Donald og Melania Trump:

Beskyldes for å ødelegge årelang påsketradisjon

Presidentparet får kritikk for «manglende planlegging» av fast påskeeggrulling i Det hvite hus. 

FÅR KRITIKK: Flere amerikanske medier hedver at den faste påsketradisjonen i Det hvite hus står i fare. Trump-administrasjonen skal være bakpå, noe de selv benekter. Foto: NTB Scanpix
FÅR KRITIKK: Flere amerikanske medier hedver at den faste påsketradisjonen i Det hvite hus står i fare. Trump-administrasjonen skal være bakpå, noe de selv benekter. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Donald Trumps administrasjon har vært i hardt helt siden den styrtrike realitystjerna ble innsatt som president i januar.

Betente temaer som innreiseforbudet, den meksikanske grensa og ansettelsen av Ivanka Trump og ektemannen Jared Kushner er bare noe av det som har fått enkelte til å rase.

Nå er det imidlertid et helt annet tema som opptar folket. Siden 1878 har det vært en tradisjon i Det hvite hus at barnefamilier inviteres til påskekos på plenen foran huset, der barn deltar i aktiviteter og lek.

LANG TRADISJON: Det hvite hus har arrangert påskefeiringer for barnefamilier i over hundre år. Her er førstedame Nancy Reagan med på lekene i 1981. Foto: AP, NTB Scanpix
LANG TRADISJON: Det hvite hus har arrangert påskefeiringer for barnefamilier i over hundre år. Her er førstedame Nancy Reagan med på lekene i 1981. Foto: AP, NTB Scanpix Vis mer

Får kritikk

Arrangementet henger imidlertid nå i en tynn tråd, ifølge The New York Times.

Vanligvis drar arrangementet i underkant av 40 000 mennesker, og ti tusenvis av egg kjøpes inn. Trump-administrasjonen skal imidlertid være bakpå, noe de selv hardnakket benekter.

Magasinet Esquire går såpass langt at de stiller spørsmålet: «Ærlig talt, hvordan klarer man å ødelegge påskeeggrullingen?».

Publikasjoner som Mashable og The Cut stiller seg også kritiske til det som kan bli en middelmådig påskefeiring.

Ifølge The New York Times er det mye som mangler om det skal bli fullverdig påskefeiring i Det hvite hus på søndag. Den amerikanske avisa har snakket med flere kilder involvert i prosessen, deriblant firmaet som lager påskeeggene og tidligere arrangører. Alle sier det samme - at det ikke lover godt for den tradisjonsrike festen.

FORVENTER DETTE: Barack og Michelle Obama under den årlige påskeeggrullingen i 2014. Foto: NTB Scanpix
FORVENTER DETTE: Barack og Michelle Obama under den årlige påskeeggrullingen i 2014. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Sendte krisemelding

Normalt sett får barna som besøker det kjente bygget i Washington D.C. denne dagen delta i et slags potetløp, bare at poteten på skjeen er byttet ut med fine egg.

I februar forsøkte firmaet Det hvite hus pleier å bestille egg fra, Wells Wood Turning, å få kontakt med Trump-administrasjonen. De lurte på om de ikke skulle bestille egg til årets påskefeiring.

Etter flere forsøk uten svar, skrev de en krisemelding på Twitter - adressert til Ivanka, Melania og Donald Trump.

«Deadlinen for å bestille egg nærmer seg. Vær så snill å ta kontakt!», skrev de på Twitter den 20. februar.

Først i mars skal Det hvite hus ha tatt kontakt, og la inn en hastebestilling på 40 000 treegg. Det er halvparten av det Barack Obamas administrasjon bestilte året før. Det er imidlertid ikke det største problemet.

Bakpå

Lite om arrangementet er offentliggjort, og Melania Trumps kommunikasjonsrådgiver Stephanie Grisham er ordknapp når avisa spør. Hun hevder imidlertid at de er godt på vei når det kommer til planleggingen. Avisa skriver at de forsøkte å snakke med noen på innsiden om påskelekene i ukesvis, uten svar.

Justin Bieber, Ariana Granda og Idina Menzel har opptrådt på arrangementet de siste åra, men denne gangen er ingen artist offentliggjort ennå. Det er bare ventet at nærmere 20 000 mennesker vil delta på arrangementet i år, i kontrast til fjorårets 37 000 påskefeirende gjester.

Normalt sett får militære familier rundt 3000 billetter til festen. Det har de ikke fått i år, kan Ashley Broadway-Mach bekrefte, president for American Military Partner Association.

Det blir riktignok tvilsomt mangel på festlige kaniner i kostyme. Trumps pressesekretær, Sean Spicer, har nemlig tidligere figurert som kanin på påskefeiringene i Det hvite hus.

STOR FORANDRING: Melania smiler til ektemannen idet han snur seg mot henne og sier noe. Med én gang han snur seg tilbake igjen får fjeset et annet utrykk. Vis mer