Aylar Lie tapte søksmålet mot Petter Northug

Pokerspilleren sier hun ikke kommer til å anke.

I RETTEN: Petter Northug og Aylar Lie møttes til rettsforhandlinger i Oslo tingrett 3. februar. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
I RETTEN: Petter Northug og Aylar Lie møttes til rettsforhandlinger i Oslo tingrett 3. februar. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Aylar Lie (35) vant ikke fram i sitt søksmål mot Petter Northug (34) for krenkelse av privatlivets fred.

Det kommer fram i en avgjørelse fra Oslo tingrett torsdag.

- URETTFERDIG: Lotte Hoel kjenner både Aylar Lie og Petter Northug privat, og forteller at hun ble sjokkert da hun leste det omstride avsnittet om Lie i Northugs bok «Min historie» fra 2018. Reporter: Trym Mogen. Video: Per Ervland / Dagbladet TV Vis mer

Den tidligere glamourmodellen og pokerspilleren Aylar Lie krevde 100 000 kroner fra det tidligere langrennsesset og forlaget Strawberry Publishing.

- Ikke nødvendig

Hun kommer ikke til å anke, ifølge hennes advokat John Christian Elden.

- Med rettens begrunnelse og støtte til hennes forklaring og begrunnelse for søksmålet, anser vi ikke en anke nødvendig, sier Aylar Lies advokat John Christian Elden til Dagbladet.

- Dere er ikke misfornøyd med utfallet?

- Nei. Som det framkom i retten var ikke det viktigste for Aylar å få erstatning men å få fram den sanne historien og at hun aldri hadde gitt noe PR-samtykke til forlaget. Hun får rettens støtte på dette, sier Elden til Dagbladet.

Provosert og sint

Lie mener suksessbiografien «Min historie» fra høsten 2018 er en krenkelse av privatlivets fred. Opplysningene Lie saksøker Northug for ble tatt ut av boka kort tid etter publisering.

Avsnittet i boka, som omhandlet Northug og Lies forhold fra 2011, ble senere fjernet fra boka. Lie sier hun var både provosert, sint og skuffet da hun ble kjent med opplysningene i boka.

Northug og hans forlag mener Aylar Lie var klar over, og delvis hadde samtykket til at opplysningene kom fram i boka.

Aylar Lie saksøkte forlaget og Northug kort tid etter at boka kom ut høsten 2018, et søksmål hun ikke vant fram med i forliksrådet i mai i fjor.

- Svært personlige

Aylar Lies advokater mener imidlertid at forliksrådet la feil bestemmelse - bestemmelsen om ærekrenkelse - til grunn da de frifant Northug og forlaget.

- Det er svært personlige, sensitive opplysninger. Det gir ikke tilskudd til noe offentlig debatt, sa Lies advokat John Christian Elden under forhandlingene i Oslo tingrett.

Northug forklarte i retten at han ikke leste boka før den ble trykket og fortsatt ikke har det. Boka ble til etter flere samtaler med forfatter Jonas Forsang, som også forklarte seg i retten.

- Det er særs krenkende at han kommer med opplysningen uten å ha lest den, sier Elden om Northug.

- Ingen bagatell

Northug og Strawberrys advokat var enig i at opplysningene Northug kom med i utgangspunktet er private. Deres hovedargument for at det ikke er rettsstridig, er at deler av innholdet ble omtalt av Aylar Lie i et intervju i 2012 og at Northugs uttalelse i boka er et tilsvar til dette.

Klipp fra TVNorge-programmet "4 stjerners middag" der Aylar Lie forteller om at hun var fanget i Iran og rømte fra landet. Vis mer

- At han ikke skal få ytre seg om forhold Aylar Lie selv har framsatt i offentligheten er svært problematisk og ikke noe bagatell. Retten til tilsvar og imøtegåelse er vesentlig ved ytrings- og informasjonsfriheten, sa Helle i retten.

Forlaget nekter for at omtalen av Aylar var et PR-stunt, og mener det ikke var sentralt i boka.

LES OGSÅ: Struttet foran stjernene

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer