Carl Aksel Jansen:

Ber om to år og fire måneder i fengsel

Påtalemyndigheten la ned sin påstand om straff siste rettsdag.

TILTALT: Carl Aksel Jansen har vært i Oslo tingrett, tiltalt blant annet for grove bedragerier. Foto: Morten Eik / Se og Hør
TILTALT: Carl Aksel Jansen har vært i Oslo tingrett, tiltalt blant annet for grove bedragerier. Foto: Morten Eik / Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag forrige uke startet rettssaken mot bedrageritiltalte Carl Aksel Jansen (25) og to andre menn i 20-årene. Den tidligere realityprofilen har erkjent grovt bedrageri, hvitvasking og ruskjøring.

Den ene av de to mennene har erkjent straffskyld, den andre nekter skyld.

Onsdag var siste rettsdag, og i sin prosedyre la aktor Erik T. Hansen frem sin påstand om straff. Jansen var ikke selv fysisk til stede i rettssalen, men var med via videolink.

Under prosedyren gikk aktor gjennom de 33 tiltalepunktene som har vært gjennomgått i retten.

Forsvarer Petter Bonde har gjort det klart at han vil legge ned påstand for at straffen vil kunne sones under et narkotikaprogram.

REALITY-KLAR? Superstjernene Kendall og Kylie Jenner poserte på det som så ut til å være «Paradise Hotel». Sannheten viser seg med 99% sikkerhet å være en annen. Video: Rød Løper Vis mer

Ber om fengsel

Aktor påpeker at Jansen av krimianomsorgen er ansett som egnet for narkotikaprogram, men understreker ulike forhold som gjør at dette ikke vil være en passende straff.

Blant annet peker han på at Jansen har forklart at rus blant annet ble brukt til fest og moro, noe som ikke taler for at han skal inkluderes i narkotikaprogram. Han understreker også at Jansen har forklart at han var opptatt av en fasade, og blant annet brukte utbyttet fra bedrageriene til å kjøpe biler.

- Fra påtalemyndighetens side vil man gi uttrykk for å oppfordre til forsiktighet med hensyn til å benytte narkotikaprogram, sier han.

Hansen mener man må ta hensyn til de fornærmedes personlige belastning i forbindelse med sakene, men understreker at Jansen har bistått i etterforskningen, og derfor gjør seg egnet til strafferabatt. Han mener også at det bør gjøres fratrekk for liggetid i etterforskningen.

DEBATT: Da flere svenske Instagram-brukere fyrte seg opp over gamle klipp fra «Ex On The Beach» og «Paradise Hotel» i Danmark valgte leverandøren å avpublisere. Video: Dplay / Viaplay. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Han ber om at Jansen blir dømt til to år og fire måneders fengsel, samt blir ilagt sperrefrist på førerkort for alltid. Aktor ber også om at han må betale erstatning til de fornærmede.

Hansen mener også at de to øvrige tiltalte skal domfelles.

Ønsker narkotikaprogram

Forsvarer Bonde sier i sin prosedyre at han og aktor ikke er veldig uenig når det kommer til straffenivå. Han redegjør for at han mener straffen bør ligge på mellom to år og to år og seks måneder, uten fradrag for strafferabatt og liggetid.

Han mener som nevnt at straffen skal sones som endedom, altså narkotikaprogram med domstolskontroll.

- Endedom er en anerkjennelse fra lovgivers side, men også fra hele systemets side - politiet, domstoler, lovgiver og fengslene - at når rusmisbruk er katalysator for kriminalitet, altså når rusen er det som gjør at man begår kriminalitet, så fungerer ikke fengsel, sier han.

HYSTERISK TABBE: Produksjonen av svenske «Paradise Hotel» måtte tenke kreativt da det skjedde en teknisk feil under innspilling. Dette har fått blandede reaksjoner fra seerne. Video: Viafree.se / Rød Løper Vis mer

Bonde mener at det er stor sjanse for at Jansen faller tilbake på rus dersom han blir fengslet.

- Hvis dere ikke velger riktig straff for Carl Aksel nå, vil det kunne ødelegge hans liv, men ved at dere ikke velger riktig straff, kan det også ødelegge andres liv, sier han.

Han legger også til grunn at Jansen har sittet 60 dager i varetekt.

Lurte realityflørt

Jansen har i to sesonger deltatt i «Paradise Hotel». Han har under forklaringen sin i retten lagt vekt på at han i perioden bedrageriene ble begått vær svært rusavhengig.

Han bedyrer også at han angrer på det han har gjort, og har underveis i rettssaken bedt ofrene direkte om unnskyldning.

I saken har det vært totalt seks fornærmede - tre kvinner og tre menn. En av kvinnene, også en tidligere realitydeltaker, var i et forhold med Jansen. De har begge forklart at han lurte henne til å gi fra seg informasjon til å ta opp et billån.

MINDRE LIGGING: Både seere og deltakere selv har reagert på at det er mindre sex i monitor på «Ex on the Beach». Nå svarer de på kritikken. Video: Discovery+/ Rød Løper Vis mer

I retten fortalte hun, oppløst i tårer, hvor vanskelig hun har hatt det som følge av bedrageriet, som ga henne en gjeld på 1,1 millioner kroner.

- Det har vært helt forferdelig. Jeg har måtte nedprioritert alt. Jeg har isolert meg hjemme istedet for å være med på noe sosialt. Jeg har vært redd for å være til bry for andre, sa hun i retten.

LES OGSÅ: Fornærmet i retten: - Jeg var redd

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer