Eline de Leeuw fra «Norges tøffeste»:

- Barnevernet lagde annonse på meg

Etter en særdeles tung barndom er hun nå aktuell som deltaker i det populære NRK-programmet.

TØFF: Eline de Leeuw har gått gjennom mer enn de fleste. I dag er hun butikkeier, samboer og har lagt den tøffe tiden bak seg. Foto: Privat
TØFF: Eline de Leeuw har gått gjennom mer enn de fleste. I dag er hun butikkeier, samboer og har lagt den tøffe tiden bak seg. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Eline de Leeuw (26) er én av ti deltakere i den fjerde sesongen av NRK-suksessen «Norges tøffeste». Sesongen er allerede godt i gang og deltakerne har fått bryne seg på flere krevende utfordringer. Programmet krever sitt av deltakerne, og de Leeuw er ærlig på at hun ble med nettopp på grunn av dette.

- Jeg ville pushe grensene, kjenne hva kroppen tåler og hva hodet klarer av uforutsette utfordringer, sier hun til Se og Hør.

26-åringen fra Voss driver til vanlig med ekstremsport, og er glad i å være i fysisk aktivitet. Det var imidlertid ikke den fysiske delen av «Norges tøffeste» som var mest utfordrende for henne.

Det var KK som først omtalte saken.

UREDD: Eline de Leeuw fremstår som en uredd dame med bein i nesa. Foto: Erlend Lånke Solbu/NRK
UREDD: Eline de Leeuw fremstår som en uredd dame med bein i nesa. Foto: Erlend Lånke Solbu/NRK Vis mer

- Det å aldri vite hva det neste som skjer er. Det var så uforutsigbart. Vi visste aldri hvor vi skulle, hvilken konkurranse vi skulle i, hva vi skulle forberede oss på. Det var alltid bind for øynene når vi satte oss i bilen. Det var en påkjenning for kroppen og hodet egentlig, det var et stressmoment, forteller hun.

ISOLAT: Det vil straffe seg å gjøre det dårlig i den nye sesongen av «Norges tøffeste»! Video: Rød Løper/NRK Vis mer

Hatt en vanskelig oppvekst

I dag jobber de Leeuw som sjef i en sportsbutikk, eier to leiligheter og har samboer. Livet er godt, og hun er lykkelig. Veien dit var imidlertid ikke enkel.

26-åringen kan fortelle om en barndom preget av usikkerhet og mangel på rammer.

- Jeg var elleve år da jeg ble tatt inn i barnevernssystemet. Da flytta jeg mye rundt på forskjellige skoler og bodde på institusjon med andre ungdommer. Det var veldig spesielt, fordi det fantes ikke privatliv. Det ble dokumentert når jeg gikk i dusjen, når jeg spiste, hva jeg spiste, hvem jeg var med. Det var overvåkning, nesten som et fengsel.

Hun forklarer til Se og Hør at institusjonen hadde ungdommer i spredt alder - blant annet henne på elleve år og 17-åringer med rusproblematikk.

UNGDOMSTIDA: 26-åringens ungdomstid var utfordrende og vanskelig. Foto: Privat
UNGDOMSTIDA: 26-åringens ungdomstid var utfordrende og vanskelig. Foto: Privat Vis mer

- Jeg ble kjent med et ganske dårlig miljø. Jeg var nok for ung til å være på den type institusjon, tror jeg. Jeg hang i Bergen på bystasjonen og var bare med emo-ungdommer hvor alt handlet om å ha det verst, forteller de Leeuw.

- Det var selvskading, og jeg begynte å røyke sigaretter som 12-åring - men jeg begynte aldri med dop.

AVSLØRER: Victoria Tolaas, kjent fra «Norges tøffeste» og «71 grader nord team», forteller nå at hun kunne dukket opp i populært program. Video: Rød Løper, Celina Morken / TV 2 / NRK. Reporter: Henriette Eilertsen / Thea Hope Vis mer

- Jeg ble fysisk dårlig

Etter hvert ble de Leeuw satt i beredskapshjem hos en familie. Der skulle hun være midlertidig, og hun beskriver familien som «herlig». Hun tror imidlertid ikke at hun var et enkelt barn å få inn i familien, ettersom hun etter flere år uten klare rammer ikke var klar for grensesetting.

Der var de Leeuw i et år før barnevernet måtte begynne å lete etter en mer permanent løsning for henne.

- Barnevernet kom og lagde annonse på meg, forteller hun og fortsetter:

- De skrev kort om meg, hva jeg likte av musikk og hva jeg gjorde på fritida, hårfarge og øyefarge. De skrev som om det var en annonse for en hund på Finn. Da husker jeg at jeg fikk skikkelig vondt inni meg. Skulle noen velge meg ut ifra hvordan jeg ser ut og hvordan jeg oppfører meg?

TI TØFFINGER: Her er de ti deltakerne som deltar i sesongen av «Norges tøffeste». Premiere er fredag 14. oktober. Video: Madeleine Liereng. Reporter: Kine Falch Vis mer

På den tiden hørte 26-åringen på heavy metal, hadde svartfarget hår og piercinger i ansiktet. Hun fryktet at ingen hadde lyst på henne.

Overfor Se og Hør har Ingrid Buhaug Brænden, avdelingsdirektør i BUFDIR (barne-, ungdoms- og familiedirektoratet), sagt følgende om de Leeuws opplevelse:

- Jeg kjenner ikke til Elines sak, men jeg kjenner til praksis i Bufdir og Bufetat. Vi har sluttet med dette og anonymiserer annonser om enkeltbarn på grunn av erfaringer som den Eline har.

De har med andre ord forlatt praksisen med annonsering hvor barn kan identifiseres.

EMO: Som tenåring var de Leeuw glad i svart hår og piercinger. Foto: Privat
EMO: Som tenåring var de Leeuw glad i svart hår og piercinger. Foto: Privat Vis mer

- Jeg kjente jeg ble fysisk dårlig. Jeg var så redd for å aldri bli akseptert. Så da rømte jeg hjem til mamma, og det var egentlig ikke lov. Jeg sov hos henne noen netter, men de hadde ikke rom til meg, så jeg sov i vinduskarmen, forteller hun til Se og Hør, og legger til at det var en ganske stor vinduskarm.

Barnevernet besluttet omsider at de Leeuw kunne bo hos moren frem til hun fylte 16 år. Da den dagen til slutt kom flyttet hun for seg selv.

«TROPP 1»: Det blir tårevått da en av deltakerne velger å reise hjem fra «Kompani Lauritzen». Reporter: Sofie Losen. Video: TV 2 / Celina Morken Vis mer

- Det gjør meg ikke flau

Oppveksten har preget de Leeuw, som forteller at hun har bygget opp en mur som gjør at hun ikke snakker så dypt om ting. Hun har imidlertid en trygg havn i samboeren.

- Vi snakker fint sammen og kan snakke dypt om ting, forteller hun.

GOD STØTTE: Eline de Leeuw her sammen med samboeren sin. Foto: Privat
GOD STØTTE: Eline de Leeuw her sammen med samboeren sin. Foto: Privat Vis mer

26-åringen er også tydelig stolt over det hun har fått til som voksen. Hun tok ingen utdanning, men det var fordi hun selv valgte det bort.

- Man kan få til ting selv om man ikke har gått på skolen. Mange tenker at butikk bare er en plass man skal innom, men de som jobber i butikk er utrolig fine folk. Og det er veldig fint å være her, forteller hun.

Selvskadingen hun drev med som ungdom er også noe hun har lagt bak seg. Hun skjemmes ikke over arrene, og bruker aldri klær som dekker det til.

«TROPP 1»: Kompaniaspirantene skal isbade. Det blir dramatisk for samtlige av deltakerne. Reporter: Celina Morken / Sofie Losen. Video: TV 2 / Jenny Aas / Celina Morken. Vis mer

- Det gjør meg ikke flau og arrene har bare blitt en del av meg, sier hun.

Når det kommer til moren kan de Leeuw fortelle at de i dag har et godt forhold. I voksen alder har de fått et fint vennskap.

- Og det er det som er viktig, avslutter hun.

LES OGSÅ: - Jeg bare gråt

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer