BRUKTE BRYSTMELK I LUSSEKATTENE: Svenske Jennifer Barmer byttet ut kumelk med brystmelk da hun skulle bake til årets Lucia-feiring. Foto: Privat
BRUKTE BRYSTMELK I LUSSEKATTENE: Svenske Jennifer Barmer byttet ut kumelk med brystmelk da hun skulle bake til årets Lucia-feiring. Foto: PrivatVis mer

«Hele Sverige baker»:

Baker lussekatter med brystmelk

- Jeg har fått mest positive reaksjoner, sier svenske Jennifer.

Tirsdag ble Lucia-dagen feiret i mange land, men svenske Jennifer Barmer (27) valge en uvanlig markering.

Jennifer - som i 2014 var med i realityprogrammet «Hele Sverige baker» - valgte nemlig å bruke sin egen brystmelk som en av ingrediensene, da hun skulle bake de tradisjonelle lussekattene til dagen.

Sammen med kjæresten Christoffer har hun sønnen Lilo (3,5 måneder).

- Det var kjæresten min sin ide å bruke morsmelken som jeg har til overs. Istedenfor å kjøpe melk, brukte jeg det jeg hadde hjemme, som var gratis!

- Brystmelken rakk til 30 boller, sier hun til Dagbladet.

Det var Expressen som først omtalte saken.

- Negative reaksjoner

I bakingen skal Jennifer også ha erstattet smøret med vegetabilisk fett, og egg med sirup og vann.

VIL BAKE MER MED BRYSTMELK: - Jeg kommer sikkert til å bake mer med brystmelk, sier Jennifer. Foto: Privat Vis mer

Jennifer, som bor utenfor Helsingborg, inrømmer at en del har kommet med negative reaksjoner etter at de fikk høre om lussekatt-bakingen hennes.

Men hun hevder de aller fleste reaksjonene har vært positive.

- Det har vært både negative og postive reaksjoner. Men aller mest positive!

- Ikke farlig

Autorisert klinisk ernæringsfysiolog Ragnhild Lekven Fimreite sier at det for voksne er få fordeler av å bruke brystmelk istedenfor kumelk i maten.

- Det eneste man kan si om å bruke brystmelk på denne måten, er at man unngår laktosen som er i kumelk. Bortsett fra det har det ingen næringsmessige fordeler for voksne.

- Men det er jo veldig spesielt og mange vil naturlig nok ha fordommer mot denne bruken av brystmelk. Brystmelk er jo ment som næring for spedbarn og små barn opp til 1-års alder.

Til tross for blandete reaksjoner, er Jennifer klar for å bruke brystmelk i flere bakeretter i fremtiden.

- Jeg kommer sikkert til å bake med brystmelk igjen, sier hun til Dagbladet.