Ari Behn er død:

Behns kunst utsolgt på minutter

Etterspørselen etter Ari Behns kunst har de siste dagene vært så enorm at det har bydd på problemer.

ENORM ETTERSPØRSEL: Etter at Ari Behn gikk bort første juledag har etterspørselen vært enorm rundt hans verk. Foto: NTB Scanpix
ENORM ETTERSPØRSEL: Etter at Ari Behn gikk bort første juledag har etterspørselen vært enorm rundt hans verk. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Helt siden den tragiske nyheten om at Ari Behn hadde gått bort kom første juledag, har det naturligvis vært rettet en hel del oppmerksomhet mot den avdøde forfatteren og kunstneren.

Behn har vært en del av den norske offentligheten i flere tiår, som forfatter, som ektemann og seinere eksmann av prinsesse Märtha Louise (48), og som billedkunstner.

Sitt skrivende gjennombrudd fikk han med novellesamlingen «Trist som faen» i 1999, som solgte over 100 000 eksemplarer. I 2018 slo han for alvor gjennom som kunstmaler. I Norge hadde han langt over 50 pop up-utstillinger over hele landet, og i fjor solgte han malerier for over 5,7 millioner kroner.

SØRGER: Unni Askeland har knapt vært ute av døra siden hun mottok dødsbudskapet for to dager siden. - Jeg har mistet en av mine beste venner. Det er bare grusomt. Hennes varmeste tanker går til døtrene og Märtha Louise. Foto: Frank Karlsen. Video: Kristoffer Løkås. Klipp: Emilie Rydning / Dagbladet TV Vis mer

Enorm etterspørsel

Torsdag kveld kunne Galleri Graff, som stilte ut flere av Behns verk, meddele på sine Facebook-sider at etterspørselen på kunstnerens trykk var så stor at nettsida deres krasjet.

Iren Graff Lilleng (63), daglig leder og medeier i Galleri Graff, forteller til Dagbladet at de mottok flere hundre bestillinger, trolig flere enn antall verk Behn har laget.

- Meldingen om hans bortgang kom vel rundt klokka 21.05, og allerede 21.08 tikket første bestilling inn, forteller Graff Lilleng.

Videre sier hun at de neste minuttene ble pågangen enorm, og allerede etter ti minutter var alle deres kunstverk av Behn utsolgt. Det eneste problemet var bare at ettersom nettsida gikk i lås, ble det solgt flere kunstverk enn galleriet har tilgjengelig.

- De som har kjøpt og ikke får noe maleri skal selvsagt få pengene sine tilbake. Dette er ikke annet en svært beklagelig og vi jobber på spreng for å rette opp i feilen, sier Graff Lilleng, og fortsetter:

- Vi har beklaget i hele dag.

DØD: Caroline Vagle, kongehusekspert i Se og Hør, hyller Ari Behn, som tok sitt eget liv første juledag. Vis mer

Sinte

Ifølge 63-åringen ser de for seg at de vil måtte følge den tradisjonelle «første mann til mølla»-metoden når de skal avgjøre hvem som får kjøpe det de har fra Ari Behn.

I tillegg legger ikke Graff Lilleng skjul på at problemet har vekket sinnet hos flere kjøpere, og hun forteller at flere er rasende over at kjøpet deres ikke ble vellykket.

- Og noen av kommentarene har vært direkte stygge. Det er vondt å tenke på i denne situasjonen, sier hun, og påpeker at det er de negative kommentarene som stjeler oppmerksomheten.

- Det er flere som tar det med fatning og skjønner at dette dessverre ikke er noe vi kan gjøre noe med, vi kan jo ikke lage flere trykk heller, fortsetter hun.

GIKK BORT: Onsdag 25. desember kom nyheten om at Ari Behn (47) er død. Slik var hans liv. Video: Dagbladet TV Vis mer

Fører pengene tilbake

Graff Lilleng påpeker at det viktige i denne tragedien er å tenke på Behns nærmeste familie.

De kommende dagene skal 63-åringen og Galleri Graff bruke på å betale tilbake de beløpene som er kommet inn, og hun kan fortelle at for dem som har betalt med Vipps, vil forhåpentligvis pengene være tilbake på konto innen tre dager.

For dem som har kjøpt med Paypal vil de bruke helga på å føre tilbake summene.

LES OGSÅ: Dette er årets «Love Island»-deltakere

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer