Erling Jevne:

Bar sin døde sønn hjem etter tragisk ulykke

For 20 år siden opplevde idrettshelten Erling Jevne og kona alle foreldres mareritt. Nå forteller han om den ekstreme sorgen.

SE TV: I programmet «Mer enn gull» på TV 2 åpner tidligere langrennsløper Erling Jevne opp om dagen da sønnen hans døde i en påkjørsel. Video: TV 2 Vis mer
Publisert

- Vi var selve lykkefamilien. Vi hadde tre fantastiske barn. Alt var fryd og gammen. Plutselig opplever vi å miste et barn på den mest grusomme måten. Da står alt stille, sier Erling Jevne (53) til Se og Hør.

Vinter-OL i Nagano i 1998 var et stort år for den tidligere skiløperen. På 30 kilometer klassisk tok han sølvmedaljen, og sammen med det norske laget gikk han helt til topps og tok gull på stafetten. Jubelen sto i taket.

GJENSYNSGLEDE: Erling Jevne ble møtt av jublende fans og familie da han kom hjem fra OL i Nagano i 1998. Her avbildet med sønnen Erich Iver på flyplassen ved hjemkomst. Foto: TV 2
GJENSYNSGLEDE: Erling Jevne ble møtt av jublende fans og familie da han kom hjem fra OL i Nagano i 1998. Her avbildet med sønnen Erich Iver på flyplassen ved hjemkomst. Foto: TV 2 Vis mer

Halvannet år senere, i august 1999, tok livet en helt annen vending, da han og kona, Inger-Lise Sæterbakken Jevne, opplevde alle foreldres mareritt.

Ekteparets sønn, Erich Iver, ble påkjørt og drept i en trafikkulykke på E6, motorveien som skjærer gjennom familiens eiendom. Den lille gutten var på dette tidspunktet fire og et halvt år gammel, og Jevne sto igjen som et hjelpeløst vitne - uten mulighet til å avverge den utenkelige tragedien.

Saken fortsetter nedenfor.

SØNDERKNUST: Erling Jevne var tydelig beveget da han og kona holdt en pressekonferanse om sønnens tragiske dødsfall i 1999. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
SØNDERKNUST: Erling Jevne var tydelig beveget da han og kona holdt en pressekonferanse om sønnens tragiske dødsfall i 1999. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix Vis mer

Fikk barn like før

I TV 2-programmet «Mer en gull», som sendes mandag klokka 20.00, åpner den tidligere skihelten opp om sorgen som rammet ham og familien for 20 år siden.

- I 1999 var jo livet på topp. Jeg hadde vært i Nagano, og alt var på skinner. Livet var bare herlig, sier Jevne i programmet.

Fem år tidligere hadde skiløperen giftet seg med kona Inger-Lise, og på julekvelden i 1994 kom parets første barn, Erich Iver, til verden. To år senere ble familieidyllen forsterket, da paret fikk nok et barn. Bare to uker før tragedien rammet, kom deres tredje barn til verden.

- Livet stoppet opp

Det var en rolig tid på familiens gård, og Jevne skulle ta med seg sønnen ned til elva. Gården ligger like ved E6, og for å komme seg til elva må man krysse veien.

Etter at far og sønn hadde kasta fiskesprett, ventet den korte turen hjem. Da de skulle krysse E6, holdt Jevne den fire år gamle gutten i hånda, men ikke hardt nok. Erich Iver løper ut i veien, og blir truffet av en bil.

3. august 1999 markerer datoen der verden ramler sammen.

- Det var fullstendig kaos. Alt gikk i svart, livet stoppet opp, sier Jevne om øyeblikket som skulle endre livet hans for alltid.

Saken fortsetter under bildet.

FØLELSESLADD: Erling Jevne forteller åpenhjertig om sorgen etter tapet av sønnen i kveldens episode av «Mer enn gull». Foto: TV 2
FØLELSESLADD: Erling Jevne forteller åpenhjertig om sorgen etter tapet av sønnen i kveldens episode av «Mer enn gull». Foto: TV 2 Vis mer

Bar sønnen hjem

Det er en tydelig beveget Erling Jevne som forteller om livets vanskeligste øyeblikk til de andre deltakerne i TV 2-programmet.

Han tegner et bilde av hjerteskjærende scener. Sønnen i kjørebanen. Mennesker som strømmer til. Sorgen og sjokket er altoppslukende. Han klamrer seg til autovernet, før han klarer å stable seg på beina.

Deretter går Jevne opp til gården, møter sin kone, før de sammen går ned til ulykkesstedet og bærer sitt livløse barn hjem.

Saken fortsetter under.

FAR OG SØNN: Erling Jevne og sønnen Erich Iver avbildet i 1997 - to år før den grufulle ulykken inntraff. Foto: NTB Scanpix
FAR OG SØNN: Erling Jevne og sønnen Erich Iver avbildet i 1997 - to år før den grufulle ulykken inntraff. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Det å gå over jordet og bære sin egen sønn, som er død, det er jo noe av det verste man kan være med på i løpet av et liv. Det er jo ikke slik det skal være, ikke slik det skal ende, minnes Jevne.

Skihelten hyller kona for måten hun håndterte tragedien på. Mens han selv kjente på skyldfølelse, var hun «snill som et lam» - som han beskriver henne.

- Et vakuum

At de siste 20 årene har bestått av noen vanskelige stunder, legger han ikke skjul på. Jevne er tydelig på at livet går framover, selv om det der og da føltes som om livet var over.

Saken fortsetter nedenfor.

ÅPEN OM SORGEN: Erling Jevne forteller i TV 2-programmet at det å snakke åpent om tapet av sønnen har hjulpet ham gjennom vanskelige tider. Foto: TV 2
ÅPEN OM SORGEN: Erling Jevne forteller i TV 2-programmet at det å snakke åpent om tapet av sønnen har hjulpet ham gjennom vanskelige tider. Foto: TV 2 Vis mer

- I starten var det ekstremt tungt. Man går inn i et vakuum. Det eneste man makter er å ta vare på de nærmeste. Alt rundt skylles bort, sier Jevne til Se og Hør.

Vi har fortsatt fire unger. Men tre med oss, og en i hjertet. Erling Jevne

For mens de tunge stundene blir færre og færre, blir de gode dagene bare lenger og lenger. Tre år etter at sønnen brått ble revet bort, fikk ekteparet også kjenne på lykken igjen da de fikk nok en sønn. Han fikk navnet Erik Johannes - oppkalt etter storebroren han dessverre aldri fikk møte.

- Vi har fortsatt fire unger. Men tre med oss, og en i hjertet, sier Jevne i TV 2-programmet.

Saken fortsetter under.

Hedret med minnerenn

Dagen etter at Erling Jevne gikk sitt siste renn som toppløper, 23. mars 2002, hedret han og kona minnet om sin avdøde sønn i form av et minneløp. Barneskirennet ble arrangert hele ti år på rad - like ved familiegården på Øyer.

- Det ble en voldsom terapi, å hedre ham på den måten. Alle inntektene gikk til et minnefond for Erich Iver, der midlene gikk til støtte for barn og unge. Vi opplevde det som svært positivt, sier 53-åringen til Se og Hør.

Selv håper han at deres historie kan være til trøst for andre som har opplevd en liknende hendelse.

- Det er årsaken til at jeg ønsker å være åpen om det. Å dele våre tanker til dem som har lidd en felles skjebne. At vi på den måten kanskje kan finne en slags felles trøst, forteller han til Dagbladet.

LES OGSÅ: Bekymret for familiens sikkerhet

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer