Bading i Baltikum

Hvis været holder, er de lange sandstrendene i Baltikum minst like deilige som i Danmark og Sør-Sverige. Og mye billigere.

BALTISK RIVIERA: Hotellene og bebyggelsen ligger i strandkanten på deler av den 32,8 kilometer lange sandstranden i Jurmala. Lokalt kalles stranden Den Baltiske Riviera. Foto: Odd Helge Brugrand/Se og Hør
BALTISK RIVIERA: Hotellene og bebyggelsen ligger i strandkanten på deler av den 32,8 kilometer lange sandstranden i Jurmala. Lokalt kalles stranden Den Baltiske Riviera. Foto: Odd Helge Brugrand/Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Neste gang du ønsker å reise på dyre strandferier i Danmark eller Sverige, bør du først vurdere Baltikum.


Området ligger bare en times flytur unna Norge, og prisnivået er fra en tredjedel til halvparten av norsk nivå. Flyturen koster nesten ingenting, og strendene er rene og grunne – perfekte for barnefamilier.


De fleste baltiske byene som ligger mot Østersjøen har kilometerlange sandstrender. Bakom strendene er shoppingmuligheter, spatilbud og uteliv, mens sanddynene ligger og venter, praktisk talt urørt av masseturisme. Byene Tallinn og Pärnu i Estland, Riga og Liepaja i Latvia og Klaipeda og Palanga i Litauen er meget konkurransedyktige rivaler til de vanlige stranddestinasjonene i Skandinavia.

Til Riga kommer nordmenn stort sett på shopping- og storbyferie, men like utenfor byen ligger badeparadiset Jurmala med hvite sanddyner som strekker seg nesten 33 kilometer!
Her finner du det meste: Fra støyende partysoner med barer, konserthall og unge mennesker, til rolige områder der familier kan kose seg og barna trygt kan bade i det grunne vannet. Her finnes også egen nudiststrand, og til og med eget område for homofile.
- Jurmala er den mest besøkte stranden i Baltikum, blant annet fordi vi har 60 hoteller, spasentre og wellness-sentre i byen bak, forteller Ilze Kozlovska ved Jurmala turistkontor.
Konserthallen på stranden holder 100 arrangementer gjennom sommeren. Etter konsertene pleier folk å samles på en balkong ved stranden og titte på solnedgangen. Restaurantene og kafeene er åpne til klokka 22.00, eller om det har vært konsert, til sistemann går.

Prisene er adskillig lavere enn tilsvarende skandinaviske steder. Overnatting ligger på 400 kroner natten og oppover. Øl koster 20-25 kroner og middag rundt 60-70 kroner.


- 100 000 mennesker oppholdt seg mer enn fire dager i Jurmala i fjor. Samtidig hadde vi fire millioner endagsgjester. Så mange kan vel ikke ta feil, smiler Kozlovska, og hevder at 60-70 prosent av sommerdagene i Jurmala i fjor var soldager.


Jurmala har i tillegg Nord-Europas største badeland, Akvapark, som lokker med familiepriser fra 195 kroner.

Hopp gjerne på en av yachtene som tilbyr rundturer. De stopper på en av øyene utenfor Jurmala hvis du spør. Eller du kan stå på vannski på Lielube-elven, eller bare brase rundt med vannscooter i Rigabukten. Du kan også utfordre lokalbefolkningen i fotball eller strandvolleyball, to svært populære sysler i Jurmala.


Bak deg ligger hotellene og bybebyggelsen i strandkanten, akkurat som i Syden. Her kan du nyte massasje og annen spabehandling etter en varm dag i sola.


Det er flest latviere som besøker Jurmala, etterfulgt av naboene fra Litauen og Estland.


- Men i fjor merket vi en økning i antall nordmenn. De fleste var på storbyferie i Riga og tok en avstikker til oss, forteller Kozlovska.


Flere hoteller og utesteder i Jurmala forbereder større inntog av nordmenn i år, blant annet med norsk språk på menyer og nettsider.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer