<strong>BISETTES:</strong> Jon Skolmen bisettes i dag fra Fagerborg kirke. Etter at kisten er kjørt bort, vil livet hans bli feiret med en gedigen pølsefest. Foto: NTB scanpix
BISETTES: Jon Skolmen bisettes i dag fra Fagerborg kirke. Etter at kisten er kjørt bort, vil livet hans bli feiret med en gedigen pølsefest. Foto: NTB scanpix Vis mer

Jon Skolmen bisatt:

Avsluttet bisettelsen med pølsefest

Det ble gjort et poeng ut av komikerens kjente vits etter bisettelsen.

Publisert
Sist oppdatert

I slutten av mars døde den norske skuespilleren, artisten, revyforfatteren og komikeren Jon Skolmen. Han ble 78 år gammel, og var kjent for sin mangeårige karriere i blant annet NRK.

Han stod blant annet bak barneprogrammet «Jon med skrivemaskinen». Sammen med Trond Kirkvaag vant han også flere priser i Montreux for «The Norway to broadcasting». Han blir også husket som Mjøltyt i «Jul i Blåfjell».

I dag, onsdag 24. april, ble han bisatt fra Fagerborg kirke i Oslo. Bisettelsen begynte klokken 13:00, og inneholdt innslag fra blant andre Sølvguttene, Revyforfatterforeningen og NRK.

<strong>BISETTES:</strong> Jon Skolmen bisettes fra Fagerborg kirke onsdag ettermiddag. Foto: Morten Eik
BISETTES: Jon Skolmen bisettes fra Fagerborg kirke onsdag ettermiddag. Foto: Morten Eik Vis mer
<strong>KISTA:</strong> Skolmens kiste hadde flere bårebuketter på seg. Foto: Morten Eik
KISTA: Skolmens kiste hadde flere bårebuketter på seg. Foto: Morten Eik Vis mer
<strong>FARVEL:</strong> Skuespillerens barn, Tine og Christian Skolmen, tar farvel ved kisten før bisettelsen begynner. Foto: NTB scanpix
FARVEL: Skuespillerens barn, Tine og Christian Skolmen, tar farvel ved kisten før bisettelsen begynner. Foto: NTB scanpix Vis mer

Skolmens barn holdt tale

Skolmens to barn holdt tale i bisettelsen:

- Hjemmet var alltid fullt av venner og mat og latter, uansett hvilken dag det var. Det var et barndomsunivers med masse tulling og masse tøys, sa Christian Skolmen i sin tale.

<strong>BARNAS TALE:</strong> Skolmens to barn holdt en rørende tale onsdag ettermiddag. Foto: NTB scanpix
BARNAS TALE: Skolmens to barn holdt en rørende tale onsdag ettermiddag. Foto: NTB scanpix Vis mer

Thor Gjermund Eriksen holdt også tale. Han fortalte om Skolmens lange karriere i NRK, og om hvordan skuespilleren har vært med på å forme norsk humor gjennom flere tiår med ablegøyer.

- Takk for all moroa, vi lyser fred over Jon Skolmens minne, avsluttet han.

Flere av hans nærmeste hadde møtt opp for å ta farvel. Musiker Kari Svendsen hadde følgende å si til Se og Hør om sin avdøde venn:

- Jeg vil minnes han med veldig mye glede og humor. Han hadde en livsglede i tilværelsen som var helt fantastisk.

<strong>TIL STEDE:</strong> Musiker Kari Svendsen sier hun ble kjent med Skolmen sent på 1970-tallet, og minnes han som en mann med masser av livsglede. Foto: Andreas Fadum
TIL STEDE: Musiker Kari Svendsen sier hun ble kjent med Skolmen sent på 1970-tallet, og minnes han som en mann med masser av livsglede. Foto: Andreas Fadum Vis mer

Janne Formoe og Jan Fredrik Karlsen kom sammen i bisettelsen. De er naboer med komikerens datter Tine, og minnes Skolmen med glede.

- Han var et humoristisk og varmt menneske. Hans humor traff flere generasjoner, og det var et privilegium å bli kjent med ham, uttalte Karlsen.

Avsluttet med pølsefest

Det var nok av blomster å se i kirken, men familien hadde også ønsket pengegaver til forskning på Alzheimer - en sykdom skuespilleren led av i sine siste dager.

<strong>TIL STEDE:</strong> Janne Formoe og Jan Fredrik Karlsen kom sammen. Foto: Andreas Fadum
TIL STEDE: Janne Formoe og Jan Fredrik Karlsen kom sammen. Foto: Andreas Fadum Vis mer

Da kisten ble båret ut etter bisettelsen, tok programmet ta en vending som var helt i Skolmens ånd.

<strong>TIL STEDE:</strong> Inger Lise Rypdal og Marianne Krogness. Foto: Andreas Fadum
TIL STEDE: Inger Lise Rypdal og Marianne Krogness. Foto: Andreas Fadum Vis mer
<strong>TIL STEDE:</strong> Hege Schøyen, Jakob Schøyen Andersen og Arild Andersen kom sammen. Foto: Andreas Fadum
TIL STEDE: Hege Schøyen, Jakob Schøyen Andersen og Arild Andersen kom sammen. Foto: Andreas Fadum Vis mer
<strong>TIL STEDE:</strong> Kåre Conradi skal være solist under bisettelsen. Foto: Andreas Fadum
TIL STEDE: Kåre Conradi skal være solist under bisettelsen. Foto: Andreas Fadum Vis mer
<strong>TIL STEDE:</strong> Linn Skåber. Foto: NTB scanpix
TIL STEDE: Linn Skåber. Foto: NTB scanpix Vis mer
<strong>TIL STEDE:</strong> John Brungot hadde med seg barnevogna i bisettelsen. Foto: NTB scanpix
TIL STEDE: John Brungot hadde med seg barnevogna i bisettelsen. Foto: NTB scanpix Vis mer
<strong>TIL STEDE:</strong> Jørn Hoel. Foto: Andreas Fadum
TIL STEDE: Jørn Hoel. Foto: Andreas Fadum Vis mer
<strong>TIL STEDE:</strong> Ingrid Bjørnov. Foto: NTB scanpix
TIL STEDE: Ingrid Bjørnov. Foto: NTB scanpix Vis mer
<strong>TIL STEDE:</strong> Pia Tjelta. Foto: Andreas Fadum
TIL STEDE: Pia Tjelta. Foto: Andreas Fadum Vis mer

Da bilen med kisten hadde kjørt til krematoriet, spilte Barnas Jazzhus i en halvtimes tid.

- Han var opptatt av jazz, og dette er flott. Jeg har beundret ham i store deler av livet mitt. Det var en fantastisk seremoni, sa Linn Skåber etter bisettelsen.

Samtidig delte kjøttprodusenten Finsbråten ut pølser, så på mange måter ble revyartistens liv avsluttet med en pølsefest. Det er ikke helt uten grunn:

<strong>SPISTE PØLSE:</strong> Andreas Diesen på pølsefest etter bisettelsen til Jon Skolmen i Fagerborg kirke i Oslo. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
SPISTE PØLSE: Andreas Diesen på pølsefest etter bisettelsen til Jon Skolmen i Fagerborg kirke i Oslo. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
<strong>KISTA:</strong> Etter bisettelsen var den nærmeste familien kista ut av kirka. Foto: NTB scanpix
KISTA: Etter bisettelsen var den nærmeste familien kista ut av kirka. Foto: NTB scanpix Vis mer
<strong>PØLSEFEST:</strong> Flere av Skolmens nærmeste fikk pølser etter bisettelsen. Foto: NTB scanpix
PØLSEFEST: Flere av Skolmens nærmeste fikk pølser etter bisettelsen. Foto: NTB scanpix Vis mer

Han er godt kjent for stand-up-serien om «Pølseskolen», som han fant opp i karrierens start. Han uttalte blant annet følgende i en av sketsjene:

«Ketsjup? Sennep? Det kan man spørre om. Det skal man spørre om».

Det var ventet en fullsatt kirke, da Skolmen var en av de mest folkekjære og mest hardtarbeidende komikerne i Norge.

<strong>FOLKEKJÆR:</strong> Skolmen hadde mange år i NRK, der han produserte flere kjente revyinnslag. Her er han fotografert i 1992. Foto: NTB scanpix
FOLKEKJÆR: Skolmen hadde mange år i NRK, der han produserte flere kjente revyinnslag. Her er han fotografert i 1992. Foto: NTB scanpix Vis mer

I tillegg har han en stor familie, og var blant annet faren til Christian (48) og Tine Skolmen (52), bestefar til TV 2-profil Emilie Skolmen (26), samtidig som han var onkelen til både Hege Schøyen (61) og Anne Ryg (51).

En gigantisk karriere

Jon Skolmen vokste opp i Oslo. Etter en kort periode som gymlærervikar ble han ifølge Norsk biografisk leksikon ansatt som innspillingsleder for NRK-programmet «Fjersynet», og ble senere programmedarbeider i barne- og ungdomsavdelingen, deretter underholdningsavdelingen. I 1980 valgte han å bli frilanser.

Skolmen ga ut en rekke barneplater. Han hadde også en rekke filmroller, blant annet i «Plastposen» (1986) og «Hodet over vannet» (1993).

Skolmen var også kjent utenfor landets grenser, ikke minst på grunn av rollen som Ole Bramserud i de svenske «Selskapsreisen»-filmene.

<strong>SVENSK KARRIERE:</strong> Skolmen med makker Lasse Åberg under innspillingen av «Selskapsreisen 3 - SOS» (1988). Foto: Maj-Britt Rehnström / FLT-Pica / NTB Scanpix
SVENSK KARRIERE: Skolmen med makker Lasse Åberg under innspillingen av «Selskapsreisen 3 - SOS» (1988). Foto: Maj-Britt Rehnström / FLT-Pica / NTB Scanpix Vis mer

Han var nært assosiert med Dizzie Tunes, og opptrådte solo med standupshowet «Mitt liv som Jon - et Jon-man-show med Skolmen». I tillegg hadde han en rekke teaterroller, blant annet som den jødiske frukthandleren Schultz i musikalen «Cabaret» på Oslo Nye i 2000.

Han vant flere priser for sine programmer, blant annet Gullrosen, Chaplin-prisen og presseprisen i Montreux 1976 for «The Norway to broadcasting», sammen med Trond Kirkvaag.

Trivdes som pensjonist

Under Komiprisen 2009 ble han tildelt Hedersprisen.

Da han fylte 60 år, uttalte han:

- Jeg har valgt ikke å ha noe forhold til å bli eldre. Femtiårene, det er alderdommens pubertet, så nå er jeg liksom på vei ut av puberteten. Det er nesten som om det begynner nå. Først i 1999 torde jeg å gjøre mitt eget enmannsshow. Det er kanskje litt på grunn av alderdom at jeg tør mer? Det begynner å haste litt, å få gjort unna ting».

Da Seoghør.no møtte den prisbelønte skuespilleren på innspillingssettet til komedien «Umeå4ever» i 2010, fortalte Skolmen at han ikke hadde bestemt seg for når han ville legge opp.

I 2015 uttalte Skolmen at han ikke hadde noen planer om å stå på scenen igjen, fordi han trivdes som pensjonist.

LES OGSÅ: Raser mot rykter etter innleggelsen

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer