«Ingen elsker Bamsegutt»

Beklager private chat-meldinger

Tore Strømøy er i hardt vær - erkjenner at han kunne formulert seg annerledes.

BLEST: Tore Strømøys siste dokumentar står i hardt vær. Foto: Morten Eik / Se og Hør
BLEST: Tore Strømøys siste dokumentar står i hardt vær. Foto: Morten Eik / Se og Hør Vis mer
Publisert

Denne helgen har flere nordmenn fått med seg den nye NRK-serien «Ingen elsker Bamsegutt». Journalist og NRK-profil Tore Strømøy (63) forsøker i den å hjelpe Jan-Egil Granfoss (61), eller Bamsegutt. Granfoss ønsker å komme hjem til Norge med familien sin etter flere år på Filippinene.

Dokuserien malte et dystert bilde av Bamsegutts liv, noe som vekket noe i nordmenns hjerter. Mennesker fra hele landet har siden serien kom ut donert penger til Spleiser som er opprettet for å frakte Granfoss og familien hjem.

BAMSEGUTT: Jan-Egil Granfoss og Tore Strømøy hjemme hos førstnevnte i Cebu City. Foto: Kjetil Nesgård / NRK
BAMSEGUTT: Jan-Egil Granfoss og Tore Strømøy hjemme hos førstnevnte i Cebu City. Foto: Kjetil Nesgård / NRK Vis mer

Lørdag kom informasjon om at 61-åringen i 1991 ble dømt for utuktig handling og utuktig omgang mot barn i alderen seks til ti år. Han var selv på den tiden 29 år gammel, og fikk åtte måneder betinget fengsel med en prøvetid på to år.

ENDRET BILDE: Kunstnertalentet William Heimdal maler seg selv på en litt annerledes måte enn folk flest. Video: Rød Løper/NRK TV Vis mer

Denne informasjonen er ikke en del av dokumentarserien, til tross for at Granfoss selv ifølge VG ønsket at det skulle blitt opplyst om.

- Feil vurdering

Direktør for distriktsdivisjon i NRK, Marius Lillelien, mente det var etisk riktig å ikke inkludere sedelighetsdommen til Granfoss i serien.

- Det var rett og slett fordi vi mente det var etisk riktig å gjøre, både av hensyn til de fornærmede i saken den gang og av hensyn til familien til Granfoss. I tillegg mente vi at dommen ikke var direkte relevant for denne serien, sier han til Dagbladet.

Spleis har satt pengeinnsamlingene på vent, og NRK har trukket «Ingen elsker Bamsegutt» foreløpig, for å gjøre endringer.

- I etterpåklokskapens navn ser vi imidlertid at dette var feil vurdering, og velger derfor å gjøre endringer, sier direktør for distriktsdivisjonen, sier Lillelien.

LUKSUSFELLEN: Julie Kittelsen og Joacim Bjørnsen ønsker seg barn, men har ikke økonomien på plass. Så får de en nedslående beskjed. Video: Viaplay. Vis mer

Strømøy har være noe ordknapp, men uttaler seg til M24 om noen chat-meldinger fra ham som har sirkulert på sosiale medier.

- Formulert meg så teit

I disse private meldingene skriver Strømøy om sedelighetsdommen til Granfoss - han skriver blant annet at han ble «beskyldt for å ha berørt noen unger under lek» og «at han ikke var farlig for ungene på noen måte».

Nå beklager NRK-profilen for måten han har ordlagt seg i meldingene.

- Jeg skriver vel at dette skjedde under lek, og mente at dette skal ha skjedd når unger kom til Bamsegutt for å leke. Jeg har ingen grunn til å tvile på barna og innholdet i saken. Den tar jeg på alvor. Om det ser ut som noe annet beklager jeg det, skriver Strømøy og legger til:

- Mine korte meldinger var ikke ment for offentlig publisering. Hadde jeg visst det, hadde jeg selvsagt ikke formulert meg så teit.

STOLT OG TRIST: Superstjernene Ashton Kutcher og Mila Kunis er stolte av Ukraina, tar oppgjør med Russland og donerer enorme summer i forbindelse med krigen. Vis mer

Han holder fast ved at de ikke har forsøkt å lure unna noe, og er klar på at Bamsegutt bør få hjelp.

– Det er skremmende å se hva folk sprer på sosiale medier. Husk at dette kan få fatale følger for folk! Selvsagt er dette tøft for en familie som sliter fra før, skriver han til M24 og fortsetter:

- Jeg mener uansett familien fortjener hjelp. Det er vi som har skapt Bamsegutt med alle hans feil og mangler. Det er seriens budskap. Jeg håper mediene husker det.

LES OGSÅ: Ga bort babyen etter bryllup

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer