dette var utrolig trist , Jeg fikk gleden av å bli kjent med deg Jahn hjemme hos deg i 2016 og det var en stor ære få møte en så stor legende som deg. For en mann, for en låtskriver og for en sjel. Jeg håper du får hvilt i fred nå. Takk for all den fantastiske musikken, kjærligheten og gleden du har gitt oss, sier Fuentes til Se og Hør.

MINNES: Både Øivind Blunck og Elisabeth Andreassen minnes sin gode venn Jahn Teigen som i dag gikk bort, 70 år gammel. Vis mer

- Jahn Teigen var den store popstjernen, den største representanten for kommersiell popmusikk i landet, så det er ikke tvil om at dette er en veldig spesiell dag. Alt han har oppnådd i sitt fantastiske artistliv er bare helt utrolig, sier musiker Hanne Sørvaag som var med i samme program til Se og Hør.

- Jeg er veldig glad for at han fikk oppleve at han ble hedret som han har gjort de siste åra, med blant annet både musikal og programmet «En hyllest til Jahn Teigen», fortsetter hun.

Også sanger Didrik Solli-Tangen (32) var med i En hyllest til Jahn Teigen.

- Jeg kjente ikke Jahn Teigen veldig godt, men de timene jeg fikk være med ham på gården hans var veldig fint. Jeg opplevde han som en veldig raus og god person. Musikken hans vil leve videre, og det er jeg veldig glad for. Det er en kulturarv her i Norge som vi må omfavne og ta vare på, forteller Solli-Tangen til Se og Hør.

- Takk for musikken

Jahn Teigen har i sin lange karriere blant annet deltatt i Melodi Grand Prix hele 14 ganger.

- Jahn var en fantastisk artist og underholdningspersonlighet som var unik i sitt virke. Han var en sjelden fargeklatt som ikke minst gjorde seg bemerket gjennom sin deltakelse i MGP. En stor entertainer, vokalist og låtskriver, sier MGP-sjef Stig Karlsen til Se og Hør, og fortsetter:

- Jahn hadde en unik musikalitet, utmerket seg som programleder og moromann. Hans siste sceneopptreden ble ett overraskelsesnummer i MGP 2016. Det var stort å rydde scenen for et nummer med en legende av hans kaliber.

Tidligere Eurovision-kommentator Olav Viksmo-Slettan minnes også Teigens påvirkning på MGP-sirkuset.

- Han er jo den store Grand Prix-senioren. Mitt største minne er skjelettdrakten, og jeg drømte selv om ha en lik. Jeg synes også «Mil etter Mil» var kul, og det ble enda morsommere at vi kom på sisteplass, det var stort, sier Viksmo-Slettan.

Ulrikke Brandstorp (24), som vant MGP tidligere denne måneden, sier til Se og Hør at budskapet om Teigens bortgang ikke er annet enn utrolig trist.

I OSLO: Jahn Teigen i den ikoniske skjelettdrakta under MGP i Oslo i 2016. Foto: NTB scanpix
I OSLO: Jahn Teigen i den ikoniske skjelettdrakta under MGP i Oslo i 2016. Foto: NTB scanpix Vis mer

«Mine tanker går til hans familie og venner. Takk for musikken, og mange uforglemmelige øyeblikk», sier hun.

I sosiale medier har det allerede kommet en rekke reaksjoner på den triste nyheten, blant dem fra Abid Raja (44).

«Nasjonalskatten vår har gått bort. Hele Norge hadde et kjært og nært forhold til Jahn Teigen, og musikken hans har satt spor i oss alle. Takk for ditt fantastiske bidrag til norsk kulturliv; du vil for alltid savnes. Våre tanker går til hans familien. Hvil i fred!», skriver Raja på Facebook.

«Hvil i fred store mann, Jahn Teigen», skriver komiker Alex Rosén (51) på Twitter.

- Lyden av min oppvekst

Den tidligere fotballspilleren Jan Åge Fjørtoft (53) skriver at en av hans favoritter er gått bort.

«Hans melodier var lyden av min oppvekst. På 90-tallet var han landslagets mest berømte stalker. Vi elsket det! Etter seieren mot England kom han og spilte og sang. RIP,» skriver han videre.

TV-profil og tidligere sportsjournalist Davy Wathne (70) er også tydelig berørt av Teigens bortgang.

«Ingen er uberørt når Jahn Teigen går bort. Det sier mye om en artist, at vi alle, absolutt alle, knytter følelser og minner til akkurat ham. Nærmere udødelighet er det ikke mulig for en kunstner å komme», skriver han.

Skuespiller Tom Sterri (59) skriver følgende:

«Hvil deg nå, du var sliten. Kjære Jahn. Vi har våre minner, de vil aldri dø. Adjø».

Musiker Ingrid Bjørnlov (56) har også delt noen minneord på sin Facebook-profil tirsdag formiddag.

TV-profil og tidligere ordfører, Trude Drevland (72), skriver på Instagram at Teigen alltid vil leve videre i våre hjerter.

«Et helt liv, fra «Ravndal» i Tønsberg på 60-tallet til nå har du representert mitt livs musikkopplevelse! Musikken lever, du vil alltid leve i våre hjerter!», skriver hun.

Artist Tone Damli (31) har delt et bilde av seg selv og den folkekjære artisten på Instagram. «Hvil i fred», skriver hun.

View this post on Instagram

Kvil i fred, Jahn ❤️

A post shared by Tone Damli (@iamtonedamli) on

Sanger og skuespiller Jannike Kruse (44) skriver til et bilde av Teigen på Instagram at himmelen har fått en ny stjerne.

«Takk for musikken», skriver hun videre.

AP-politiker Jonas Gahr Støre (59) skriver at musikken, humoren og varmen vil leve videre.

«Jahn Teigen er gått bort - men musikken, humoren og varmen lever videre. «Mil etter mil» vant norske Melodi Grand Prix i 1978 - og fikk null poeng i den europeiske finalen, nok til en heltestatus for meg og resten av russen i 1979. Og takk for årene med Prima Vera - sangene og vitsene vekker fortsatt latter, smil og tårer», skriver Støre.

Statsminister Erna Solberg (59) skriver følgende:

«Det er utrolig trist å høre at Jahn Teigen er død. Sangene hans har vært lydsporet i livet til mange av oss. De vil leve videre. For å si det med hans ord: Vi har våre minner, de vil aldri dø», skriver Solberg.

Musiker Trine Rein (49) skriver at en høvding i musikkbransjen har gått bort.

«Du verden for en karriere denne mannen har gitt oss. Takk for all humor, fine låter, vakre tekster, og livet du delte, Jahn. Hvil i fred», skriver hun videre.

Artist Sondre Justad (29) deler også et innlegg på Instagram i anledning Teigens bortgang hvor han takker den folkekjære artisten.

- Takk for alt du lært meg og rausheten, Jahn. Det ble starten på reisen min og mye av det du snakket om er fortsatt med meg i dag. Enhver sang er en historie som skal fortelles, skriver Justad.

En av Teigens gode venner, artist Elisabeth Andreassen (61), deler på sin side et bilde av de grønne strømpene sine på Instagram. På den ene sokken er det tegnet på et trist fjes, mens på den andre et smilefjes.

- Grønne strømper i dag. Kjære Jahn. Hvil i fred, skriver hun.

Endret navnet

Den tidligere fotballspilleren Jahn Ivar «Mini» Jakobsen (54) fikk også et nært forhold til Jahn Teigen. De to møttes allerede da Jakobsen var i 16-årsalderen.

- Broren min opprettet en fanklubb av Jahn tilbake i 1978, og dermed fikk jeg møtt han i Bodø, forteller han til Se og Hør.

Etter det har «Mini» og Jahn Teigen holdt kontakten, og gjort flere eventer sammen. Blant annet har de sunget sammen under festivalen «Momarkedet».

Sangeren ble en så stor inspirasjon for «Mini» at han bestemte seg for å endre navnet sitt. Den tidligere fotballspillerens navn var nemlig «Jan», men han valgte å endre det til «Jahn».

- Jeg fikk også hull i venstre øret, fordi Jahn hadde det, forteller «Mini».

Han forteller videre at Jahn Teigen var en person som alltid forsøkte å skape god stemning.

HYLLET: Se Anita Skorgan fremføre klassikeren «Mil etter Mil» på Lindmo-scenen. Video: Lindmo, NRK Vis mer

- Det var en gang vi satt i baren etter en konsert, plutselig var Jahn borte - så kommer han ut fra doen med masse dopapir rundt seg, sier han.

- For meg er han en av de største stjernene vi har hatt, legger han til.

Familien i sorg

Jahn Teigen døde mandag kveld på Ystad Sykehus i Sverige. Det opplyser manager Trond Lie til NTB.

Den folkekjære artisten har de siste åra levd et tilbaketrukket liv på Klockargården i Ingelstorp utenfor Ystad, dit han flyttet i 2008.

STOLT FAR: Jahn Teigen og Anita Skorgan viser frem datteren Sara i 1984. Foto: NTB Scanpix
STOLT FAR: Jahn Teigen og Anita Skorgan viser frem datteren Sara i 1984. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Teigen etterlater seg datteren Sara Skorgan Teigen (35) som han fikk med Anita Skorgan.

Manager Lie sier til NTB at familien er i sorg og at de ikke ønsker å kommentere dødsfallet.

LES OGSÅ: - En mektig beskjed til verden

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer