Barnestjernene som forsvant: Dette gjør de nå

Lever et liv langt unna rampelyset.

UNDER RADAREN: De briljerte som unge barnestjerner, men valgte seg til slutt et liv vekk fra offentligheten. Dette gjør flere av de største barnestjernene den dag i dag. Foto: NTB Scanpix
UNDER RADAREN: De briljerte som unge barnestjerner, men valgte seg til slutt et liv vekk fra offentligheten. Dette gjør flere av de største barnestjernene den dag i dag. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Hollywood har skapt utallige barnestjerner opp gjennom årene. Mange av dem har tjent opp massive summer og bemerket seg også i de senere år, mens enkelte har forsvunnet sporløst vekk fra rampelyset.

En karriere i Hollywood som barnestjerne kan nok virke som en slags drømmejobb med fristelser som både berømmelse og formue. Det har imidlertid vist seg at dette ikke alltid er tilfellet, og at barnestjerner i Hollywood også får oppleve de mindre glamorøse sidene av livet. For mange førte dette til at de trakk seg unna.

I den anledning har vi samlet noen av barnestjernene som har valgt andre karrierer enn skuespill, og som i dag lever helt andre liv enn stjernestatusen deres som unge tilsa.

Verdensberømt som niåring

De aller fleste minnes nok filmklassikeren «Matilda» fra 1996 hvor hovedpersonen, Matilda, oppdager at hun har overnaturlige krefter. Rollen ble spilt av den da ni år gamle Mara Wilson (32), som for øvrig ble verdensberømt over natten for sin rolle.

Etter suksessen med Matilda stoppet skuespillerkarrieren til Wilson sakte, men sikkert opp, og hun var kun å se i de tre filmene «A Simple Wish», «Balloon Farm» og «Thomas and the Magic Railroad» etter «Matilda».

1996: Her er Mara Wilson avbildet i filmen «Matilda». Foto: NTB Scanpix
1996: Her er Mara Wilson avbildet i filmen «Matilda». Foto: NTB Scanpix Vis mer

I dag er hun 32 år, og har for lengst lagt skuespillerkarrieren på hyllen. I 2016 overrasket hun derfor stort da hun plutselig dukket opp i tv-programmet «Lorraine» hvor hun promoterte boken sin med navn «Where Am I Now?». Flere sperret opp øynene da hun nærmest ikke var til å kjenne igjen.

- Jeg planla aldri å bli berømt. Jeg vokste opp i Los Angeles og skuespill var nesten bare som en hobby, sa hun den gang, ifølge The Sun.

Samme år stilte hun opp til et intervju med National Public Radio hvor hun fortalte om hva hun gjør i dag, samt om tiden hun innså at skuespillkarrieren var over.

- Det var ikke et stort øyeblikk hvor jeg visste at jeg var ferdig. Det gjorde vondt fordi skuespill hadde vært en så fremtredende del av livet mitt så lenge. Det hadde vært den tingen som definerte meg, fortalte hun.

BARNESTJERNER: Tidlig på 2000-tallet fikk flere barnestjerner sitt gjennombrudd. Nå har alle blitt voksne - kjenner du dem igjen? Musikk: Epidemic Sound. Bilder: NTB Scanpix / Instagram Vis mer

I intervjuet innrømmet 32-åringen at hun fint kunne sove bort teatertimene sine da hun studerte, og hun la ikke skjul på at hun saboterte seg selv. Hun var redd for at de andre ikke skulle se henne som seriøs nok.

Dette fikk Wilson til å innse at hun ønsket å fokusere mer på å skrive, fremfor skuespill.

ANNERLEDES LIV: «Matilda»-stjernen valgte bort skuespillkarrieren fremfor å skrive. I de senere år har hun blant annet gitt ut en egen bok. Her avbildet i fjor. Foto: NTB Scanpix
ANNERLEDES LIV: «Matilda»-stjernen valgte bort skuespillkarrieren fremfor å skrive. I de senere år har hun blant annet gitt ut en egen bok. Her avbildet i fjor. Foto: NTB Scanpix Vis mer

32-åringen kunne derimot fortelle at hun nå har det veldig bra med seg selv.

- Å lage historier og fortelle historier, fortelle sanne historier, har alltid vært det jeg ønsket å gjøre, og det er det jeg fremdeles gjør, sa hun den gang.

Amadeus Søgaard, sønnen til Runar Søgaard og Carola Häggkvist, har blitt en voksen mann. Sjekk hvordan han ser ut i dag! Vis mer

Jake Lloyd

Ti år gamle Jake Lloyd hadde en lovende karriere foran seg da han fikk rollen som Anakin Skywalker i filmen «Star Wars Episode I: The Phantom Menace». For rollen fikk Lloyd ikke bare internasjonal berømmelse, men også en Young Artist Award for Best Supporting Actor.

Det skal imidlertid nevnes at det med filmen også fulgte mye kritikk - fra både filmkritikere og misfornøyde fans. Noe barnestjernen fikk kjenne på.

SØTNOS: Her er Jake Lloyd avbildet som tiåring i filmen «Star Wars Episode I: The Phantom Menace». Foto: NTB Scanpix
SØTNOS: Her er Jake Lloyd avbildet som tiåring i filmen «Star Wars Episode I: The Phantom Menace». Foto: NTB Scanpix Vis mer

I 2000 spilte han hovedrollen i dramafilmene «Die with Me» og «Madison», før han et år senere valgte å trekke seg ut fra rampelyset, og dermed legge skuespillerkarrieren på hyllen for godt.

Ifølge Daily Mail var bakgrunnen at Lloyd ble mobbet på skolen, noe han selv har innrømmet i et tidligere intervju i 2012. Etter at han flyttet fra Hollywood til Chicago, begynte han å studere film ved Columbia College, hvor han ble værende et semester før han bestemte seg for å droppe ut.

TRAKK SEG UNNA: Barnestjernen valgte seg til slutt et liv utenfor rampelyset. Foto: NTB Scanpix
TRAKK SEG UNNA: Barnestjernen valgte seg til slutt et liv utenfor rampelyset. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I 2015 ble politiet tilkalt til barnestjernens hus i Indianapolis etter tips om at det hadde foregått vold i hjemmet. Til politiet uttalte moren hans at Lloyd hadde slått henne, men hun takket nei til at de skulle anmelde forholdet, da hun mente at sønnen var psykisk syk.

Samme år ble han arrestert i South California. Politiet skal ha forsøkt å få Lloyd til å kjøre inn til siden, men han skal i stedet ha økt farten på bilen, og passert biler på en hensynsløs måte, ifølge den britiske tabloidavisen.

Til slutt skal Lloyd ha kjørt bilen ut av veien, gjennom et gjerde og kollidert med et tre. Hendelsen førte til en arrestasjon av stjernen for å ha kjørt uten førerkort, for å ha motstilt seg arrestasjon og for ikke og ha stoppet da politiet skrudde på blålysene sine.

2015: Her er Jake Lloyd avbildet kort tid etter arrestasjonen. Foto: NTB Scanpix
2015: Her er Jake Lloyd avbildet kort tid etter arrestasjonen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Hele ti måneder tilbrakte han i fengsel, før han i april 2016 ble overført til en psykiatrisk avdeling, etter at han ble diagnostisert med schizofreni.

Ifølge NHI er schizofreni en psykisk sykdom som innebærer at man får vrangforestillinger, hallusinasjoner, tankeforstyrrelser og påfallende atferd. Tilstanden kan synes forvirrende - også for helsepersonell.

Ifølge Express mistet Lloyd også søsteren sin, Madison, i 2016. Hun ble bare 26 år gammel. Overfor avisen uttalte moren i februar at Jake, i tillegg til schizofreni, også hadde symptomer på anosognosi.

Ifølge Store Medisinske Leksikon er anosognosi manglende innsikt i egen funksjonssvikt. Anosognosi innebærer nedsatt forståelse for og bevissthet om symptomer som har oppstått.

- Dette kommer på toppen av problemene han allerede har, noe som har vært veldig vanskelig etter at han på tragisk vis mistet lillesøsteren. Han har flyttet nærmere familien sin, og vi alle jobber hardt med å hjelpe ham med dette, fortalte moren, og la til:

- Han er fortsatt en snill og omsorgsfull person, og vi håper vi kan få ham tilbake til sitt morsomme og underholdende jeg så fort som mulig.

VOKST OPP: Sylvester Stallones 21 år gamle datter, Sistine, har blitt voksen. Video: Rød Løper Vis mer

Ariana Richards

Det er nok trygt å påpeke at man ved første øyekast sannsynligvis ikke vil kjenne igjen Ariana Richards. Hun slo gjennom for alvor som 14-åring i rollen som den unge jenta Lex Murphy i «Jurassic Park» fra 1993.

I dag, hele 27 år senere, er hun blitt 40 år gammel, og har valgt et yrke langt fra rampelyset.

BARNESTJERNE: Her er Ariana Richards avbildet sammen med Sam Neill og Joseph Mazello i filmen  «Jurassic Park» fra 1993. Foto: NTB Scanpix
BARNESTJERNE: Her er Ariana Richards avbildet sammen med Sam Neill og Joseph Mazello i filmen «Jurassic Park» fra 1993. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det skulle nemlig vise seg at det ikke var skuespill som var Richards store lidenskap, men heller kunst. I 2001 var hun ferdig utdannet ved Skidmore College hvor hun hadde studert Fine Art og drama. Hun la sjelen sin i kunsten, og ga til slutt opp skuespill for å legge alt fokuset på kunstkarrieren sin.

DROPPET SKUESPILL: Ariana Richards bestemte seg for å rette alt fokuset sitt mot kunst istedenfor skuespill. Foto: NTB Scanpix
DROPPET SKUESPILL: Ariana Richards bestemte seg for å rette alt fokuset sitt mot kunst istedenfor skuespill. Foto: NTB Scanpix Vis mer

40-åringen har i senere tid åpnet opp et eget galleri, og har til og med en egen Facebook-side med navn Gallery Ariana. Ifølge Express viser maleriene hennes ulike landskap og figurer. I oktober 2005 vant for øvrig den tidligere barnestjernen førsteplassen i National Professional Oil Painting Competition for sitt maleri med navn «Lady of the Dahlias».

I 2013 flyttet hun til Oregon for å studere under en profesjonell maler. Samme år giftet hun seg med Mark Aaron Bolton, og sammen fikk de en datter.

GODT VOKSEN: Her er Ariana Richards avbildet for to år siden under premieren «Jurassic World: Fallen Kingdom»

i Los Angeles. Foto: NTB Scanpix
GODT VOKSEN: Her er Ariana Richards avbildet for to år siden under premieren «Jurassic World: Fallen Kingdom» i Los Angeles. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det skal imidlertid nevnes at Richards dukket opp i filmen «Battledogs» i 2013.

Til People har Richards tidligere fortalt at hun elsker jobben sin.

- For meg handler det egentlig om å fortelle en historie, og jeg har absolutt lært av de beste, sa hun i 2015.

Til USA Today har Richards også fortalt at hun fortsatt opplever å bli gjenkjent på gaten.

- Folk kommer faktisk bort til meg. Jeg vet ikke hvordan, etter 25 år så skjer det fortsatt. Jeg håper det fortsetter, uttalte hun i fjor.

BLOMSTRING: Modell og kjendisdatter Delilah Belle har blitt voksen, og sammenlignes nå med Gigi Hadid. Vis mer

Danny Lloyd

De fleste har nok hørt om skrekkfilmen «The Shining», eller som vi kjenner til den på norsk: «Ondskapens hotell». Filmen, som var basert på en roman av Stephen King med samme navn, hadde Jack Nicholson (83), Shelley Duvall (70) og Danny Lloyd (47) i hovedrollene.

Sistnevnte spilte rollen som den vesle gutten med navn Danny Torrance. Etter sin opptreden i skrekkfilmen forsvant imidlertid Lloyd fra rampelyset, og det er nok flere som har lurt på hvor i alle dager han ble av.

FORSVANT SPORLØST: Danny Lloyd avbildet i filmklassikeren «Ondskapens hotell» i 1980. Foto: NTB Scanpix
FORSVANT SPORLØST: Danny Lloyd avbildet i filmklassikeren «Ondskapens hotell» i 1980. Foto: NTB Scanpix Vis mer
KOLLEGAER: Her er Danny Lloyd sammen med Jack Nicholson i filmklassikeren. Foto: NTB Scanpix
KOLLEGAER: Her er Danny Lloyd sammen med Jack Nicholson i filmklassikeren. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I et intervju med The Guardian i 2017 kom det frem at Lloyd i dag er professor i biologi på et offentlig college i Kentucky. Den tidligere barnestjernen lever også et tilsynelatende hektisk familieliv med fire barn, som han har sammen med kona Jessi Diana Brackett.

På bakgrunn av at den tidligere barnestjernen sjelden gir intervjuer, har det i flere år blitt spekulert på om han hater «Ondskapens Hotell», og at han føler at filmen ødela livet hans. Til The Guardian kunne 47-åringen derimot fortelle at dette ikke var tilfellet. Han beskrev opplevelsen som «fin», og fortalte at det eneste som skjedde med ham var at han ikke gjorde noe mer innenfor skuespill.

BLE SKJERMET: Danny Lloyd avslørte at produksjonen beskyttet ham fra de skumle scenene i «Ondskapens Hotell». Foto: NTB Scanpix
BLE SKJERMET: Danny Lloyd avslørte at produksjonen beskyttet ham fra de skumle scenene i «Ondskapens Hotell». Foto: NTB Scanpix Vis mer

I intervjuet innrømmet Lloyd at han som femåring ikke hadde noen anelse om at «Ondskapens Hotell» var en skrekkfilm, og forteller at han trodde det var en dramafilm som utspant seg med en familie som bodde på et hotell.

Produksjonen beskyttet ham fra de skumle scenene i filmen, og Lloyd forteller at han først så filmen i sin helhet i en alder av elleve år. På spørsmål om filmen skremte han, var svaret et klart «nei».

- Jeg forstår hvordan det skremmer folk. Jeg synes det er en underholdende film, ikke misforstå meg. Men, jeg ser tilbake på det med så mange minner, fortalte han.

Etter «Ondskapens Hotell» fortsatte Lloyd å gå på auditions, men uten suksess. Da han var rundt 13 år ga han seg. På spørsmål om han synes det var trist at han ikke fikk noen roller, svarte han:

- Nei, jeg vil ikke si at det var trist. Jeg likte det alltid. Det var spennende. Men, etter hvert som jeg ble litt eldre, ble det litt kjedelig. Da måtte jeg fortelle foreldrene mine at jeg var klar til å slutte. Som de synes var helt greit, fortalte stjernen, og la til at foreldrene hans sørget for en normal oppvekst.

LES OGSÅ: Slik gikk det med Hugh Hefners kjærester

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer