Jamie Oliver:

- Barn med dysleksi er heldige

Kjendiskokken Jamie Oliver vekker oppsikt med sitt siste utspill.

DYSLEKSI: Jamie Oliver har fortalt åpenhjertig om dysleksi, og sier nå at barn som er rammet bør se det positivet i det. Foto: Shutterstock
DYSLEKSI: Jamie Oliver har fortalt åpenhjertig om dysleksi, og sier nå at barn som er rammet bør se det positivet i det. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert

(Seoghør.no): Kjendiskokken Jamie Oliver (42) er kjent for å lire fra seg oppsiktsvekkende kommentarer og skaper stadig overskrifter i media.

Nå gjør den britiske kokken det nok en gang, der han i dette tilfellet har tatt til orde for barn med dysleksi.

Ifølge Dysleksi Norge defineres dysleksi som alvorlige lese- og skrivevansker.

Jamie Oliver - som selv har dysleksi - mener at barn med samme diagnose er svært heldige, og at de må omfavne og være takknemlige for det. Det sier han i et intervju med Radio Times, ifølge The Telegraph.

Oliver mener nemlig det er viktig å fremme diagnosen, og spesielt rette et positivt lys mot barn som er rammet.

- Er heldige

Kjendiskokken ble plassert i en klasse for barn med spesielle behov da han gikk på skolen, men jar likevel klart å opparbeide seg en enorm formue som voksen.

42-åringen beskriver mennesker med dysleksi som «personer med evne til å løse problemer». Kokken forklarer at han selv ser på problemer fra et annet perspektiv, noe som gjør at han løser dem på en annen måte, skriver nettstedet.

- Jeg synes at når noen sier til deg at: «Johnny har dysleksi», så bør man sette seg ned på kne, ta barnet i hånden og si: «Bra jobbet, din heldige, heldige gutt», sier han.

Jamie Oliver er imidlertid ikke den første kjendisen som forteller til offentligheten at han har dysleksi.

- HELDIGE: Kjendiskokken snakker ut om sitt forhold til dysleksi og syns barn som er rammet er heldige. Foto: Reuters
- HELDIGE: Kjendiskokken snakker ut om sitt forhold til dysleksi og syns barn som er rammet er heldige. Foto: Reuters Vis mer

- Tar bort skam

Ifølge Norsk Helseinformatikk lider omtrent ti til tjue prosent av befolkningen av dysleksi, som er den mest utbredte formen for lærevansker hos barn.

Kong Olav, som døde i 1991, var en av de første som åpent fortalte om sine lese- og skrivevansker.

Også den svenske kongefamilien har snakket om dette. Både kronprinsesse Victoria, prins Carl Philip og kong Carl Gustaf sliter nemlig med lese- og skrivevansker.

Kongehusekspert i Se og Hør, Caroline Vagle, forklarer at de kongelige er forbilder for mange, og at det utad kan virke som at de lever et perfekt liv.

- Den kongelige verden fremstår for mange som veldig perfekt, og det er fint at også de viser at de sliter med ting, forklarer Vagle.

- De er gode forbilder som snakker om dette, og det er med på å ta bort mye skam for de som sliter med lese- og skrivevansker, legger hun til.

Grått flere ganger

Sveriges arvtaker til tronen, kronprinsesse Victoria, har tidligere fortalt at hun ved flere anledninger har tatt til tårene på grunn av sin dysleksi.

SVERIGE: Den svenske kongefamilien har vært svært åpne om sitt forhold til dysleksi. Foto: Reuters
SVERIGE: Den svenske kongefamilien har vært svært åpne om sitt forhold til dysleksi. Foto: Reuters Vis mer

Fikk hjelp av dronningen

På skolen var kronprinsessen svært ambisiøs, men ifølge Svensk Damtidning var hun nødt til å jobbe betydelig hardere enn medstudentene. Victoria forklarte i 2009 at hun strevde mye med skolearbeidet som barn.

- Jeg har grått og kjent stor frustrasjon, fortalte hun den gang.

I sommer uttalte kronprinsessen at det er viktig at skolen er oppmerksom på barn med spesielle behov. I intervjuet med SVT takket hun også sin mor, dronning Silvia, for hjelpen hun har fått.

- I mitt tilfelle, og min brors, så var mamma veldig godt orientert og oppmerksom, i og med at min far også har disse utfordringene, forklarte hun.

- Hun holdt øye med oss hele tiden, og det var flaks, for vi fikk hjelp tidlig, men det har betydd ekstra slit, fortsatte hun, ifølge Svensk Damtidning.

Ville ha dugnad

Norges statsminister Erna Solberg, som for tiden er midt i en svært spennende valgkamp, har tidligere også tatt til orde for temaet.

Solberg har vært åpen om sine lese- og skrivevansker, og har med det åpnet dører for andre. I løpet av årene har mange tatt kontakt med henne for å fortelle om skammen og belastningen problemene fører med seg, skrev Dagbladet i 2010.

Saken fortsetter nedenfor.

DUGNAD: Statsminister Erna Solberg ønsker å tilrettelegge opplæringen for personer med dysleksi. Selv har hun vært åpen om at hun er dyslektiker.  Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
DUGNAD: Statsminister Erna Solberg ønsker å tilrettelegge opplæringen for personer med dysleksi. Selv har hun vært åpen om at hun er dyslektiker. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Vis mer

Samme år ønsket Erna seg en 10-års dugnad for å angripe problemet.

- Økt satsing på oppfølging i skolen, styrket opplæringstilbud for voksne, alle som står utenfor arbeidslivet må få automatisk rett til kartlegging i forhold til språkferdigheter, og ikke minst trengs det en holdningsendring som tar vekk stigmaet knyttet til dette, forklarte statsministeren den gang.

Fokus i skolen

Nylig fortalte statsministeren at hun ønsker å lovfeste en funksjon hvor alle skoler skal ha en såkalt kodeknekker i lærerstaben.

- En kodeknekker en som knekker lærekoder. Som kan få et barn med dysleksi til å komme over terskelen og knekke lesekoden, eller forstå matematikk, sa statsministeren til VG tidligere i år.

Erna er imidlertid ikke den eneste politikeren i Norge med dysleksi. Også Trine Skei Grande og Knut Arild Hareide har fått diagnosen.

- Trodde jeg var dum

Når det kommer til internasjonale stjerner har både Steven Spielberg, Keira Knightley og Jennifer Aniston dysleksi. Richard Branson (66) har også hatt dysleksi hele livet. Han skal ifølge Forbes være god for over fem milliarder dollar og er mest kjent for holdingselskapet Virgin.

Da Branson var 16 år sluttet han på skolen, fordi han følte at han ble behandlet som om han hadde et handicap.

- Lærerne mine trodde jeg bare var lat og dum, og jeg klarte ikke å følge med de andre i klassen. Jeg følte jeg ikke passet inn, skrev 66-åringen i en kommentar i The Sunday Times, som Independent siterte fra.

I artikkelen skrev milliardæren om hvordan samfunnet har «feiltolket» diagnosen, og at han mener mange blir behandlet feil.

Saken fortsetter nedenfor.

- DUM: Richard Branson følte seg dum da han gikk på skolen. Nå er han god for over fem milliarder dollar, ifølge Forbes. Foto: NTB Scanpix
- DUM: Richard Branson følte seg dum da han gikk på skolen. Nå er han god for over fem milliarder dollar, ifølge Forbes. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Han trakk blant andre frem Albert Einstein, Henry Ford og Steve Jobs som eksempler på mennesker med dysleksi som har taklet utfordringene og lykkes.

- Norge er et av de landene som har flest overdosedødsfall, og det må en endring til i narkotikapolitikken, sier Sir Richard Branson til Dagbladet. Vis mer Vis mer Vis mer

Branson har startet en egen veldedighetsorganisasjon, «Made By Dyslexia», hvor målet er å utvikle kampanjer for å forklare dyslektisk tenkning. 66-åringen ønsker å arbeide med regjeringer, bedriftsledere og enkeltpersoner for å identifisere og inspirere dyslektikere.

En «YouGov»-undersøkelse som ble avduket ved lanseringen av hans veldedighetsorganisasjon, viser at bare tre prosent mener at dysleksi er et positivt trekk.

- Det er på tide å slutte å stigmatisere dysleksi. Det er ikke en ulempe, det er bare en annen måte å tenke på, skrev 66-åringen.

LES OGSÅ: Norsk barnepsykolog advarer mot Kardashians pr-stunt

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer