FRIKJENT: Stella Mwangi ble frikjent i Oslo tingrett. Borgarting lagmannsrett mener statsadvokaten leverte inn sin anke for sent, og har avvist den. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FRIKJENT: Stella Mwangi ble frikjent i Oslo tingrett. Borgarting lagmannsrett mener statsadvokaten leverte inn sin anke for sent, og har avvist den. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Stella Mwangi:

Avviser anke etter at Stella Mwangi ble frikjent for fyllekjøring

Påtalemyndigheten anket for sent.

Publisert

Stella Mwangi (31) ble 31. mai i år frikjent av Oslo tingrett for alle punkter hun var tiltalt for, blant annet promillekjøring.

Det ble tidlig klart at påtalemyndigheten ville anke frikjennelsen. Nå har imidlertid Borgarting lagmannsrett avvist anken, fordi den ble framsatt for sent.

Det er mulig for statsadvokaten å anke denne avgjørelsen til Høyesterett.

- Dette er en veldig god nyhet fordi saken har vært en stor belastning. Man glemmer ofte at dette rammer ikke bare meg, men også alle de rundt meg. Nå skal jeg feire med mine nærmeste og konsentrere meg om musikken, sier Stella Mwangi i en kommentar til Dagbladet via sin manager Erland Bakke.

- Gal juss

Mwangis forsvarer Silje Elisabeth Stenvaag sier til Dagbladet at statsadvokaten har framført gal juss.

- Vi krevde anken til påtalemyndigheten avvist fordi den var for sent fremsatt. Statsadvokaten har fremført gal juss, det er lagmannsretten tydelig på, sier

Hun opplyser at hun ennå ikke har fått snakket med sin klient om avgjørelsen.

- Jeg regner med at hun synes det er fint å slippe belastningen med å gå gjennom en ny runde i lagmannsretten, hvis det blir det endelige resultatet, selv om hun følte seg trygg på at det ville blitt samme resultat der, sier Stenvaag.

Lagmannsretten slår fast at påtalemyndigheten leverte anken fire dager for sent.

- Det er klønete at de ikke overholdt ankefristen. Men jeg er mer skeptisk til at de har fortsatt å mene at de har mye lenger ankefrist enn de har, det er feil juss, som også lagmannsretten peker på. Hvis ikke vi hadde oppdaget feilen er det fare for at anken hadde sluppet inn og at saken hadde måttet føres for lagmannsretten, sier hun.

- Kritikkverdig

Statsadvokat Ingrid Vormeland Salte har foreløpig ikke besvart Dagbladet henvendelse. Mwangis manager Erland Bakke mener behandlingen artisten har fått av politiet, er kritikkverdig.

- Dette har vært unødvendig stress for Stella de siste månedene, så dette kommer som en god nyhet. Dette føyer seg inn i flere forhold i denne saken. Vi mener behandlingen Stella har fått av politiet er kritikkverdig, noe som kom frem under rettssaken. Nå skal Stella få slappe av i helgen og så diskutere med advokat hva vi skal gjøre, sier Bakke til Dagbladet.

Stridens kjerne

Ankefristen i norske domstoler er på 14 dager. Det partene var uenig om, var imidlertid når påtalemyndigheten mottok avgjørelsen fra Oslo tingrett. Politiet mottok dommen elektronisk 1. juni 2018. 6. juni ankom den i posten til møtende aktors kontor. 15. juni sendte politiet dommen til statsadvokaten med innstilling for anke.

Anken ble først levert 19. juni.

Påtalemyndigheten mener ankefristen startet 15. juni da statsadvokaten mottok dommen, subsidiært 6. juni, da den ankom politiet per post. Dette er ikke lagmannsretten enig i, og slår fast at aktoren som møtte i retten ble kjent med dommen 1. juni, da den ble sjekket elektronisk.

- Det er vanskelig å finne noen grunn til at et senere tidspunkt skal legges til grunn, heter det i kjennelsen fra Borgarting lagmannsrett, som konkluderer med at anken ble levert fire dager for sent.

Mwangi har nektet for å ha kjørt med promille, og i aktoratets sluttprosedyre i Oslo tingrett ble det klart at politiet ikke vil dømme henne for fyllekjøring. Retten dømte henne heller ikke for promillekjøring. De dømte henne heller ikke for det eller noen andre punkter i tiltalen.

- Dette har vært det verste året i mitt liv. Jeg klarer ikke å beskrive den maktesløsheten jeg har følt, så når jeg i dag fikk dommen var det enorm lettelse. Jeg ble trodd. Rettssystemet fungerer når andre ting svikter. I dag er jeg bare utrolig glad og lykkelig, sa Mwangi til Dagbladet da frifinnelsen ble kjent.

MISTET FAREN: Stella Mwangis (25) pappa, Jeff Mwangi Kwirikia (54), ble påkjørt og drept. Sjåføren stakk fra stedet. I dette klippet ser vi de to sammen, der Jeff forteller om oppveksten til Stella. Video: TV Norge Vis mer

Alkohol i blodet

Stridens kjerne i retten var om Mwangi hadde drukket da hun kjørte fra Kløfta til Oslo og parkerte i Bernt Ankers gate 29. september i fjor. Politiet ble oppringt klokka 13.25 den dagen fra et vitne som sa at en beruset kvinne kjørte bil i gata. Mwangi sier imidlertid hun begynte å drikke på en neglesalong først etter hendelsen.

En klinisk undersøkelse av Mwangi ble først utført klokka 15.59. Mwangi forklarte at hun i mellomtida hadde drukket en halv flaske whisky og øl på en neglesalong. Undersøkelsen konkluderte med at hun var «tydelig påvirket» og luktet av alkohol. Analyseresultatet av blodprøve tatt kl. 16.23 viste promille på 2,22 og THC i blodet svarende til noe over straffbarhetsgrensa på 0,2 promille.

Rettens flertall fant Mwangis forklaring om at hun vorset alene på neglesalongen, og at hun dra drakk en halv flakse whisky utblandet med noe cola, påfallende. De peker imidlertid på det strenge beviskravet i straffesaker:

«Det er overveiende sannsynlig at tiltalte har kjørt i beruset tilstand, men det kan ikke utelukkes at hendelsesforløpet var slik tiltalte har forklart», heter det i dommen fra Oslo tingrett.

Denne saken ble opprinnelig publisert på Dagbladet.no.

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer