Aylar en moderne Nora?

Forfatter vil ha 17-åringer til å lese Henrik Ibsen. Da bruker man Aylar.

NAKEN: Egentlig ville forfatteren bruke et nakenbilde modellen og skuespilleren Pamela Anderson. Foto: All Over Press
NAKEN: Egentlig ville forfatteren bruke et nakenbilde modellen og skuespilleren Pamela Anderson. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
- Egentlig hadde jeg planer om å bruke et bilde av en naken Pamela Anderson i et glassbur i en borgerlig stue, men fikk ikke tillatelse til å bruke bildet, sier forfatter Ivo de Figueiredo (40) til Dagbladet.

Bragepris-vinneren står bak bøker som "Henrik Ibsen - Mennesket" og "Henrik Ibsen - Masken", og slipper i morgen "Slipp meg - En bok om Henrik Ibsen".

Boka skal deles ut til alle 17-åringer i Norge, samt i klassesett til alle landets tiendeklasser - og den er blant annet illustrert av en lettkledd Aylar, et forelsket kronprinspar og et paparazzibilde av avdøde prinsesse Diana.

Forfatteren sammenligner glamourmodellen Aylar med Ibsens Nora!

Mens skuespillerinnen Ingjerd Egeberg syns at dette er som "å finne David og Goliat fra i dag", kan ikke kollega Anne Marie Ottesen begripe hvorfor mennesker som Aylar får en plass i den norske offentligheten.

- Det må være menns fantasier som gjør at hun får en så stor plass. Å sammenligne Aylar med Nora er et tilbakeskritt for kvinnesaken!

- Jeg opplever sammenligningen som provoserende, sier skuespillerinnen Liv Bernhoft Osa til Dagbladet.

Teatersjef ved Riksteatret, Ellen Horn, er derimot positiv.

- Det er en litt spesiell sammenligning. Men jeg tror Figueiredo treffer noe hos unge mennesker når han refererer til folk de vet om. Så får man håpe at de blir nysgjerrige nok til å undersøke hvem han var.

- Det er selvfølgelig dybder i boka som må letes fram. Leseren skal selv vurdere om Aylar er et offer, eller om hun er en sterk kvinne som tar grep om sin seksualitet og gjør som hun vil, sier Figueiredo.

- Kritikerne kan si hva de vil, men Aylar er den moderne Nora.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer