Kristin Gjelsvik åpen om rusfortiden:

Begynte å ruse seg allerede som 14-åring

- Jeg tenkte «dette er uskyldig moro», minnes blogger og tv-profil Kristin Gjelsvik.

VIL HJELPE UNGE: Kristin Gjelsvik forteller åpenhjertig at hun har slitt med rus som ung. Åpenheten håper hun kan hjelpe andre. Foto: NTB Scanpix
VIL HJELPE UNGE: Kristin Gjelsvik forteller åpenhjertig at hun har slitt med rus som ung. Åpenheten håper hun kan hjelpe andre. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

(Se og Hør): I et åpenhjertig videoinnlegg på bloggen sin, har blogger og influencer Kristin Gjelsvik (31) lettet på sløret om sin røffe ungdomstid.

Utad later mye til at den sprudlende bergenseren har hatt en rolig oppvekst og et nært forhold til familien. Kristin legger ikke skjul på at forholdet til moren er helt unikt og noe av det hun setter mest pris på.

Overfor Se og Hør forteller 31-åringen om hvorfor hun valgte å åpne seg om sin fortid akkurat nå. Hun legger ikke skjul på at hun har gått flere runder på om hun egentlig burde gjøre det.

- Jeg har vurdert å fortelle om min rebelske ungdomstid i flere år, men det har rett og slett vært utrolig skummelt. Det var en tid i livet som jeg har vært redd for å bli dømt for. Hvorfor jeg valgte å gjøre det akkurat nå er et godt spørsmål, med mange svar. Men det handler mye om posisjonen jeg har i dag, sier hun og legger til:

- Vi trenger mer åpenhet rundt rus - spesielt blant unge, og hvis jeg kan bruke min stemme og plattform til å sette lys på rus blant unge, og i tillegg gjøre temaet mindre tabubelagt, vil det få enorm betydning.

STERKT ENGASJERT: Blogger Kristin Gjelsvik har lenge vært engasjert i kampen mot kroppspress blant unge. Daglig får hun meldinger fra fortvilte barn og unge, og nå vil hun ta et oppgjør mot utseendefikseringen. Video: Ingrid Cogorno / Dagbladet Vis mer

- Fantastisk barndom

Videre forklarer Kristin at hun i ettertid av blogginnlegget og intervjuet med VG i helgen, har fått enorm respons fra følgerne sine.

- Det er et veldig tabubelagt tema som mange er redd for å snakke om. Men det at jeg åpnet meg har vist seg å være det riktigste og noe av det viktigste jeg kunne gjøre. Responsen har vært enorm - hundrevis av ungdom deler sine historier med meg, som er et soleklart bevis på at det er mange som sliter, og at dette er noe som bør snakkes mye mer om. Selv følte jeg veldig på det at jeg var redd for at mamma skulle føle at hun hadde gjort en dårlig jobb - for det har hun langt ifra gjort. Hun har vært den beste mammaen en datter kan ønske seg.

Kristin forteller at hun har hatt en fantastisk barndom og at kvalitetstid med familien var noe av det hun likte best. Det er derfor hun ønsker åpenhet rundt at også ungdom som har hatt en god barndom og foreldre som virkelig er til stede, kan havne på kjøret.

- Det er ikke nødvendigvis foreldrenes feil om barna deres havner utpå i feil miljø, og dette er så viktig å få frem. Mamma var der alltid for meg, men likevel ble jeg påvirket og inspirert av feil folk.

Bloggeren får ikke sagt nok ganger om hvor viktig det er å få fram at foreldrene ikke alltid har gjort noe galt, men at ungdom og barn likevel kan søke etter noe farlig som dessverre kan virke spennende. I tillegg er det mange unge som kan være svært manipulerende. Ifølge Kristin klarer nok de fleste å lure foreldrene sine.

- VI SKAL IKKE BARE GIFTE OSS?: Dennis Poppe og Kristin Gjelsvik fra «Paradise Hotel» ga hverandre sitt «ja» i Las Vegas. Video: TV 3 Play Vis mer Vis mer Vis mer

Åpen om morens sykdom

31-åringen har tidligere vært åpen om sitt nære forhold til moren, og ikke minst om hennes MS-sykdom.

- Det er klart at sykdommen var vanskelig å takle til tider - angsten var i førersetet, men likevel påvirket ikke dette meg noe særlig. Jeg visste at mamma var syk, men hun gjorde sitt ytterste for å være verdens beste mamma. Dette handlet om at jeg traff feil folk som påvirket meg i gal retning.

Allerede som 14-åring begynte Kristin å eksperimentere med narkotiske stoffer. Først ut var hasj, som senere ble til sterkere stoffer.

- Jeg tenkte at dette er uskyldig moro, og ikke spesielt farlig. Det var jo så mange som holdt på med hasj, så hvorfor skulle dette få konsekvenser? Det tok ikke lange tiden før jeg begynte å eksperimentere med sterkere saker - og det er klart at det kan være farlig, sier hun.

Hun havnet stadig dypere i miljøet, og hun husker ikke eksakt tidspunktet hvor livet tok en brå vending, men hun tror det da hun var 18 år gammel - like før russetiden.

- Jeg begynte å miste kontroll på løgnene og historiene mine. Jeg eksperimentere med altfor mye.

Det er spesielt én hendelse som førte til at Kristin innså at hun virkelig var på vei i feil retning.

- Jeg ditchet en familiebursdag for å dra på hyttetur med kompiser jeg egentlig ikke kjente. Jeg ba på mine knær til mamma og sa at vi skulle ha pyjamasfest med nabojentene, og hun ville jo ikke være en dårligere mor enn vennene mine sine, så hun lot meg dra. Da jeg ble tatt i denne løgnen, merket jeg hvor ille det hadde blitt. Jeg ble kvalm av tanken på at jeg valgte bort familie til fordel for å ruse meg med ukjente.

SØT MUSIKK: Dennis Poppe Thorsen og Kristin Gjelsvik fant tonen på «Paradise Hotel» i 2012. Nå er begge fastlåst på en øde øy. - Det er lov å kose seg på en øde øy, sier Poppe Thorsen. Video: TV 3 Vis mer Vis mer

Sluttet

Da Kristin valgte å gi seg med narkotika, var hun imidlertid redd for hvordan livet ville bli.

- «Kan jeg ha det gøy på fest igjen?» tenkte jeg, og det kan man selvfølgelig ha. Det tok ikke lange tiden før jeg skjønte at festen kunne være like bra - om ikke hundre ganger gøyere ved å droppe de farlige stoffene.

De siste dagene har hun fått enorm respons fra følgerne sine, både på bloggen, via mail, og ellers i sosiale medier. Tilbakemeldingene rundt åpenheten har utelukkende vært positive, ifølge 31-åringen.

- Jeg har hvertfall fått over 300 henvendelser og jeg skal selvfølgelig svare alle sammen. Mange takker meg for åpenheten og skriver at de ikke har turt å snakke tilsvarende hendelser tidligere, selv om de har følt at behovet har vært der.

Saken fortsetter nedenfor.

Videre forteller bloggeren at det er viktig at foreldrene er åpne i dialogen med barna, og at straff og krangling ikke løser noen ting.

- Ungdommer som har havnet utpå trenger å bli tatt imot med åpne armer og få hjelp - ikke få straff. Jeg tror det er viktig at foreldre tilegner seg kunnskap rundt problemet, og at vi får en større åpenhet rundt dette. Åpenhet ser jeg på som ekstremt viktig!

Hun forteller at hun aldri fortalte moren si hvor ille det egentlig var, før nå - 15 år senere.

- Det var ikke noe kjekt, men utrolig deilig å legge kortene på bordet. Jeg fortalte henne om ulike hendelser, hvilke stoffer jeg prøvde, om brukerutstyret jeg hadde gjemt i det hemmelige skapet på rommet mitt, og at jeg rett og slett hadde lurt henne trill rundt. Hun har tatt dette på en beundringsverdig måte, samtidig som hun har følt litt på det at hun ikke oppdaget noe. Hun var jo 100 prosent til stede, men likevel ble det som det ble. Det viktigste for meg er at hun aldri bebreider seg selv - «dette var ikke din feil», forklarte jeg henne.

LES OGSÅ: Kristin Gjelsvik: - Restylane og Botox er ikke normalt

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer