Eurovision 2022:

Bekrefter juks

Seks land tatt i juks.

JUKS: Seks land jukset med stemmene under forrige ukes Eurovision. Foto: Alberto Terenghi/ipa-agency.ne/Pa Photos/NTB
JUKS: Seks land jukset med stemmene under forrige ukes Eurovision. Foto: Alberto Terenghi/ipa-agency.ne/Pa Photos/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den europeiske kringkastingsunion (EBU) skrev forrige lørdag, under finalen av Eurovision, at en analyse, utført av en samarbeidspartner, avdekket uregelmessigheter i jurystemmeresultatene fra seks land etter generalprøven til den andre semifinalen.

Nå bekrefter EBU at det var svindel det handlet om, fra de seks landene Aserbajdsjan, Georgia, Montenegro, Polen, Romania og San Marino.

Det melder danske BT.

VINNERE: Ukrainske «Kalush Orchestra» gikk av med seieren i årets Eurovision Song Contest. Nå har de gitt ut musikkvideoen, som er spilt inn i noen av de hardest krigsrammede områdene i landet. Vis mer

- Integritet når det gjelder stemmeprosessen - både blant de nasjonale juryene og blant seerne som har stemt via telefon og tekstmeldinger - er avgjørende for showets suksess. Det er EBUs plikt, ikke minst overfor allmennkringkasterne i de 40 deltakerlandene, å sørge for at vi kan levere et gyldig resultat på slutten av alle liveshow. Ethvert brudd på reglene blir gjennomgående tatt svært alvorlig, heter det i en pressemelding.

De skriver også at de seks landene forsøkte å skaffe seg en bedre plassering under årets konkurranse. Det forsøkte de å gjøre ved at fagjuryen i de gjeldende landene alle stemte på hverandre.

Fire av landene hadde de fem andre i deres topp fem.

PROBLEMER: konkurransesjef for Eurovision Song Contest, Erik Martin Österdahl, dukker plutselig opp under utdeling av poeng. Vis mer

Juksingen ble oppdaget ved at fem av de seks landene ikke var blant de åtte beste hos de andre 15 landene som kunne stemme i semifinalen. Fire av de seks svindlerlandene var til og med blant de seks dårligste plasserte blant konkurrentene, skriver BT.

Det er ingenting som tyder på at finaleresultatet ville vært annerledes hvis EBU ikke hadde grepet inn.

LES OGSÅ: - Slipper kameraene inn bak lukkede dører

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer