Bård Eker glippet på Saab-kjøpet - doblet formuen

Industridesigner og Koeningsegg-eier har råd til ny bil. Se hva norske designere tjener.

DOBLET FORMUEN: Industridesigner Bård Eker.  Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
DOBLET FORMUEN: Industridesigner Bård Eker. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet Vis mer

||| (Dagbladet): Fredrikstad-designeren Bård Eker (49) kom for alvor i medias søkelys i fjor da det ble kjent at han og selskapet Koeningsegg, der han er både deleier og designer, hadde planer om å kjøpe opp den kriserammede svenske bilprodusenten Saab. Etter mange rykter, mye hemmelighold og spaltemeter på spaltemeter glapp guttedrømmen i november i fjor. Dermed gikk Saab-eventyret i vasken - noe som skal ha kostet Eker rundt 14 millioner kroner.

Formuende Men Eker har penger nok til å kjøpe så mange biler han måtte trenge: I fjor betalte han nemlig over én million kroner i skatt, og økte sin personlige formue fra 58,6 millioner til 92,1 millioner. Inntekten er ifølge skattelistene skarve 108 000.

En av årsakene til den voldsomme økningen i formue er salget av det suksessrike selskapet Projectiondesign, der Bård Eker eide 54 prosent. Ifølge E24 tjente Eker nærmere 250 millioner kroner på salget.

Multidesigneren og forretningsmannen Bård Eker er utdannet ingeniør og industridesigner, og er både eier og leder av Skandinavias største designhus Eker Design. Firmaet står blant annet bak Stokkes internasjonale suksess, barnevogna Xplory, skibokser, rullestoler og projektorer. Eker eier også selskapet Hydrolift, som designer og utvikler båter. Selskapet omsatte i fjor for nesten 28 millioner kroner.  Bård Eker er selv verdensmester i offshore klasse 1, og ble utpekt som Bjørn Rune Gjelstens etterfølger av Gjelsten selv.

Østfoldmannen er også medeier og designer i luksusbil-produsenten Koeningsegg, som omsetter for over 100 millioner i året. En Koeningsegg koster fra cirka sju millioner kroner og opp, og det selges mellom ti og tjue stykker i året. Likevel blir det penger av det.

Tripp Trapp-millionær En annen norsk designer med penger på bok er Peter Opsvik - mannen bak en av Norges aller største møbelsuksesser, nemlig Tripp Trapp stolen. Opsvik tjente i fjor 2,7 millioner kroner, og har en formue på 9,7 millioner.

Men de færreste blir feite av å være designere i lille Norge. Dagbladet har sjekket en rekke kjente designere og interiørarkitekter opp mot skattelistene, og de færreste har formue. Møbeldesigneren Sven Ivar Dysthe, som blant annet står bak stol-klassikerne Popcorn, Planet og Laminett, har en formue på 2,4 millioner kroner.

De tre designerne bak suksessen Norway Says, Andreas Engesvik, Espen Voll og Torbjørn Anderssen, tjente alle under eller rundt 200 000: Engesvik 144 000, Anderssen 158 000 og Wold 208 000.