Jahn Teigen:

Begraves ikke på statens regning

Teigen gikk bort mandag.

GIKK BORT: Tirsdag ble det kjent at den folkekjære artisten Jahn Teigen hadde gått bort, 70 år gammel. Nå kommer det frem at han ikke vil få begravelse på statens regning. Foto: NTB Scanpix
GIKK BORT: Tirsdag ble det kjent at den folkekjære artisten Jahn Teigen hadde gått bort, 70 år gammel. Nå kommer det frem at han ikke vil få begravelse på statens regning. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag kom nyheten om at Jahn Teigen hadde gått bort, 70 år gammel. Det opplyste hans manager, Trond Lie, til NTB. Teigen sovnet stille inn på Ystad sykehus i Sverige mandag.

Siden dødsfallet ble kjent, har det strømmet på med hyllester til den avdøde 70-åringen, som stod bak en rekke store norske poplåter, som «Mil etter Mil» og «Optimist». Blant andre hans ekskone Anita Skorgan (61) hyllet poplegenden med et dikt på sin egen Facebook-profil.

Det har foreløpig ikke kommet noen opplysninger om hvordan 70-åringens begravelse vil bli, men nå skriver VG at han ikke blir begravet på statens regning.

BLIR TAKKET: Folk hyller og takker Jahn Teigen etter nyheten om hans bortgang. Foto: Twitter/Facebook Vis mer

- Ikke naturlig

Det opplyser seniorrådgiver Ida Nilssen ved Statsministerens kontor i en e-post til avisen.

- Jahn Teigen var en folkekjær artist som har betydd mye for norsk kulturliv. Slik ordningen med begravelse på statens bekostning nå praktiseres, er det imidlertid ikke naturlig i dette tilfellet. Regjeringen vil hedre Teigen ved å være representert ved begravelsen, dersom det er i tråd med familiens ønsker, heter det i uttalelsen.

Begravelse på statens bekostning er en æresbevisning som vanligvis gis til ledende statsmenn, politikere og i noen sjeldne tilfeller forfattere, skuespillere og andre kulturarbeidere.

Døde mandag

Som nevnt tok det ikke lang tid før det strømmet inn med kondolanser og minneord etter at nyheten om Teigens dødsfall ble kjent tirsdag.

Tirsdag ettermiddag delte Anita Skorgan (61), som var gift med Teigen fra 1984 til 1987, og som har datteren Sara Skorgan Teigen (35) sammen med ham, et dikt av Sjur Ivarshus på Facebook til minne om sin nære venn.

HYLLET: Se Anita Skorgan fremføre klassikeren «Mil etter Mil» på Lindmo-scenen. Video: Lindmo, NRK Vis mer

«Den stillaste vegen
er den du går no
i tålmod og vemod
i einsemd og ro
vegen er berre din
og skal aldri rørast
av liv og lagnad
som ikkje er deg»

MINNES: Både Øivind Blunck og Elisabeth Andreassen minnes sin gode venn Jahn Teigen som i dag gikk bort, 70 år gammel. Reporter: Henriette Eilertsen / Foto: Nicolai Delebekk Vis mer

En annen som mintes Teigen var artist og skuespiller Hanne Krogh (64), som bare hadde lovord å komme med.

Overfor Se og Hør beskrev hun Teigen som en «gudbenådet artist».

Krogh og Teigen møttes for første gang da hun jobbet i produksjonen under Norsk Grand Prix i 1978. Teigen bidro nemlig hele 14 ganger i Melodi Grand Prix.

- Vi har aldri sett noen som likner ham - verken her i Norge eller utenlands. Hvis Jahn gikk ut på en scene - om det var et lasteplan på bygda eller i Oslo Spektrum - eide han den scenen fullstendig, sa hun til Se og Hør tirsdag.

Videre fortalte Krogh at Teigen eide publikum, og at han alltid ga alt.

- Modig kastet han seg ut i det han mestret så fullstendig: Å underholde. Han kunne det faget som er så vanskelig å lære: Artisteri.

Hyllet av Carola

Også den kjente svenske artisten Carola Häggkvist mintes Jahn Teigen da dødsfallet ble kjent tirsdag. Hun deltok i musikkonkurransen for første gang som 16-åring. Da møtte hun også Teigen for første gang.

Mandag ettermiddag delte hun et bilde av seg og sin nære venn på Instagram, med en rørende hyllest til MGP-legenden.

- Min kjære venn og fantastiske artistkollega Jahn Teigen har forlatt oss. Etter lang tid med kronisk muskelsykdom har Jahn nå forlatt livet på jorda. Til tross for sykdommen sin løfter han seg over den, og leverte ikke bare befriende humoristiske opptredener, men også mye kjærlighet, dype tanker og lidenskap for livet, innledet 53-åringen innlegget med.

View this post on Instagram

Min kära vän och fantastiska artist kollega Jahn Teigen har lämnat oss! Efter lång tid med kronisk muskelsjukdom har Jahn nu lämnat jordelivet. Trots sin sjukdom lyfte han sig över den och levererade inte bara befriande humoristiska uppträdanden men även mycket kärlek, djupa tankar och passion för livet. Det är drygt 30 år mellan dessa bilder då vi först träffades och gjorde duett-succé i min första egna Tv-show ’Carola så in i Norden’ 1984 och som sändes i Finland, Norge och Sverige. ’My boy lollipop’ och ’Do you wanna dance ’ var de låtar som satte sig fast bäst från det härliga morsomme numret vi gjorde sammen! Vi klickade direkt. Och vi förstod varann! Vi har pratat tro, kärlek och musik med öppna hjärtan alla de gånger vi mötts genom åren. Vi har setts i Grand Prix / Melodifestivals- sammanhang och även uppträtt tillsammans som mellanakt i norska Grand Prix. Senast jag träffade Jahn var i Skåne där han bodde de sista 10 åren på sin fina gård. Jag var där och hälsade på privat en gång. Det var den gången vi råkade mötas.. då jag letade efter ett litet hotell i Skåne, då jag föredrar små boutique hotell. Det var sent på kvällen men det lyste på det forna pensionatet så jag knackade på och där stod Teigen i dörröppningen och vi började asgarva båda två.... Han hälsade mig välkommen dagen efter då han inte drev någon hotellverksamhet o de andra rummen på gården var uthyrda. Vi fick en mycket fin dag sammen og jag kommer alltid bära den varmt i mitt hjärta. Det känns overkligt att den man som tog mig in i sina armar på 80-talet så oerhört varmt nu är borta! Som en del av mitt liv är borta. Han var starten för mig i Norge, för mig som artist med en vuxen kontakt i musik branschen. Han var cool o tuff. Stark og rå! Kärleksfull och galet kul. Vi ska le mye i himlen sammen Jahn! Saknar dig oerhört. Våra sms, våra skratt og även vår tystnad när vi var sammen som talte så mye. Takk for alt min venn. Jag gråter her på andra sidan klotet ( da Zoe og jeg er på sportlov på et veldig vakkert sted ) og våknet opp med at du nå er på et mye mye bedre sted enn oss! Må din sjel og ånd fryde seg i Jesu naervar i himmelen! Kjerlighet for altid. Din svenska venninde, Miss C.

A post shared by Carola Häggkvist (@carolaofficiell) on

Den svenske artisten hadde lagt ved en rekke bilder av seg selv og Teigen i innlegget. Hun skrev at bildene spenner seg gjennom 30 år, og er fra deres mange opptredener sammen.

Carola minnes også da hun besøkte Teigen på gården hans.

- Vi fikk en veldig fin dag sammen, og jeg kommer alltid til å bære den varmt i hjertet mitt.

LES OGSÅ: Røper «hemmelig» kjæreste

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer